Poreklo prezimena Đurđević

7. mart 2012.

komentara: 104

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (104)

Odgovorite

104 komentara

  1. Bogdan Đurđević

    Ja sam Bogdan Đurđević sin Dušana unuk Stojana, praunuk Cvije, a Cvijin otac se zvao Todor Đurđević. Imam brata Boška sestru Bosu udata Šicar, kćerku Vesnu udata Kvočka, sina Dejana i šestoro unučadi. Znam da mi je djeda Stojan živio u selu Goleša kod Banja Luke, gdje mi je rođen i otac Dušan.
    Moji Đurđevići slave ČASNE VERIGE (29.01.). Po nekim pričama i mi smo porijeklom sa Đurđevića Tare. Navodno prvi Đurđević koji se još u vrijeme turske vladavine doselio na ovo područje se zvao Petar tako da i danas u Golešima postoji veći kompleks koji je i u gruntovnim knjigama upisan kao “Petrovo brdo”.
    Poslije drugog svjetskog rata, Goleša i skoro sva okolna sela su iz političkih razloga bili zapostavljeni, pa su među zadnjima dobili struju. Iako su od centra B.L. udaljeni nešto više od 10-ak km gradsku vodu i kakav, takav put su dobili tek poslije zadnjeg odbrambenog rata. Sve to je dovelo do ozbiljnijeg razseljavanja tako da je u cijelom selu ostala da živi samo jedna staračka porodica Đurđević. I na imanje moga djeda Stojana se doselila njegova kćerka Milica sa porodicom. Udajom za Milosava Pantoš i Milica je primila prezime Pantoš tako da je i jedno od poslednjih kućišta Đurđevića u selu Goleša prepušteno porodici Pantoš. Iskreno bih volio da mi se javi neko ko više zna o porijeklu moje loze Đurđevića koji slave ČASNE VERIGE i kojima je Sveti Petar Svetac zaštitnik.

    • Vladan Đurđević

      Ako imate bilo kakve veze sa ovom strujom: Kuči – Zatarje (Đurđevića Tara) – Valjevo – Glasinac – Vučja planina – Kozara (krajiški kraj) ili Krnjin (posavski kraj), onda bismo mogli biti u “nekom rodu”.

      Inače dosta Đurđevića iz ove struje su išle u dva veća pravca sa Vučje planine:

      1. Krajiški kraj (Kozara, Srbac, pa i Banja Luka)
      2. Trebavski kraj (Doboj) – Slave Nikoljdan
      3. Krnjinski kraj (Doboj) – Slave Lučindan

      Ne mogu odgovorno da tvrdim, ali po izvorima, većina bosanskih Đurđevića su Kuči (rod Mrnjavčević).

      Nadam se da Vam je pomoglo.

      • Neko,tamo daleko

        Rekao bih da su DJurdjevici poprilicno raznorodni i samo DNK testiranje moze dati odgovor iz koje regije poticete.
        Isto to vazi i za ostala prezimena.Kada se izvrsi vasa DNK analiza bicete kategorisani preko vase haplogrupe,odnosno haplotipa,u odredjeni rod i znacete vase pravo porijeklo.
        Najveca greska koju cinite tragajuci za svojim poreklom je orijentacija na vase prezime.Osim ako nije jako rijetko i da mu se istorijski moze uci u trag,postoji velika mogucnost da cete zalutati.Ime Djuradj (a postoji mogucnost kod nekih da u stvari njihovo prezime potice od zenskog imena Djurdja) prije nekoliko vjekova bilo izuzetno popularno,na svim prostorima gdje su zivjeli Srbi pa nista neuobicajeno da ima dosta Djurdjevica razlicitih predanja,haplogrupa i sveceva koje slave.Oni sa Nikoljdanom su najveci favoriti da zaista poticu iz Kuca ali ni to nije garant jer je to najcesca slava u Srba.Ostali sa drugim slavama slobodno neka otpisu takvu mogucnost.Osim ako postoji porodicno predanje o promeni slave i da su prije aktuelne slavili Svetog Nikolu.
        Takodje postoji i mogucnost da ste od Djurdjevica porijeklom iz Konavla koji su protjerani iz tog kraja a istorijski dokumenti ih kasnije pronalaze u regiji oko Skadarskog jezera i u samom Skadru.Oni zasigurno nisu E1b haplotip koji nose Kuci vec neki od slovenskih,najverovatije I2 PH908.I oni,i porodice koje su nastale od njih,bi trebali da su preuzeli da slave Svetog Nikolu kao uostalom i svi pravoslavni iz tog kraja.Sve ostalo je mislim cista koincidencija i pogresan trag zbog “pracenja” prezimena i nekakvih izmisljenih rodoslova koji imaju za cilj da vas vezu za neku vladarsku porodicu iz srednjeg vijeka,u ovom slucaju Mrnjavcevica.Manite se mitomanije i gledajte stvari realno pa nece biti ni razocarenja.
        Nema ovdje ni govora o pravim i laznim Djurdjevicima.Kao sto i primjera radi i Jovanovica ima od svukud isti slucaj je i sa Djurdjevicima.Slobodno se testirajte i saznajte vase porijeklo.
        Ovo je samo dopuna komentara iznad

