Poreklo prezimena Prtina

6. mart 2012.

komentara: 1

Prezime Prtina potiče iz Like, iz sela Donji Štrbci. O ovom prezimenu i svom porodičnom stablu veoma lep prilog nam je poslala Ljiljana Prtina. Tekst objavljujemo u celini:

Poreklo porodice Prtina, Donji Štrbci Lika – Stari Banovci, Srbija

Prezime Prtina u Stare Banovce, opština Stara Pazova, 1976. godine donosi bračni par Prtina, Jovo i Radojka (devojačko prezime Vignjević), oboje rođeni u šumovitim predelima jugoistočne Like, opština Donji Lapac. Radojka 1950. godine u selu Kamensko, Jovo 1947. godine, nad čuvenim unskim Štrbačkim bukom. pod Gradinom Donjih Štrbaca, od majke Milke i oca Dane, oboje rođeni 1924. godine. Milka (devojačko Blanuša) iz sela Kruge, a Dane, zvani Danika u selu Donji Štrbci.

Koreni porodice Prtina iz Donjih Štrbaca potiču, po usmenom predanju, iz regiona jugozapadne Hercegovine, gradova Čapljine, Trebinja.

Krsna slava porodice Prtina je sveti Georgije.

Prethodno prezime Prtina bilo je prezime Medić. Do te promene dolazi za života haduka Milaka, u vreme Marije Terezije.

Zna se da su dva brata, Todor, koji nije imao decu, i pomenuti Milak (Milan) Medić, kasnije Prtina, živeli u Donjim Štrbcima. Ta grana Medića je potekla iz Gornje Crne Gore/jugozapadne Hercegovine, preko Dalmacije stiže u Liku, koju smo izuzetno, kao porodica, zavoleli. Tu se ognjište učvrstilo duhom. Odatle, vremenom, na više strana, “trbuhom za kruhom” odlaze Prtine, najviše u Srbiju i Bosnu (Banja Luku), Beograd i bližu i dalju okolinu.

 Milak je bio čuveni hajduk, poznat po srčanoj naravi i plahovitost. Ogorčen na turske zulume, veoma je neprijatnosti nanosio turskim velikašima. Svetili su mu se, a priča se i da je jedan od razloga ѕa promenu prezimena iz Medić u prtina, bio upravo taj, što je Milak želeo da porodicu zaštiti od turske osvete nad njom. Milak je poživeo oko 117 godina.

Potomak Đuro Prtina je bio veoma cenjen i poštovan, osnivač kasnije velike transportne firme, koja je u SFR Jugoslaviji veoma uspešno međunarodno poslovala i stekla epitet jedne od najmoćnijih transportnih firmi u regionu. Đuro je bio generalni direktor firme Tranšped, od osnivanja, pa sve do svog penzionisanja. On je Danikin rođeni, stariji brat.

Đuro Prtina je primio u Srbiju i pomogao mnogim rođacima da na svoje noge stanu. Jovo (Joco, Jovica), koji je doselio nakon služenja Titove garde, od 1967. dodine do negde pred kraj 1968., u Srbiju, vraća se u svoju rodnu Liku na kratko, da bi otišao po izabranicu svoga srca, Radojku (Radu pre toga Vignjević), pa s njom i najosnovnijim za život, dolazi u glavni grad, Beograd, po prirodi veoma osećajan i uviđajan, reši da bez znanja strica Đure, u neku ruku tajno, konkuriše za posao vozača u tad već jakoj firmi Tranšped. Položivši sve testove i bejavši primljen u radni odnos, biva primećen imenom, od strane direktorove sekretarice, koja u listi primljenih mladih radnika ugleda Jovino Prezime i ime i pita direktora da li zna i da jedan njegov jedan dečko, prezimenjak njegov primljen. Zatečen direktor, strika Đuro, zaneme, pogleda i osta bez reči na par trenutaka. Suze su potekle od radosti i ponosa na svoga Jocu, koji je došao, i nije ga molio za pomoć. Pozvao je Jocu i svim srcem mu stegao ruku, zagrlio ga onako, kako se voljeni sestrić grli!

KRSNA SLAVA: Sveti Georgije

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Mirko Jovanovic

    Jedan od braće Prtina je moj djed Milan koji je i dobio ime po pretku.

    Milan Prtina je rođen 1906 godine.Vjenčao sa mojom babom Jovankom,djevojačko Popović rođenom 1907 godine.

    U braku su stekli petoro djece.Tri sina i dvije kćeri.Jedan sin im je vrlo rano umro.Deda je porodicu doveo u Banja Luku 1947.godine u naselje Trapisti.

    Najstarija kćer Đuka,moja mama, je rodila dva sina ,Milana i Mirka,ujak Bogdan je stekao dva sina,Željko i Draško,tetka Dara je rodila dvije kćeri Bogdanu i Biljanu a ujak Duško je stekao dvije kćeri Gordanu i Tanju.

    Deda,baba,mama,tetka i ujaci su upokojeni.

    Unuci danas žive u Banjoj Luci,Beogradu i Čačku.

    Slavu Đurđevdan proslavljaju djeca od ujaka.

    Ovo je kratki istorijat porodice Milana Prtine.

    S poštovanjem

    Mirko Jovanović,po majci Prtina,Banja Luka