Poreklo prezimena Popara

6. mart 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Žarko

    Javi se Među Popari generalu i penziji. On je uključen u grupu za pripremu nove dopunjene knjige

  2. Vojislav Ananić

    POPARA (p). poznato prezime u Hercegovini. Popare su nastanjene u Kukričju, Fatnici i Kutima (Bileća). Ima ih u Vlahovićima kod Ljubinja… Porijeklom su iz Čeva u Crnoj Gori. Staro im je prezime Domazet kojeg su zadržali “do Smail-agine godine”, kada su dobili nadimak Popara. Iz Crne Gore su se veoma davno raselili. Živjeli su neko vrijeme na Glasincu u Bosni. Iz Glasinca se brzo rasele i nasele u Pađenima (Bileća). Jedan od Popara bio je Ljubovića seiz “i odlikovao se u ratu na Kandiji” (Kritu). Zbog toga je dobio zemlju u Pađenima. Pošto su “poradi nekog zločina” izgubili darovanu zemlju, preselili su u Omeđine, a zatim u Kukričje. U Kuti je (1816) došao iz Kukričja Todor sa sinovima Ilijom, Mitrom, Zekom i Stevanom. Slave Nikoljdan (59:185; 248:25). U opširnoj monografiji o ovoj porodici Mitar i Dušan Popara pišu: “Popare i Domazeti u Hercegovini, sačuvali su predanje, po kome su njihovi preci Domazetovići došli iz Crne Gore u Pađene, u gluho doba noći, i tu se zustavili u trenutku kada je zapjevao pijevac koga su ponijeli sa Čeva. Vjerujući da je to dobar znak ostali su u Pađenima” (191:32). Iz porodice Popara u Fatnici potiče narodni heroj, organizator ustanka 1941. godine u Hercegovini Miroslav – Miro Popara (1913-1942). Još 1939. godine postao je član Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu. Prilikom povlačenja partizanskih snaga iz Hercegovine u Bosnu, pao je u ruke četnika u nevesinjskom selu Zasjen. Četnici su ga mučili, a potom predali italijanskim okupatorima. Strijeljan je 25. jula 1942. godine u Nevesinju (169:108.109).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Strahinja

    Zainteresovan sam da pomognem ko god zeli da napise novu knjigu o Poparama.
    Moja mail adresa je [email protected]
    Veliki pozdrav iz Subotice

  4. Vlado

    Ko bi rekao da će ispasti Mirilovići umesto Ozrinića. Pukovnik Neđo Popara koji je navjeći rodoslovac roda je sigurno obavešten.

  5. Popara N Nenad

    Dragi rodjaci, svi smo poreklom iz Kukričja iznad Fatničkom polja. Akim Domazetović Popara je krajem 17. veka podigao crkvu Joakima i Ane na brdu u Fatničkom polju. Obnovljena je. Inače zvanično smo Popare od 1730. Sve to piše u knjizi Tragom jedne porodice. Sl