Порекло презимена Путник

6. марта 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. Путник

  Колико је мени познато, Путници су дошли са сеобом Срба 1690. године у Банат, а презиме су добили тако што су “допутовали”… Данас их има највише на територији јужног Баната, а крсна слава је Света Петка.

  • Putnik

   Krsna slava je Sveti Gavrilo,8. april.

   • Шајкашка

    Путници у Шајкашу (јужна Бачка) славе Ђурђиц.
    У ”Речнику презимена Шајкашке” који се може прочитати на интернету их је у Шајкашу било 319 између 1792 и 1885 , у Чуругу 77 између 1774-1864, Каћу 35 између 1834-1865, Жабљу 11 између 1872 и 1886, у Тителу 6 између 1774 и 1783, Мошорину 2.

 2. Недавно сам био у Чешкој и констатовао да тамо живи на хиљаде “Поутњика”. То презиме тамо значи: ходочасник. Могуће је са су германи после Хусове побуне крајем 17. века проузроковали масовно расељавање мојих предака из околине Прага. Негде око 300.000 славјана је тада протерано. Многи су отишли на јужну границу Светоримског Царства. То је и могуће објашњење, зашто тог презимена има само на бившој територији тзв. Аустроугарске, углавном на југу и понешто на истоку.

  • Бранко Тодоровић

   То је вероватно тачно, али ипак не бих рекао да наши Путници имају везе са њиховим Поуњицима, иако у начелу ова презимена имају идентична значења. Свеједно, увек се може покушати са генетичком анализом мушке линије, па видети да ли су корени домаћи, или можда са простора Средње Европе, у овом случају Чешке. 😉

   • Ускоро добијам резултате ДНК-анализе. Не би ме чудило да сам по мушкој линији наследио славјанске гене R1a, мада је код данашњих срба хаплогупа I2 доминантна. Нажалост је наша историја често фалсификована, па се заборавља да је велик део Српства дошао из Сербје, која је и дан данас домовина лужичких срба. Она се граничи са Пољском и Чешком. Некадту није било граница, били смо један велики народ…

    • Бранко Тодоровић

     То ме радује, обавезно се јавите кад их добијете. 😉 Што се тиче превиђања, тешко је било шта рећи. Словенског су порекла и R1a и I2, с тим да је једна индоевропског, а друга искључиво европског порекла. Видећемо, можда будете и нешто треће, јер српска генетичка слика по Y-хромозому је прилично шаролика.

 3. Милорад Богдановић

  Презиме Путник спомиње се у Крагујевцу 20 јула 1834., на списку учитеља књажевине Србије.
  “На мјесто Ђорђа Јевђенијевића… постављен је Гаврил Путник родом из Кикинде у Банату, 20 година стар, нежењен, способности средње, владања (?)”.
  Препис: Д-р Тих. Р. Ђорђевић, Архивска грађа за насеља у Србији, (1815-1839), стр. 529

  У Зборнику о Србима у Хрватској, год 3, 1995, на стр. 168, у каталогу Карловачке гимназије 1796-1848, спомиње се Арсеније Путник, рођен у Пакрацу, син удовице Марије, који је прву годину завршио у Араду…, али га нема на списку 1835/6.

 4. По резултатима генетске анализе: немам ништа од динарских гена И2. 75 % су ми гени пореклом из данашње Пољске, Чешке, Словачке или Лужичке Сербје, а можда и из бившег Руског Царства. 25 % сам пореклом из данашње Грчке и околине. Тако да је прича о сеоби “Путника” са Косова или из Санџака код мене неисправна. Интересантно је такође да има врло мало Путника јужно од Саве и Дунава. Значи да им је било дозвољено да се населе само на територији под контролом Хабзбурговаца. То је било тзв. Светоримско Царство, 1806 подељено на Аустроугарску и неколико немачких кнежевина. Неколико Путњика се населило у Русији, која је раније била много већа него данас. Доминантна хаплогрупа: Р1а (R1a).

  • Небојша Новаковић

   Да ли сте добили и резултат Y-ДНК? Ово како наводите, изгледа да сте тестирани преко 23andMe. Ови проценти показују укупну аутосомалну мешавину. Није сама аутосомална толико повезана са пореклом само мушке линије (Y-ДНК).

 5. Aleksandar

  Moj deda se zove Dimitrije Putnik i iz Banata je. Moja rođaka koja se preziva Putnik išla je sa mnom u školu a da nisam ni znao.

 6. Mirjana Putnik

  Moja familija Putnik živi u Kuli (ZBO) od XVIII veka. Krsna slava nam je Đurđevdan (6.maj). Ne znam odakle su došli 🙁 U Kuli ima još nekoliko familija sa prezimenom Putnik., dosta Putnika je emigriralo a velik broj se odselio u veće gradove- u Suboticu i Novi Sad… Pozdrav svima !

  • Mihajlo

   Putnici su u seobi Srba 1690. došli u Srbiju iz Crne Gore- mjesto Tudorovići- pleme Paštrovići. Moguće je da su došli i poslije seobe zbog krvne osvete. Jedan dio je otišao u Srbiju a dio u Bosnu, gdje su promijenili prezime (BiH).