        • Neko,tamo daleko

          Ovo je vec dopuna mog prethodnog komentara.U prethodnom sam imao jedan previd a posto ne zelim da bilo koga uputim na pogresan trag duzan sam da se ispravim.
          Naime u Kucima se pored Nikoljdana (dominantna slava)
          slave i Mitrovdan,Jovanjdan a svega nekoliko porodica Stevanjdan i Svetog Antonija.Zna se da su Djurdjevici iz Kuca slavili Mitrovdan.Nisam vidio u komentarima da bilo ko od pravoslavnih Djurdjevica danas slavi tog sveca tako da je veza sa ovim Djurdjevicima gotovo nemoguca(osim ako,kao sto sam vec naveo nije doslo do promene slave).Cak sta vise vecina tih Djurdjevica je prihvatila Islam,da bi kada su ih pravoslavni Kuci protjerali oni naselili podrucje oko Tare (Djurdjevica Tara).
          Porijeklo od Djurdjevica iz Konavla za neke od porodica sa ovim prezimenom deluje nesto realnije.Ne znam sta su slavili tacno,ali ako su se nastalili u podrucju oko Skadarskog jezera i Kuca velika je verovatnoca da su presli na Svetog Nikolu.Posto su bili poreklom sa primorja nebi bilo neobicno da im je to zaista bila slava obzirom na kult ovog sveca kod mornara…No ne znaci nuzno da originalno nisu slavili nekog drugog sveca.
          Vidim da u komentarima dominiraju oni sa slavom Sveti Jovan.To je inace i najcesca slava u Bosni i Hercegovini pa ako zivite tamo uzmite u obzir da ste originalno mozda bas iz tih krajeva.
          Zaista nerealno zvuci da je neko iz predjela oko Skadarskog jezera ili Kuca presao da zivi cak u Doboj ili Banja Luku.Jednostavno osim ako nije bio dio drzavnog projekta (primjera radi naseljavanje Crnogoraca u Toplicki kraj ili kolonizacija Vojvodine nakon drugog svetskog rata) previse je to velika distanca za preseljenje cak i ako je bilo etapnog Naravno govorim o kasnom srednjem vijeku.
          Za razumijevanje konteksta price preporucujem da se detaljno upoznate sa rodom Kuca (ima i clanak na ovom sajtu) a i da prateci Slave steknete realniju predstavu odakle bi moglo biti vase stvarno porijeklo.
          Evo i jednog korisnog clanka na tu temu.
          https://www.google.com/amp/s/www.srbijadanas.com/vesti/info/najcesce-krsne-slave-kod-srba-u-srbiji-i-crnoj-gori-nikoljdan-u-bih-durdevdan-2017-11-17%3famp

          Naravno,DNK testiranje kao glavni dokaz.

          • Matić

            Poreklom sam iz Podrinja, prezivam se Matić i slavim Mitrovdan. Od prabake sam saznao da su se Matići koji tu žive pre prezivali Đurđevići ili Perići. Moji su od Đurđevića. Ono što sam saznao iz nekih knjiga je da su ti Đurđevići po Đurđu, a on je bio sin od Luke.

        • Mihailo

          Pozdrav braćo.

          Po majci Djurdjević.
          Slava: Mitrovdan

          Lokacija: Podrinje

          Po predanju sa kolena na koleno, ti su Djurdjevići u Podrinje došli sa tromedje Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

          Došli su u Podrinje posle neuspele Hercegovačke bune / ustanka.

          Nikada nisam čuo za poreklo iz Kuča, Kuči su valjda na istoku Crne Gore?

