Poreklo prezimena Đurđević

7. marta 2012.

komentara: 77

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (77)

Odgovorite

77 komentara

 1. Bogdan Đurđević

  Ja sam Bogdan Đurđević sin Dušana unuk Stojana, praunuk Cvije, a Cvijin otac se zvao Todor Đurđević. Imam brata Boška sestru Bosu udata Šicar, kćerku Vesnu udata Kvočka, sina Dejana i šestoro unučadi. Znam da mi je djeda Stojan živio u selu Goleša kod Banja Luke, gdje mi je rođen i otac Dušan.
  Moji Đurđevići slave ČASNE VERIGE (29.01.). Po nekim pričama i mi smo porijeklom sa Đurđevića Tare. Navodno prvi Đurđević koji se još u vrijeme turske vladavine doselio na ovo područje se zvao Petar tako da i danas u Golešima postoji veći kompleks koji je i u gruntovnim knjigama upisan kao “Petrovo brdo”.
  Poslije drugog svjetskog rata, Goleša i skoro sva okolna sela su iz političkih razloga bili zapostavljeni, pa su među zadnjima dobili struju. Iako su od centra B.L. udaljeni nešto više od 10-ak km gradsku vodu i kakav, takav put su dobili tek poslije zadnjeg odbrambenog rata. Sve to je dovelo do ozbiljnijeg razseljavanja tako da je u cijelom selu ostala da živi samo jedna staračka porodica Đurđević. I na imanje moga djeda Stojana se doselila njegova kćerka Milica sa porodicom. Udajom za Milosava Pantoš i Milica je primila prezime Pantoš tako da je i jedno od poslednjih kućišta Đurđevića u selu Goleša prepušteno porodici Pantoš. Iskreno bih volio da mi se javi neko ko više zna o porijeklu moje loze Đurđevića koji slave ČASNE VERIGE i kojima je Sveti Petar Svetac zaštitnik.

  • Vladan Đurđević

   Ako imate bilo kakve veze sa ovom strujom: Kuči – Zatarje (Đurđevića Tara) – Valjevo – Glasinac – Vučja planina – Kozara (krajiški kraj) ili Krnjin (posavski kraj), onda bismo mogli biti u “nekom rodu”.

   Inače dosta Đurđevića iz ove struje su išle u dva veća pravca sa Vučje planine:

   1. Krajiški kraj (Kozara, Srbac, pa i Banja Luka)
   2. Trebavski kraj (Doboj) – Slave Nikoljdan
   3. Krnjinski kraj (Doboj) – Slave Lučindan

   Ne mogu odgovorno da tvrdim, ali po izvorima, većina bosanskih Đurđevića su Kuči (rod Mrnjavčević).

   Nadam se da Vam je pomoglo.

   • Neko,tamo daleko

    Rekao bih da su DJurdjevici poprilicno raznorodni i samo DNK testiranje moze dati odgovor iz koje regije poticete.
    Isto to vazi i za ostala prezimena.Kada se izvrsi vasa DNK analiza bicete kategorisani preko vase haplogrupe,odnosno haplotipa,u odredjeni rod i znacete vase pravo porijeklo.
    Najveca greska koju cinite tragajuci za svojim poreklom je orijentacija na vase prezime.Osim ako nije jako rijetko i da mu se istorijski moze uci u trag,postoji velika mogucnost da cete zalutati.Ime Djuradj (a postoji mogucnost kod nekih da u stvari njihovo prezime potice od zenskog imena Djurdja) prije nekoliko vjekova bilo izuzetno popularno,na svim prostorima gdje su zivjeli Srbi pa nista neuobicajeno da ima dosta Djurdjevica razlicitih predanja,haplogrupa i sveceva koje slave.Oni sa Nikoljdanom su najveci favoriti da zaista poticu iz Kuca ali ni to nije garant jer je to najcesca slava u Srba.Ostali sa drugim slavama slobodno neka otpisu takvu mogucnost.Osim ako postoji porodicno predanje o promeni slave i da su prije aktuelne slavili Svetog Nikolu.
    Takodje postoji i mogucnost da ste od Djurdjevica porijeklom iz Konavla koji su protjerani iz tog kraja a istorijski dokumenti ih kasnije pronalaze u regiji oko Skadarskog jezera i u samom Skadru.Oni zasigurno nisu E1b haplotip koji nose Kuci vec neki od slovenskih,najverovatije I2 PH908.I oni,i porodice koje su nastale od njih,bi trebali da su preuzeli da slave Svetog Nikolu kao uostalom i svi pravoslavni iz tog kraja.Sve ostalo je mislim cista koincidencija i pogresan trag zbog “pracenja” prezimena i nekakvih izmisljenih rodoslova koji imaju za cilj da vas vezu za neku vladarsku porodicu iz srednjeg vijeka,u ovom slucaju Mrnjavcevica.Manite se mitomanije i gledajte stvari realno pa nece biti ni razocarenja.
    Nema ovdje ni govora o pravim i laznim Djurdjevicima.Kao sto i primjera radi i Jovanovica ima od svukud isti slucaj je i sa Djurdjevicima.Slobodno se testirajte i saznajte vase porijeklo.
    Ovo je samo dopuna komentara iznad

