Poreklo prezimena Putnik

6. mart 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Putnik

    Koliko je meni poznato, Putnici su došli sa seobom Srba 1690. godine u Banat, a prezime su dobili tako što su “doputovali”… Danas ih ima najviše na teritoriji južnog Banata, a krsna slava je Sveta Petka.

    • Putnik

      Krsna slava je Sveti Gavrilo,8. april.

      • Šajkaška

        Putnici u Šajkašu (južna Bačka) slave Đurđic.
        U ”Rečniku prezimena Šajkaške” koji se može pročitati na internetu ih je u Šajkašu bilo 319 između 1792 i 1885 , u Čurugu 77 između 1774-1864, Kaću 35 između 1834-1865, Žablju 11 između 1872 i 1886, u Titelu 6 između 1774 i 1783, Mošorinu 2.

  2. Nedavno sam bio u Češkoj i konstatovao da tamo živi na hiljade “Poutnjika”. To prezime tamo znači: hodočasnik. Moguće je sa su germani posle Husove pobune krajem 17. veka prouzrokovali masovno raseljavanje mojih predaka iz okoline Praga. Negde oko 300.000 slavjana je tada proterano. Mnogi su otišli na južnu granicu Svetorimskog Carstva. To je i moguće objašnjenje, zašto tog prezimena ima samo na bivšoj teritoriji tzv. Austrougarske, uglavnom na jugu i ponešto na istoku.

    • Branko Todorović

      To je verovatno tačno, ali ipak ne bih rekao da naši Putnici imaju veze sa njihovim Pounjicima, iako u načelu ova prezimena imaju identična značenja. Svejedno, uvek se može pokušati sa genetičkom analizom muške linije, pa videti da li su koreni domaći, ili možda sa prostora Srednje Evrope, u ovom slučaju Češke. 😉

      • Uskoro dobijam rezultate DNK-analize. Ne bi me čudilo da sam po muškoj liniji nasledio slavjanske gene R1a, mada je kod današnjih srba haplogupa I2 dominantna. Nažalost je naša istorija često falsifikovana, pa se zaboravlja da je velik deo Srpstva došao iz Serbje, koja je i dan danas domovina lužičkih srba. Ona se graniči sa Poljskom i Češkom. Nekadtu nije bilo granica, bili smo jedan veliki narod…

        • Branko Todorović

          To me raduje, obavezno se javite kad ih dobijete. 😉 Što se tiče previđanja, teško je bilo šta reći. Slovenskog su porekla i R1a i I2, s tim da je jedna indoevropskog, a druga isključivo evropskog porekla. Videćemo, možda budete i nešto treće, jer srpska genetička slika po Y-hromozomu je prilično šarolika.

  3. Milorad Bogdanović

    Prezime Putnik spominje se u Kragujevcu 20 jula 1834., na spisku učitelja knjaževine Srbije.
    “Na mjesto Đorđa Jevđenijevića… postavljen je Gavril Putnik rodom iz Kikinde u Banatu, 20 godina star, neženjen, sposobnosti srednje, vladanja (?)”.
    Prepis: D-r Tih. R. Đorđević, Arhivska građa za naselja u Srbiji, (1815-1839), str. 529

    U Zborniku o Srbima u Hrvatskoj, god 3, 1995, na str. 168, u katalogu Karlovačke gimnazije 1796-1848, spominje se Arsenije Putnik, rođen u Pakracu, sin udovice Marije, koji je prvu godinu završio u Aradu…, ali ga nema na spisku 1835/6.

  4. Po rezultatima genetske analize: nemam ništa od dinarskih gena I2. 75 % su mi geni poreklom iz današnje Poljske, Češke, Slovačke ili Lužičke Serbje, a možda i iz bivšeg Ruskog Carstva. 25 % sam poreklom iz današnje Grčke i okoline. Tako da je priča o seobi “Putnika” sa Kosova ili iz Sandžaka kod mene neispravna. Interesantno je takođe da ima vrlo malo Putnika južno od Save i Dunava. Znači da im je bilo dozvoljeno da se nasele samo na teritoriji pod kontrolom Habzburgovaca. To je bilo tzv. Svetorimsko Carstvo, 1806 podeljeno na Austrougarsku i nekoliko nemačkih kneževina. Nekoliko Putnjika se naselilo u Rusiji, koja je ranije bila mnogo veća nego danas. Dominantna haplogrupa: R1a (R1a).

    • Nebojša Novaković

      Da li ste dobili i rezultat Y-DNK? Ovo kako navodite, izgleda da ste testirani preko 23andMe. Ovi procenti pokazuju ukupnu autosomalnu mešavinu. Nije sama autosomalna toliko povezana sa poreklom samo muške linije (Y-DNK).

  5. Aleksandar

    Moj deda se zove Dimitrije Putnik i iz Banata je. Moja rođaka koja se preziva Putnik išla je sa mnom u školu a da nisam ni znao.

  6. Mirjana Putnik

    Moja familija Putnik živi u Kuli (ZBO) od XVIII veka. Krsna slava nam je Đurđevdan (6.maj). Ne znam odakle su došli 🙁 U Kuli ima još nekoliko familija sa prezimenom Putnik., dosta Putnika je emigriralo a velik broj se odselio u veće gradove- u Suboticu i Novi Sad… Pozdrav svima !

    • Mihajlo

      Putnici su u seobi Srba 1690. došli u Srbiju iz Crne Gore- mjesto Tudorovići- pleme Paštrovići. Moguće je da su došli i poslije seobe zbog krvne osvete. Jedan dio je otišao u Srbiju a dio u Bosnu, gdje su promijenili prezime (BiH).

      • Dragan Putnik

        Tačno.. Ali nisam siguran da li smo od paštrovića ili od radulovića i nismo se se u seobi raselili u Bosnu već prvo na Kosovo pa na pitanje turaka šta radimo ovde naš predak je odgovorio “Putujemo po ničijoj zemlji” (postoje zapisi)…. Odatle nam prezime….. Iz Crne gore dolazimo u selo Ilandža u južnom Banatu koje datira po Austrijskim spisima od 1376 i u njemu žive Sloveni…. Naš predak je imao 3 sina,prvom se ne zna ime ali je bio pop i porodičnom tradicijom dobijaju špicnamet “popac”, iz te familije Nenad Putnik odlazi u Belu Crkvu i odatle u Kragujevac gde najznačajniji potomak je VOJVODA RADOMIR PUTNIK….drugi sin se zvao Franc, e sad ne zna se tačno što je imao takvo ime, postoje predanja da je bio plav pa da mu je to bio nadimak ili da je naš predak bio značajan u vojsci Austrougarske pa je dao sinu ime franc, od njega potiče familija špicnamet francovi koja je bila veoma mnogobrojna… Treći i najmladji se zvao Lazar i dobijaju špicnamet lazarovi, od Lazara u jednom trenutku u Ilandži bilo je 418 muških glava (po crkvenim spisima)….raseljavaju se po Vojvodini, Baranji i iz Baranje u Bosnu gde menjaju prezime….. To je to što sam ja uspeo da saznam, sve u svemu hvala našem pretku 🙂

  7. Momir

    Pozdrav otac mi je iz Banije, slava Sveti Nikola ali trenutno smo u Novom Sadu ima vise porodica sa ovim prezimenom ovde… Ima li neko informacije o poreklu prezimena?

  8. Momir

    Otac mi je iz Banije, slava nam je Sveti Nikola zivimo u Novom Sadu da li neko ima informacije o poreklu prezimena?