          Ovi naši Djurdjevići su bili na tromedji, izmedju Hercegovine, Stbije i Crne Gore.

          Ali ovi naši Djurdjevići kao i ti slave Mitrovdan?

          Da li je deo jednog roda?

          • Ja sam matic isto sam se prezivo djurdjevic slavim mitrovdan otac mi je iz sela voljevci velika reka ja sam nasao da smo staro kuci

            Ja sam matic moji su se prezivali djurdjevic slavimo mitrovdan selo voljevci velika reka ja sam dosa do saznanja da smo staro kuci

      • Jovana Đurđević

        Ja sam iz Novog Grada, Potkozarje. Mi slavimo Svetog Nikolu. A rođaci su u B.Luci,Kikindi 🙂

      • Ljiljana

        Jasam porijeklo Djurdjevic Iz Srbac tacnije Kaoci moji Djurdjevic poticu OD Tare I stare Dalmacije slave Sv Stefana

    • Miloš Bogićević

      Veliki pozdrav. Raspitivajući se o svom poreklu saznao sam iz pouzdanih izvora da se moje pleme u okolinu Valjeva doselilo iz Crne Gore (Đurđevića Tara) za vreme masovnih seoba stanovništva.
      Pouzdano tvrdim da kada su se doselili u okolinu Valjeva, krsna slava im je bila sveti Arhangel Mihailo, Aranđelovdan. Smatra se da su se doselili, na grubo, između 18. i prve polovine 19. veka.
      Kasnije se to pleme rasporedilo u više porodica od kojih sam i ja direktan potomak sa prezimenom Bogićević izvedenom od jednog njihovog člana, osnivača porodice Bogićević u podnožju planine Medvednik. U mestu na kojem su se prvobitno nastanili i dan danas ima nekolicina aktivniih porodica i potomaka nekadašnjih doseljenika koji su zadržali prezime Đurđević i slavu Aranđelovdan. Da li su tu slavu preneli iz Crne Gore ili su je izabrali kao novu preselivši se u Srbiju, nije poznato. Ako neko zna nešto više o ovome voleo bih da stupimo u kontakt.

    • Milenko Đurđević

      Poštovani Gospodine
      Bogdane Đurđeviću
      Vi Ste Naš Najbliži Rod
      Đurđevića iz Donjih Goleša
      Pitao sam Moga Brata od Strica
      Koji živi u Banja Luci
      Uglavnom
      Moja Braća od StričevA
      Svi
      Žive u Banja Luci
      I
      Slava Nam je Časne Verige
      29. JanuarA
      Ove informacije o Našem PoreklU
      Dobio sam od Brata
      Vidosava Đurđevića
      On
      Mi je rekao Naš Đed Mirko
      I Bogdanov Pradjed su Rođena
      BraćA
      Ja živim u Novom SadU
      Živi bili Bogdane Đurđeviću
      Pozdrav S’Poštovanjem
      Milenko Đurđević

  2. Bea

    Moje ime je Beatrica Djurdjević,otac mi je Dragan deda mi je Aleksa dosa je sa svojom bracomBorkom,Momcilom,Petrom i sestrom Savom,majkom Stevanijom i ocomJovom Djurdjevic iz Stricica kod Banja Luke,posle pradedinog povratka iz zarobljenistva 45 u Čalmu(Stemska Mitrovica).Slavimo Časne Verige sv.Apostola Petra (29.1),dosli smo iz Crne Gore nekada davno.Svi su pomrli od nasih Djurdjevica ostali smo samo Tata i ja .

  3. Aleksandra Đurđevic

    Poštovanje,
    Moji Đurđevići su sa Dalmatinskog Kosova (selo Ramljane). Pravoslavci smo i slavimo Sv. Nikolu. Po usmenom predanju došli smo u 16.veku odnekud iz Bosne. Nakon rata u bivšoj SFRJ, svega 4 porodice se vratilo tamo. Mi ostali smo rasejani po svetu: Srbija, Slovenija, Italija, Nemačka, Kanada…

  4. Goran Djurdjevic

    Pozdrav za sve Đurđeviće
    Moje ime je Goran Đurđević,pravoslavni Srbin ,krsna slava Mitrovdan ,poreklom iz Korenite nedaleko od Loznice.
    Jedini pisani trag koji sam pronašao o mojim precima je napisao savremenik poznatog naučnikaJovana Cvijića (čija je majka iz istog sela iz familije Avramovič),clan SANU dr.Borivoje Z.Milojevic gde kaže da su Đurđevići starosedeoci u Koreniti od 18.veka ,pa me zanima ima li jos neku infornaciju o našem poreklu i odakle su koreni naşe familije..

