Порекло презимена Гвозденовић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ГВОЗДЕНОВИЋИ (живе у Бије Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ГВОЗДЕНОВИЋИ (живе у Бије Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Гвозденовић

Порекло презимена Гвозденовић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГВОЗДЕНОВИЋИ

(живе у Бијелој)

Поријеклом су од братства Гвозденовића из Ћеклића одакле се доселио Тодор због неког убиства. Тодор се у Бијелој оженио и имао је сина Гргура, а Гргур Остоју, Новака, Гвоздена, Вујадина и Миладина. Свих пет Гргуревих синова изгину и остану без потомства, а Гргур остане самохрани старац. Њега племеници натјерају да се ожени у дубокој старости, што он и учини оженивши се у деведесет четвртој години живота. Из овог бракак роди му се син Мирко око 1795. године. Гргур доживи сто пет година и тада су га никшићки Турци погубили 1805. године. Миро Гргуров имао је четири сина: Мића, Николу, Новака и Божа. Мићо се одселио у Босну око 1835. године.

Мишо и Јагош Гвозденовић су учесници балканских и Првог свјетског рата. Мишо је погинуо, а Јагош рањен у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године.

Благота Ристов био је. припадник НОП-а 1941. године, погинуо је као пушкомитраљезац Петог батаљона Четврте црногорске бригаде 1943. године на Зеленгори.

Гвозденовићи су доласком у Дробњак узели за своју крсну славу Ђурђевдан, племенску славу, а прислуживали су Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (27)

 • vanja

  Zdravo.
  Da pocnem..iz mjesta iz kog poticem prezime Gvozdenovic je rijetko,tj.jedino.
  Ukratko mjesto rodjenja Drvar ,slava Djurdjevdan…otac mi je do rata istrazivao o prezimenu i dosao do traga da prezime vodi iz Kolasina..Moj cukundjed je tu prvi..prije se trag ne zna,voljela bih da otkrijem jer moj otac s ove strane zatvara lozu..
  Cukundjed Gavran
  Pradjed Todor
  Djed/ovi Milan i Stevan
  Isto sam naslada postoje Gvozdenovici u Vojvodini,samo ne slavimo istu slavu i dok je vladao Car Lazar dosao je u selo i tako su tu nastali Gvozdenovici…
  Oduzih…ali zeljela bih mnogo da udjem u trag

  Одговори
 • Небојша

  Већ је било речи о Гвозденовићима (Ђурђевдан) из Босанске Крајине. Ево шта је почетком 20. века Милан Карановић забележио о њима :

  “ Старинци су са Змијања група родова Мудринић-Мајкић-Марјановић. Предак ових родова звао се Гвозден. У Змијању сам чуо од Јове Кнежевића из Раткова да је тај Гвозден био са Турцима под Бечом (не знају шта је радио у војсци), па донео гвожђе у нози и прозван Гвозден. Имао је три сина: једном било име Марко, па га од милоште прозвали Марјаном, другог (не знају му име) како нису једно време имали женско у куци „мајао“ па га прозвао Мајком, а трећи је био одвећ мудар па га звали Мудрица. Од њих су постали родови: Марјановић, Мајкић и Мудринић. Има их свега у испитаној облсти од та три брата 139 кућа са 12 презимена и то су: Марјановић 6 кућа. у 4 насеља.; Мудринић 21 к. у 11 н. и од њих (све некад била једна кућа па се разродило):Ђукић 32 к. у 7 н.; Јожић 12 к. у 2 н.; Кнежевићи 11 к. у 4 н.; Савићи 9 к. у 4 н.; Шушиловић 6 к. у 3 н.; Пуђе 3 к. у 2 н. и Допуђа 1 к.
  – Од онога што су га звали „Мајка“: Мајкић 30 к. у 9 н., Вукомановић 5 к. и Стричевић 3 к.
  Мајкића је породица била са 94 чељади у једној кући пре 150 г. Тада су кад једу седали за 7 столица. Могло је изаћи по 30 косача на ливаду. Имали су по 30 жена и 1500 оваца. У кући су биле 4 старешине: главни старешина, један од оваца, један од јањаца и јаради, а један од летине. Закоље старешина вола чељади и чује да се једна жена из куће потужила, да није ни окусила меса. Тад се разљуте и поделе на троје. Једни одселе у долину Јапре под Грмеч планином, и од њих се развије цело насеље Мајкића Јапра са преко 100 кућа. Она је матица свих Мајкића ове области. Мудринићи, доселе пре 200 г са Змијања у Грмушу. Један је огранак одселио у Лику за Лаудонова Рата, 1788 – 91. и од тих су се једни насељавали у ову област. Из Грмуше су се расељавали под разним презименима по Беширевића и Бужимској Крајини. Марјановићева су и Мајкић давали више свештеника. „

  Одговори
 • Небојша

  Само да напоменем да су се сви они (Марјановићи, Мајкићи, Мудринићи) раније презивали Гвозденовић.

