Порекло презимена Гачановић

6. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Milan Gačanović

  Prema predanju, preci Gačanovića su se doselili u Šumadiju u okolinu Takova (opština Gornji Milanovac) u selo Donji Branetići iz Gacka u Hercegovini. Verovatno otuda i prezime… Put ih je vodio preko Danilovgrada (Crna Gora), pa im se, najverovatnije, neko odatle priključio. U D.Branetićima postoji prezime Danilovići i, prema predanju, došli su zajedno s Gačanovićima. Predanje kaže “dva brata – Gačan i Danilo”.
  Slava je Spasovdan.
  U Gacku i okolini postoji ovo prezime i svi su muslimanske veroispovesti.

 2. Војислав Ананић

  ГАЧАНОВИЋ (м). у Мрдђеновићима (Гацко) и у Гацку. Одселили су из Гацка половином 19. вијека у Ахатовиће код Сарајева (147:576). Раселили су се и из Мрђеновића, али се у извору не наводи куда (97:219).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Zoran Stefanović

  Досељени у Мајур код Шапца у првој половини 20-их година XIX века Никола и Остоја Гачановић. Први пут забележени у Тефтеру чибука Кнежине мачванске и поцерске 1824. године. Пореклом из Херцеговине од Гацка, по чему су добили презиме. У Мајур дошли из Бјелошевца у Босанској Крајини, а прво су били у Шору (Јадар), у којем имају рођаке, који се презивају Рикановићи. Породица је половином 30-их година XIX века променила презиме у Шаматић и обогатила се заузимањем турских поседа. Према предању, презиме је промењено у страху од турске освете због пријаве Турака, који су из Босне кренули да убију Јеврема Обреновића. Слава Томиндан.