Порекло презимена Прица

5. марта 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Prica,u nekim izvorima sam naziv se izvodi od zanimanja, tj. procjene pricinjene stete, pricina stete, odakle se izvodi znacenje odvjetnik u hrvatskoj varijanti. Prve podatke o porijeklu Prica nalazim u doba pada Smedereva, a navodno prethodno sa podrucja Kosova. Nakon pada Smedereva po opet nepotpunim podacima, Price migriraju na podrucje Bosne i dalje u dolinu Gacke, otkuda se naseljavaju na podrucju uz Pljesivicu u Lici. Jedan dio Prica se danas nalazi i u Rumuniji, o cemu nemam podatke, posto je vecina romanizovana, mada sam naisao i na pojedine koji znaju za svoje srpsko porijeklo. Mozda najbolje vezivno tkivo za istrazivanje je sto sve bar meni poznate Price imaju slavu Arhangela Mihaila. Imam jos dosta podataka koji su oprecni, a i ovi su nepotpuni pa ne bih da pravim konfuziju, bilo bi mi drago da neko ko ima ozbiljnje i potkrepljenije podatke to objavi. Pozdrav svima, i podrska projektu.

 2. David Prica

  Tacna je informacija da su Price padom Smedereva migrirali u Bosnu zatim u Liku. Medjutim, postavlja se pitanje odakle takvo prezime u Smederevu ( krajem 14-og veka).. Tragovi nas vode do Grcke, pokrajine Tesalija, grad Karditsa, selo Filakti. Po svoj prilici to je prapostojbina Prica jer u vreme pada Smedereva bilo je mnogo grckih izbeglica i trgovaca izbeglih ispred turskog zuluma nastanjenih u Srbiji. I danas imate populaciju prezimena Prica u navedenoj grckoj lokaciji kao i u Solunu, Atini. Inace Krsna Slava svih Prica je Sv Arhangel Mihail sto je dokaz da su nastali od vrlo male zajednice specificnog porekla ( vrlo verovatno grckog) asimilovane u Srbe. Grci Price izgovaraju svoje prezime identicno kao i Srbi Price. Postoji jos jedna varijanta grckog prezimena Prica….Pricas. Grckom cirilicom prezime bi bilo pisano ПРIТ3А.
  Ovo je istorijska pretpostavka koja je utemeljena na geografskim i populistickim cinjenicama.

 3. jovan

  Price su Srbi sa Kosova. Po padu Smedereva emigriraju u Bosnu, pa u Liku. Postoje teorije da su Vlasi, ili Grci, ali koliko znam to je neutemeljeno. Krsna slava je Sv. Arhangel Mihailo. Najpoznatiji politicar je Maksimilijan Prica (1823-1873), sekretar Bana Jelacica.

 4. jeca

  Deo familije Price – celo jedno selo iz Like je prešlo krajem 1900-1920 u mesto Krajišnici u okolini Loznice i većina je promenila prezime. Razloge ne znam niti koliko je to tačno ljudi.

 5. Gordana

  1922 god su 4 familije Prica dosle iz Like
  koje medjusobno nisu u srodstvu,ali slave
  Sv.Arhangela Mihajla, na Kosovo u Devet
  Jugovica blizu Pristine.2000-2002 su se
  sve 4 familije iselile prinudno za Srbiju.

 6. Mina

  Moj deda je Prica, tj to je mamino devojacko prezime. Za vreme drugog svetskog rata iz Like- Korjenice kolonizovani su u Vojvodinu gde i danas zivimo. Ujak se bavio istrazivanjem naseg porekla inace zivi u Australiji i on kaze da nam je poreklo od Kelta koji je dosao u Bosnu i ozenio se srpkinjom tako da je ostao da zivi tu i stvara porodicu. Prezime Price je staro keltsko prezime. Price na engleskom znaci cena, a veruje se da su Price bili trgovci i po zanimanju dobili to prezime.

 7. Maja

  Moj deda ,Bogdan Prica ,je isto došao iz Like u selo Devet Jugovica na Kosovu.Imam informaciju da je njegov deda u jednom periodu otisao u Ameriku i napustio porodicu.

 8. Snezana Ljubic

  Moj Deda po majci bio je Jovo Prica,najverovatnije da je dosao iz Like (odakle su njegovi preci dosli ne znam) u Bosansku Dubicu otprilike pocetkom xx veka,pa je otisao po moju baku(njezino devojacko prezime Mamula) u Liku i doveo je i ozenio se s njom.Tu su ziveli i izrodili jedanaestoro dece.Krsna slava je bila Anhangel Mihajlo.U Bosanskoj Dubici (sada Kozarska) zatekao ih je rat i ofanziva 1942. Na kraju rata ostala je moja baka i cetiri kcerce.Ne znam,da li je moj deda Jovo Prica imao sestre i bracu i gde su oni ziveli?Moja majka mi je spominjala samo Srdju Pricu,da li joj je on bio stric ili brat od strica – ne znam.Mislim iz price da je bio nas ambasador u Londonu,nekada davno.Ako neko ima neke informacije i ako se ovi podaci s nekim podudaraju,neka mi napise,hvala mnogo