  Одговори
  • Goran Gvozdenovic

   Vanja,

   Ako netko ima vise podataka o Gvozdenovicima iz BiH molim Vas da se javite. Moj djed je iz Petosevaca ( rodjen 1907 Stricici, poginuo 1944 ?, pradjed Savan )

   Pozdrav,
   Goran G

   Одговори
 • Nemanja Gvozdenović

  Poštovanje,
  Ima Gvozdenovića i u Vojvodini i slavimo Đurđevdan. Poreklom smo iz Bosne – Drvar – selo Vidovo.
  Meni je pacijent „inače prof. na Sarajevskom fakutetu – za porekla prezimena na 80 str. izvadio kretanje našeg prezimena“. Poreklom smo iz CG i intelektualno smo jako TOP. Samo u mom delu loze Gvozdenovića trenutno ima preko 10 prof. na fakutetima. Deda mi je bio pukovnik i nosilac spomenice ime mu je Dušan kao i mom malom sinu, brat mu se zvao Jovan ubijen 1944 a treći brat Vid bio je general. Ako treba još nekih informacija tu sam.

  Pozz Nemanja G.

  Одговори
  • Vanja

   Ponovo sam citala portale pa naidjoh na tvoj odgovor..Onda smo rod! Jer i moje je prezime sa Vidovog sela…Moj đed Stevan je bio pukovnik kao i njegov rođeni brat Milan…Jako malo znam o prezimenu o porijeklu…jer gdje je moja kuca smo mi jedini Gvozdenovici

   Одговори
  • Miodrag Gvozdenović

   Poštovani Nemanja,
   značila bi mi nformacija ako imate o Gvozdenovićima iz sela Vranjska (opština Bosanska Krupa. Moj deda Rade Gvozdenović ubijen je 1941 god. u Bosanskoj Krupi.Moji slave Svetog Jovana. Unared hvala.Pozzdrav.Miodrag Gvozdenović

   Одговори
   • Milan M.Jokić

    Vaši Gvozdenovići su doselili u Vranjsku iz Like , tačnije iz sela Dobroselo ( Donji Lapac ) , kao i Beslaći iz istog sela potičete . U Dobroselu je bilo Gvozdenovića sve do Drugog svijetskog rata , ono što je preteklo od ustaškog noža i preživjelo, koloniziralo je za Vojvodinu , i zauvjek se ugasilo ognjište Gvozdenovića u Dobroselu. Imaju i danas ostaci njihovog kućišta gdje su živjeli. Pozdrav

    Одговори
   • Milan Gvozdenivic

    Ja sam iz vranjske rodom djed mi se zvao mihajlo a njegov otac rade a radin otac todor je dosao na vranjsku iz like. Jedini je todor od 4 brata gvozdenovicadosao iz like u vranjsku. Inace slava nasa je jovandan.

    Одговори
  • Dragan

   Pozdrav, Nemanja procitao sam Vase poreklo Gvozdenovica, i ja sam Gvozdenovic pa mi treba pomoc kako bih mogao jos da prosirim znanje o istoriji prezimena, ovako deda je Dusan Gvozdenovic rodjen na Cetinju mesto Ceklici -Vuciji do, njegov otac je Krcun toliko sto znam pozzzz iz Krusevca -Lazarevog grada.

   Одговори
 • Aleksandar Gvozdenovic

  Vanja, da li je ziv tvoj djed Stevan i gdje zivi? Koliko mu je godina?

  Moguce je da ga znam?
  Pozdrav

  Одговори
 • Goran Gvozdenovic

  Sto se mene tice ,poreklo je Raska . Imamo celo selo koje se preziva Gvozdenovic selo Dezeva, a koliko sam upucen , tu smo odavno ! Na zalost , za sada znam do pradede ,ostalo ne , ali po prici starina iz sela , kazu , mi smo tu od vajkada ….; toliko o meni i mojim Gvozdenovicima . Jos nesto , nema ni zapisa niti ikakvih prica da je iko ikada promenio veru za veceru ! Inace sam iz Beograda ! Postovanje !