    • Neko,tamo daleko

     Ovo je vec dopuna mog prethodnog komentara.U prethodnom sam imao jedan previd a posto ne zelim da bilo koga uputim na pogresan trag duzan sam da se ispravim.
     Naime u Kucima se pored Nikoljdana (dominantna slava)
     slave i Mitrovdan,Jovanjdan a svega nekoliko porodica Stevanjdan i Svetog Antonija.Zna se da su Djurdjevici iz Kuca slavili Mitrovdan.Nisam vidio u komentarima da bilo ko od pravoslavnih Djurdjevica danas slavi tog sveca tako da je veza sa ovim Djurdjevicima gotovo nemoguca(osim ako,kao sto sam vec naveo nije doslo do promene slave).Cak sta vise vecina tih Djurdjevica je prihvatila Islam,da bi kada su ih pravoslavni Kuci protjerali oni naselili podrucje oko Tare (Djurdjevica Tara).
     Porijeklo od Djurdjevica iz Konavla za neke od porodica sa ovim prezimenom deluje nesto realnije.Ne znam sta su slavili tacno,ali ako su se nastalili u podrucju oko Skadarskog jezera i Kuca velika je verovatnoca da su presli na Svetog Nikolu.Posto su bili poreklom sa primorja nebi bilo neobicno da im je to zaista bila slava obzirom na kult ovog sveca kod mornara…No ne znaci nuzno da originalno nisu slavili nekog drugog sveca.
     Vidim da u komentarima dominiraju oni sa slavom Sveti Jovan.To je inace i najcesca slava u Bosni i Hercegovini pa ako zivite tamo uzmite u obzir da ste originalno mozda bas iz tih krajeva.
     Zaista nerealno zvuci da je neko iz predjela oko Skadarskog jezera ili Kuca presao da zivi cak u Doboj ili Banja Luku.Jednostavno osim ako nije bio dio drzavnog projekta (primjera radi naseljavanje Crnogoraca u Toplicki kraj ili kolonizacija Vojvodine nakon drugog svetskog rata) previse je to velika distanca za preseljenje cak i ako je bilo etapnog Naravno govorim o kasnom srednjem vijeku.
     Za razumijevanje konteksta price preporucujem da se detaljno upoznate sa rodom Kuca (ima i clanak na ovom sajtu) a i da prateci Slave steknete realniju predstavu odakle bi moglo biti vase stvarno porijeklo.
     Evo i jednog korisnog clanka na tu temu.
     https://www.google.com/amp/s/www.srbijadanas.com/vesti/info/najcesce-krsne-slave-kod-srba-u-srbiji-i-crnoj-gori-nikoljdan-u-bih-durdevdan-2017-11-17%3famp

     Naravno,DNK testiranje kao glavni dokaz.

   • Jovana Đurđević

    Ja sam iz Novog Grada, Potkozarje. Mi slavimo Svetog Nikolu. A rođaci su u B.Luci,Kikindi 🙂

 2. Bea

  Moje ime je Beatrica Djurdjević,otac mi je Dragan deda mi je Aleksa dosa je sa svojom bracomBorkom,Momcilom,Petrom i sestrom Savom,majkom Stevanijom i ocomJovom Djurdjevic iz Stricica kod Banja Luke,posle pradedinog povratka iz zarobljenistva 45 u Čalmu(Stemska Mitrovica).Slavimo Časne Verige sv.Apostola Petra (29.1),dosli smo iz Crne Gore nekada davno.Svi su pomrli od nasih Djurdjevica ostali smo samo Tata i ja .

 3. Aleksandra Đurđevic

  Poštovanje,
  Moji Đurđevići su sa Dalmatinskog Kosova (selo Ramljane). Pravoslavci smo i slavimo Sv. Nikolu. Po usmenom predanju došli smo u 16.veku odnekud iz Bosne. Nakon rata u bivšoj SFRJ, svega 4 porodice se vratilo tamo. Mi ostali smo rasejani po svetu: Srbija, Slovenija, Italija, Nemačka, Kanada…

 4. Goran Djurdjevic

  Pozdrav za sve Đurđeviće
  Moje ime je Goran Đurđević,pravoslavni Srbin ,krsna slava Mitrovdan ,poreklom iz Korenite nedaleko od Loznice.
  Jedini pisani trag koji sam pronašao o mojim precima je napisao savremenik poznatog naučnikaJovana Cvijića (čija je majka iz istog sela iz familije Avramovič),clan SANU dr.Borivoje Z.Milojevic gde kaže da su Đurđevići starosedeoci u Koreniti od 18.veka ,pa me zanima ima li jos neku infornaciju o našem poreklu i odakle su koreni naşe familije..