Порекло презимена Попара

6. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. NADA POPARA

    Po prici mog oca, koji je inace veliki poznavalac istorije, nase prezime potice jos od Turaka. Prvo su se prezivali Domazetovic. Bila je neka bitka sa turcima i neko od mojih davnih predaka je spasio kazan pun popare od Turaka….Prvo je koristeno kao nadimak a posle je uzeto kao prezime…

  2. Надо, хвала вам много на овом лепом прилогу. Интересантно је и ово што сте навели да су се ваши раније презивали Домазетовић. То упућује да се неки ваш предак приженио, тј. да је био `домазет`.

  3. Strahinja Popara

    Koliko sam ja upoznat,poreklo prezimena Popara datira jos iz 14 veka. Bilo je pleme Ozrinic koje je zivelo na granici sa Crnom Gorom, da bi se povukli u Hercegovinu zbog najezde Turaka. Tamo se pleme dalje siri, iz koga nastaju Domazetovici. Verziju koju ja znam, Domazetovici svi stradaju od kuge koja se pojavila, a kugu prezive dva brata. S obzirom da su, kako su mi rekli, bili siromasni, svo vreme su jeli poparu. Tako da je sigurno istina da su Popare dobile prezime zboj jela popara.
    S postovanjem
    Strahinja Popara iz Subotice

  4. popara

    Pokušaj Nado “Tragom jedne porodice” autora Mitra i Dušana Popare, čini mi se.

  5. biljana todorovic

    U knjizi ,,Tragom jedne porodice,, pise sve o nasem poreklu POPARA i autori su Mitar i Dusan Popara i tu su mnoga pokolenja.

  6. mirko popara

    Imao sam knjigu o porijeklu naseg prezimena autora Dusana i Mitra ali mi je tokom rata unistena i nestala. zanima me gdje bi se mogla nabaviti? inace sam iz okolice grada Gline u Hrvatskoj. hvala unapred!

  7. stevo popara

    Dobar dan, ako iko moze da mi pomogne da nadjem knjigu “Tragom jedne porodice” molim vas javite se na [email protected] . Ja zivim u Engleskoj pa mi je tesko naci. Hvala!

  8. djordje dimitrijevic

    Moje ime je Djordje. Sin sam majke Svetlane i oca Stevana Dimitrijevica. Inace deda mi je po majcinoj strani Borkan Milanovic koji je rodjen u Roscinavi Bosna. Pre dva dana sam po prvi put otisao za Bosnu i posetio dedovinu. Pun sam utisaka. Tu sam upoznao rodjaku Olgu koja je bila udata za Iliju rodjaka mog dede. Rekla mi je da postoji knjiga koji je gospodin Popara napisao vezano za familiju. Olga mi je spomenula da se imena mojih roditelja spominju u knjizi kao i svi istoriski zapisi. Kao prvo voleo bih da se povezem sa svim mojim rodjacima koji su verovatno rasejani po svetu kao i ja a kao drugo zeleo bih da nekako dodjem do te knige tragom jedne porodice i imam je u svom vlasnistvu. Moja email adresa je [email protected]

  9. aleksandar popara

    Поштовани рођаци књига Трагом једне породице је била у ограниченом издању, и сада само може да се репринтује, или да се уради копирање. Уколикој је неко заинтересован могу да му дам на копирање мој оригинални примерак из 1977 године.

    Поздрав свим Попарама од Александра Попаре адвоката из Београда, рођ. 1975. год.
    E-mail: [email protected]
    моб.тел. 064 1254 338

  10. Раде М. Попара

    Поштовани рођаци !
    “Трагом једне породице ” аутора Митра Попаре и Душана Попаре, штампана је 1978. у Новом Саду. Старине Митар и Душан су уложили огроман лични напор на прикупљању грађе за ову (за мене) драгоцену монографију наше породице. У то време, по мом мишљењу, био је то невероватан подвиг вредан дивљења и могао је бити остварен једино због тога што су старине имале огромну вољу и енергију током реализације. Био сам у прилици да их, као мали слушам када су посетили моју породицу у оквиру прикупљања података.
    Укупно је одштампано 1000 примерака. Колико је мени познато, није било другог издања.
    Ја сам свој примерак наследио од покојног оца Милутина. Ми смо потомци Попара из Вилогораца. на Влаховићима, изнад Љубиња у Херцеговини. Мој прађед Васиљ са четири сина населио се 1929. као колониста у село Нови Поклек, СО Глоговац на Косову и Метохији. Крсна слава нам је Никољдан као и свим Попарама, верујем.
    Моји преци били су : Милутин, Михајло, Васиљ, Спасоје, Симо. Васиљ, Периша. Тодор и Сава, тако да представљам “десето кољено” по овој линији.
    Већ дуже време, покушавам на основу монографије, да сачиним породично стабло свих Попара у електронском облику. Од 1978. када је издата “Трагом једне породице” имамо нове генерације Попара о којима ја имам информације само о мојим ближим рођацима. Био бих захвалан свим рођацима ако ми доставе податке о свим Попарама од 1970-тих до данас. Покушајте да ми доставите имена на начин како сам ја именовао моје претке и ако имате сазнања о годинама рођења. Наравно до кољена које ви поуздано знате. На основу тих информација и монографије , покушаћу да допуним породично стабло које покушавам да израдим а које бих онда проследио свима вама електронском поштом.
    Сигуран сам да нећу успети поновити подвиг Митра и Душана Попаре али ћу макар мало наставити њихову идеју.
    Поздрав свим Попарама, колико год нас има на све четири стране света !
    Раде М. Попара, Београд