  Одговори
 • Radoje Gvozdenovic

  Menjala su se prezimena… Mojoj grani bratstva Gvozdenovića iz Donje Bijele najbliža je jedna porodica iz Beograda koja je promenila prezime i nažalost nisu pokazivali zainteresovanost za bližim kontaktom. Valja pokušati ponovo, generacije se smenjuju 🙂

  Одговори
 • Milorad

  Gvozdenovic Milorad
  Ja sam iz Drvara…Vidovo selo…Music br 50
  Isao sam i u c.goru i hrvacku da nadjem pravo poreklo…nase poreklo Gvozdenovica vodi iz sela Zmijanje sa Manjace..imam i pismeno i usmeni dokaz..
  Pozdrav svima Gvozdenovicima!

  Одговори
 • gojko

  Ima nas gvozdenovica u toplici.doseljeni smo iz c.gore 1878g.iz ceklica inace slavimo sv PATELEJMON

  Одговори
 • Milenko

  U avvustu mesecu ove god, u mestu Bijela,Savnik,odrzan je prvi sabor brastva Gvozdenovi,sledeci je zakazan u avgustu 2018 u mestu Grancarevo Bijelo Polje,pozivamo sve srodnike da nam se pridruze

  Одговори
 • gvozdenovic dalibor

  Ja sam sa manjace ,ratkovo, pa me interesuje odakle poticemo pozdrav za sve gvozdenovice sirom svjeta

  Одговори
 • Borivoj

  Poreklom sam iz race kod bajine baste.slava nam je sv.Nikola. Nemam podatke o poreklu mojih predaka.Ako neko zna nesto o tome znacilo bi mi.Unapred hvala

  Одговори
 • Borivoj

  Poreklom sam iz race kod bajine baste.Slavimo sv.Nikolu.Ne znam puno o poreklu Gvozdenovica u Raci.ako neko ima nekih informacija,bio bih zahvalan.

  Одговори
 • Marija

  Postovani, nedavno sam se jako zainteresovala po ovom pitanju pa bih htela dodatne informacije ako ste u mogucnosti. Naime ja sam iz istocne Srbije, grad Despotovac, deda mi je Gvozden rodjen 1943, njegov otac je Stanoje iz sela Bukovca kod Despotovca rodjen 1916 godine imam i informacija o njegovom bratu od strica koji se zove Zivadin, a od Stanoja Gvozdenovica otac se zvao Djurdje Gvozdenovic takodje iz Bukovca, imam informacija i Djurdjevom ocu tj od mog dede pradeda koji se zvao Gvozda, nazalost nemam informacija o njihovoj braci, nego samo jedna linija kao sto vidite pa ako neko zna dobro svoj rodoslov da mi kaze dodatno Gvozdinoj braci ili ako ima nekog ko je dodatno istrazivao i zna kako su moji zavrsili ovde u Istocnoj Srbiji. U nadi da cete mi odgovoriti, srdacan pozdrav….

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ГВОЗДЕНОВИЋ (п). стара мостарска трговачка породица, даљим поријеклом из Црне Горе. Из ове породице потиче познати сликар, професор Академије ликовних уметности у Београду Недељко Гвозденовић, рођен у Мостару 1902. године. За њега је речено да је одрастао у „релативном благостању“ и да је за вријеме школовања у Мостару показао „неке посебности свог карактера: осетљив, радан, знао је јасно шта хоће“. Тада се код њега потпуно испољавају и „две његове животне склоности: љубав према сликарству и страним језицима“. Гвозденовић се, послије завршене класичне гимназије у Мостару, школовао у Минхену и Београду, боравио је у Паризу, излагао на бројним изложбама у Загребу, Љубљани, Братислави, Прагу, Будимпешти, Москви… Изабран је 1970. за редовног члана Српске академије наука и уметности.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Ivan Gvozdenovic

  Gvozdenovici iz Toplice, Pradeda Spasoje sinovi Obrad, Radivoje, Krstivoj, Ja sam Obradov, sad zivimo u Kikindi .Sinovi Vuk i Milutin , slava Patelejmon. koliko znam od oca, iz Ceklica, odnosno Kolasina su dosli. Voleo bih da se povezem sa ostalima i vidimo gde je ko..

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top