    • Mihailo Ljubić

      Moja majka je iz istog sela, isto prezime, slavimo istu slavu.

      Tako da…

      To su definitivno isti Djurdjevići.

      Poreklo je tromedja, izmedju Crne Gore, Srbije i Hercegovine.
      Došli u Korenitu i okolinu posle neuspele Hercegovačke bune/ustanka.

      Gde su pre toga bili – nije niko siguran.

      Ovde se pominju Djurdjevići koji su iz Kuča i koji slave Mitrovdan.
      A ti su naselili Djurdjevića Taru.

      To sve ne znam, ali je isto prezime i ista slava, tako da je veza moguća.

      • Pavle Mirković

        Moja porodica takođe vodi poreklo sa tromeđe. Krajem 18. veka kreću na istok ka Dunavu, i dolaze do obale dunava gde osnivaju selo. Selo je posle pohoda turaka dobilo ime Požeženo(zapaljeno seno) i nalazi se u danasnjoj opštini Veliko Gradište. Nekolicina familija prelazi dunav zbog najezde turaka i osnivaju srpska sela u rumunskom Južnom Banatu.

        Zanimljiva činjenica je da se selo preko puta isto zove Požežena, i svi smo u rodu.

        Slavimo slavu Svetog Đorđa-Đurđic 16. novembra, i ima nas sa raznim prezimenima.

        Trenutno ima oko 500 nas koji poticemo iz ovog sela i rasejani smo po celom svetu.

  5. Nikola Đurđević

    Pozdrav, moje ime je Nikola Đurđević. Dolazim iz Smederevske Palanke. Otac momčilo, deda damnjan (koji je ime dobio po njegovom pradedi). Dolazimo iz sela Grčac (opština Smed. Palanka). Slavimo Svetog Arhangela Mihaila (21.novembar). Po priči mog dede, svi Đurđevići u okolini Smederevske Palanke su bliži ili dalji rod. Takođe on kaže da smo u Grčcu barem od polovine XIH veka (oko 1850 godine) i da smo došli iz istočne Srbije (Granica sa Rumunijom, Vlaška republika) u begu od Turaka skrivali smo se po brdima što je slučaj u mom rodnom selu Grčcu, a deo sela (brdo) u kom se nalazi moja familija nazvan je ‘vlasi’ po predanju na poreklo mesta odakle su došli. Ako postoji neko ko zna nešto više o mom poreklu bilo bi mi drago da stupimo u kontak.

  6. Miroslav Jovanović

    Zivim u Šarbanovcu kod Bora,poreklom sam iz Porodice Đurđevic,krsna slava Sveti Stevan, Zamolio bih Slavicu Cvetkovic koja je trazila ovde u komentarima dali postoji neko iz te porodice da se javi na meil [email protected] kako bi smo stupili u kintakt jer verujem da smo iz iste porodice.

  7. Aleksandar

    Da li neko zna nesto o Djurdjevicima iz Sumadije?
    Konkretno selo Opornica pored Kragujevca slavimo Svetog Nikolu.

  8. Aleksandar

    Moje prezime je Djurdjevic,navodno sam cuo da su moji se preselili jos za vreme turaka iz Sjenice za Barosevac kod Lazarevca,a 1960 su se preselili u Lazarevac,slavim svetog Nikolu

