Poreklo prezimena Popara

6. mart 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. NADA POPARA

    Po prici mog oca, koji je inace veliki poznavalac istorije, nase prezime potice jos od Turaka. Prvo su se prezivali Domazetovic. Bila je neka bitka sa turcima i neko od mojih davnih predaka je spasio kazan pun popare od Turaka….Prvo je koristeno kao nadimak a posle je uzeto kao prezime…

  2. Nado, hvala vam mnogo na ovom lepom prilogu. Interesantno je i ovo što ste naveli da su se vaši ranije prezivali Domazetović. To upućuje da se neki vaš predak priženio, tj. da je bio `domazet`.

  3. Strahinja Popara

    Koliko sam ja upoznat,poreklo prezimena Popara datira jos iz 14 veka. Bilo je pleme Ozrinic koje je zivelo na granici sa Crnom Gorom, da bi se povukli u Hercegovinu zbog najezde Turaka. Tamo se pleme dalje siri, iz koga nastaju Domazetovici. Verziju koju ja znam, Domazetovici svi stradaju od kuge koja se pojavila, a kugu prezive dva brata. S obzirom da su, kako su mi rekli, bili siromasni, svo vreme su jeli poparu. Tako da je sigurno istina da su Popare dobile prezime zboj jela popara.
    S postovanjem
    Strahinja Popara iz Subotice

  4. popara

    Pokušaj Nado “Tragom jedne porodice” autora Mitra i Dušana Popare, čini mi se.

  5. biljana todorovic

    U knjizi ,,Tragom jedne porodice,, pise sve o nasem poreklu POPARA i autori su Mitar i Dusan Popara i tu su mnoga pokolenja.

  6. mirko popara

    Imao sam knjigu o porijeklu naseg prezimena autora Dusana i Mitra ali mi je tokom rata unistena i nestala. zanima me gdje bi se mogla nabaviti? inace sam iz okolice grada Gline u Hrvatskoj. hvala unapred!

  7. stevo popara

    Dobar dan, ako iko moze da mi pomogne da nadjem knjigu “Tragom jedne porodice” molim vas javite se na [email protected] . Ja zivim u Engleskoj pa mi je tesko naci. Hvala!

    • Žarko

      Ima određen broj knjiga u biblioteci u manastiru Jazak u Jazačkom Prnjavoru . To mjesto je iza Vrdnika na Fruškpj Gori. To je ostavio unuk Mitra Popare jednog od autora knjige.

  8. djordje dimitrijevic

    Moje ime je Djordje. Sin sam majke Svetlane i oca Stevana Dimitrijevica. Inace deda mi je po majcinoj strani Borkan Milanovic koji je rodjen u Roscinavi Bosna. Pre dva dana sam po prvi put otisao za Bosnu i posetio dedovinu. Pun sam utisaka. Tu sam upoznao rodjaku Olgu koja je bila udata za Iliju rodjaka mog dede. Rekla mi je da postoji knjiga koji je gospodin Popara napisao vezano za familiju. Olga mi je spomenula da se imena mojih roditelja spominju u knjizi kao i svi istoriski zapisi. Kao prvo voleo bih da se povezem sa svim mojim rodjacima koji su verovatno rasejani po svetu kao i ja a kao drugo zeleo bih da nekako dodjem do te knige tragom jedne porodice i imam je u svom vlasnistvu. Moja email adresa je [email protected]

  9. aleksandar popara

    Poštovani rođaci knjiga Tragom jedne porodice je bila u ograničenom izdanju, i sada samo može da se reprintuje, ili da se uradi kopiranje. Ukolikoj je neko zainteresovan mogu da mu dam na kopiranje moj originalni primerak iz 1977 godine.

    Pozdrav svim Poparama od Aleksandra Popare advokata iz Beograda, rođ. 1975. god.
    E-mail: [email protected]
    mob.tel. 064 1254 338

  10. Rade M. Popara

    Poštovani rođaci !
    “Tragom jedne porodice ” autora Mitra Popare i Dušana Popare, štampana je 1978. u Novom Sadu. Starine Mitar i Dušan su uložili ogroman lični napor na prikupljanju građe za ovu (za mene) dragocenu monografiju naše porodice. U to vreme, po mom mišljenju, bio je to neverovatan podvig vredan divljenja i mogao je biti ostvaren jedino zbog toga što su starine imale ogromnu volju i energiju tokom realizacije. Bio sam u prilici da ih, kao mali slušam kada su posetili moju porodicu u okviru prikupljanja podataka.
    Ukupno je odštampano 1000 primeraka. Koliko je meni poznato, nije bilo drugog izdanja.
    Ja sam svoj primerak nasledio od pokojnog oca Milutina. Mi smo potomci Popara iz Vilogoraca. na Vlahovićima, iznad Ljubinja u Hercegovini. Moj prađed Vasilj sa četiri sina naselio se 1929. kao kolonista u selo Novi Poklek, SO Glogovac na Kosovu i Metohiji. Krsna slava nam je Nikoljdan kao i svim Poparama, verujem.
    Moji preci bili su : Milutin, Mihajlo, Vasilj, Spasoje, Simo. Vasilj, Periša. Todor i Sava, tako da predstavljam “deseto koljeno” po ovoj liniji.
    Već duže vreme, pokušavam na osnovu monografije, da sačinim porodično stablo svih Popara u elektronskom obliku. Od 1978. kada je izdata “Tragom jedne porodice” imamo nove generacije Popara o kojima ja imam informacije samo o mojim bližim rođacima. Bio bih zahvalan svim rođacima ako mi dostave podatke o svim Poparama od 1970-tih do danas. Pokušajte da mi dostavite imena na način kako sam ja imenovao moje pretke i ako imate saznanja o godinama rođenja. Naravno do koljena koje vi pouzdano znate. Na osnovu tih informacija i monografije , pokušaću da dopunim porodično stablo koje pokušavam da izradim a koje bih onda prosledio svima vama elektronskom poštom.
    Siguran sam da neću uspeti ponoviti podvig Mitra i Dušana Popare ali ću makar malo nastaviti njihovu ideju.
    Pozdrav svim Poparama, koliko god nas ima na sve četiri strane sveta !
    Rade M. Popara, Beograd