Порекло презимена Пртина

6. март 2012.

коментара: 1

Презиме Пртина потиче из Лике, из села Доњи Штрбци. О овом презимену и свом породичном стаблу веома леп прилог нам је послала Љиљана Пртина. Текст објављујемо у целини:

Порекло породице Пртина, Доњи Штрбци Лика – Стари Бановци, Србија

Презиме Пртина у Старе Бановце, општина Стара Пазова, 1976. године доноси брачни пар Пртина, Јово и Радојка (девојачко презиме Вигњевић), обоје рођени у шумовитим пределима југоисточне Лике, општина Доњи Лапац. Радојка 1950. године у селу Каменско, Јово 1947. године, над чувеним унским Штрбачким буком. под Градином Доњих Штрбаца, од мајке Милке и оца Дане, обоје рођени 1924. године. Милка (девојачко Блануша) из села Круге, а Дане, звани Даника у селу Доњи Штрбци.

Корени породице Пртина из Доњих Штрбаца потичу, по усменом предању, из региона југозападне Херцеговине, градова Чапљине, Требиња.

Крсна слава породице Пртина је свети Георгије.

Претходно презиме Пртина било је презиме Медић. До те промене долази за живота хадука Милака, у време Марије Терезије.

Зна се да су два брата, Тодор, који није имао децу, и поменути Милак (Милан) Медић, касније Пртина, живели у Доњим Штрбцима. Та грана Медића је потекла из Горње Црне Горе/југозападне Херцеговине, преко Далмације стиже у Лику, коју смо изузетно, као породица, заволели. Ту се огњиште учврстило духом. Одатле, временом, на више страна, “трбухом за крухом” одлазе Пртине, највише у Србију и Босну (Бања Луку), Београд и ближу и даљу околину.

 Милак је био чувени хајдук, познат по срчаној нарави и плаховитост. Огорчен на турске зулуме, веома је непријатности наносио турским великашима. Светили су му се, а прича се и да је један од разлога ѕа промену презимена из Медић у пртина, био управо тај, што је Милак желео да породицу заштити од турске освете над њом. Милак је поживео око 117 година.

Потомак Ђуро Пртина је био веома цењен и поштован, оснивач касније велике транспортне фирме, која је у СФР Југославији веома успешно међународно пословала и стекла епитет једне од најмоћнијих транспортних фирми у региону. Ђуро је био генерални директор фирме Траншпед, од оснивања, па све до свог пензионисања. Он је Даникин рођени, старији брат.

Ђуро Пртина је примио у Србију и помогао многим рођацима да на своје ноге стану. Јово (Јоцо, Јовица), који је доселио након служења Титове гарде, од 1967. додине до негде пред крај 1968., у Србију, враћа се у своју родну Лику на кратко, да би отишао по изабраницу свога срца, Радојку (Раду пре тога Вигњевић), па с њом и најосновнијим за живот, долази у главни град, Београд, по природи веома осећајан и увиђајан, реши да без знања стрица Ђуре, у неку руку тајно, конкурише за посао возача у тад већ јакој фирми Траншпед. Положивши све тестове и бејавши примљен у радни однос, бива примећен именом, од стране директорове секретарице, која у листи примљених младих радника угледа Јовино Презиме и име и пита директора да ли зна и да један његов један дечко, презимењак његов примљен. Затечен директор, стрика Ђуро, занеме, погледа и оста без речи на пар тренутака. Сузе су потекле од радости и поноса на свога Јоцу, који је дошао, и није га молио за помоћ. Позвао је Јоцу и свим срцем му стегао руку, загрлио га онако, како се вољени сестрић грли!

КРСНА СЛАВА: Свети Георгије

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Mirko Jovanovic

    Jedan od braće Prtina je moj djed Milan koji je i dobio ime po pretku.

    Milan Prtina je rođen 1906 godine.Vjenčao sa mojom babom Jovankom,djevojačko Popović rođenom 1907 godine.

    U braku su stekli petoro djece.Tri sina i dvije kćeri.Jedan sin im je vrlo rano umro.Deda je porodicu doveo u Banja Luku 1947.godine u naselje Trapisti.

    Najstarija kćer Đuka,moja mama, je rodila dva sina ,Milana i Mirka,ujak Bogdan je stekao dva sina,Željko i Draško,tetka Dara je rodila dvije kćeri Bogdanu i Biljanu a ujak Duško je stekao dvije kćeri Gordanu i Tanju.

    Deda,baba,mama,tetka i ujaci su upokojeni.

    Unuci danas žive u Banjoj Luci,Beogradu i Čačku.

    Slavu Đurđevdan proslavljaju djeca od ujaka.

    Ovo je kratki istorijat porodice Milana Prtine.

    S poštovanjem

    Mirko Jovanović,po majci Prtina,Banja Luka