  9. Rade

    Poštovani,
    U knjizi Sokolska nahija od Ljube Pavlovića lijepo piše o porijeklu prezimena sa desne strane Drine,konkretno za ljuboviju i sela ispod Trešnjice,Grčić,Rubeže,Nemčeviće i druga.
    On pominje sveštenika’ Miladina i Krsta kovača’ Rubeźića-Jakičića koji su došli 1720.god.iz Rubeža-Nikšić i tu se pominju njihovi potomci prvo kao Kovačevići,Miladinovići,Krstovići,Grujičići,Matići,Jovanovići,Mitrovići,Perišići,Stjepanovići,Nenadovići,Đurđevići,Markovići,Tomići,Milanovići,Aleksići,Gavrilovići,Jakovljevići,Jokiĉići..drugi,kasnije ukupno 15 prezimena( zbog zakona Obrenovića sa oca na sina)od Krsta i Miladina Rubeźića.
    Miladin i Krsto su za vrijeme prve razure Trebjese(1710-1740.god.) bili u zbjegu na Čevu pored Čeva-opšt.Cetinje ima mjesto Papratna u pravcu Pješivaca. Oni i njihovi rođaci su bili uskoci’ u Klisu,Senju -Hrvatska a kasnije su preseljeni u Ogulinsku kapetaniju kao graničari-vojnici. Tada 1715.god.je doślo do pobune u Ogulinu zbog loših uslova, Miladinje bio vođa pobune i on je pokušao da prevede nezadovoljne u Pečujsku županiju(danas u Mađarsku) kod rođaka koji su prije bili tamo naseljeni,ali je Austro Hrvatska vlast to sprijeĉila i dala nalog da se vođe pohapse,ali oni nijesu ĉekali hapšenje nego su prebjegli nazad u Tursku.Vlast je raspisala nagradu( među državni ugovori su poštovani) i janičararii su uzeli nagradu( 300talira) za Miladinovu glavu 1720.god.
    Njegovi sinovi i Krstovi su ostavili brojno potomstvo u širom Maĉve,oko Osečine,u Jakalj između Bajine bašte i Kosijeriça,Tulari kod Koceljeva,Crvena Jabuka,Brović kod Lončanika,Rubibreza,Radiljevi,Brgule kod Lajkovca,Zagrade na Rudniku,Podgorini između Valjeva i Rogaĉice,Zvečka,Progar,i naravno neka brastva su u Ljuboviji stalno ostala.
    Ako je neko zainteresovan za porodiĉno stablo ili neke informac. možemo popričat na tel: +38164 6123106,ili e-mail: [email protected].
    Poz.Rade Rubežić

    • Avast

      Gospodine Rubezicu,postujem vas iscrpan komentar.Samo nije jasno kakvu vezu ima vasa prica sa prezimenom Djurdjevic?!Da li se vasa porodicna predanja kijim slucajem vezuju za Djurdjevice pre vaseg sadasnjeg prezimena?

      • Jelena devojačko Đurđević

        Draga ‘rodbino’, rođena sam u Đurđevićima iz sela Bastav, slava nam je Aranđelovdan. Po knjizi ”Rađevina i Jadar” (autor Borivoje Milojević, 1913, Beograd, str.725 doseljeni iz Crne Gore početkom 18.veka, a moji stričevi su pričali da je Belja Čvorić doselio iz Hercegovine. Staro prezime Beljić, po askurđelu Janku-Belji Čvoriću, a njegov sin to jest moj navrđed je bio Đurađ, pa otud i prezime Đurđević, tako da je meni utvrđivanje srodstva samo po prezimenu veoma diskutabilno. Treba imati u vidu da današnja prezimena datiraju tek od druge polovine 19. veka sudeži po činjenici da je moj navrđed Đurađ (po dokumentu o porezu iz pomenute knjige) 1835.god. bio star 40 god.

      • Avast

        Tek na kompjuterskoj verziji sajta videh da je medju nabrojanim prezimenima u vasem komentaru i Djurdjevic.Mobilna varijanta je progutala nekoliko prezimena.

      • Rade

        Poštovani,
        U knjizi Ljube Pavlovića piše da su i Đurđevići potomci Krsta i Miladina Rubežića-Jakičića iz Grčića i Rubeža pod Trešnjicom kod Ljubovije (starevina Rubeže-Nikšić) i još 14 Brastva’,da ih ne nabrajam posebno(sve njihovi potomci).
        Hroničar Pavlović je u toj knjizi i napravio porodično stablo nekih potomaka Miladinovića(pop Miladin) i Kovačevića-Krstovića(Krsto kovač),a kasnije su ti brojni potomci popisani 1834.god.( naravno da su se mnogi raselili i u Bosnu i u Hrvatsku za prethodnih 115.god.,prije popisa) i u kasnijim popisima Obrenovića Karađorđevića.
        Mislim da bi DNK test,to dokazao kod mene je I2a Y3120 / PH 908/.
        Rubežići-Jakičići su stara znamenita porodica ispod Onogošta’, potomci su kralj Radoslava ,i ktitori crkve sv.Petra i Pavla u Nikšiću ( podignuta 893.god.)
        Svako dobro