Poreklo prezimena Bubnjević

5. mart 2012.

komentara: 1

Prezime Bubnjević, prema popisu srpskih prezimena u Bosni, zabeleženo je u Gerzovu, Banjaluci, Laktašima i Prijedoru, sa slavom Sv. Arhiđakon Stefan. U ovom kraju je zabeleženo i prezime Bubanj.

M. Karanović, u “Pounju”, navodi da je Gerzovo, Pecku i Mednu nastanio veliki broj rodova koji slave Arhiđana Stefana, patrona dinastije Nemanjić.

Kod njih se sačuvalo predanje da se neki kaluđer iz Stare Srbije (Raška, Kosovo i Metohija), oduševio ovim krajevima dok je sakupljao priloge za Visoke Dečane, pa je sunarodnike iz starog kraja nagovorio da se ovamo nasele.

Sačuvalo se predanje da su starešine imale pravo da nose sablju, ćurak i dolamu, jer je ta oblast imala neku vrstu autonomije.

Jedan rod je prozvan Bubnjevići, jer im je predak, kao vojnik, nosio bubanj.

Verovatno su njihovi preci bili primorani da uzmu učešća kao martolozi u turskoj vojsci pri zauzimanju Jajca 1527. godine, te su se potom tu i nastanili.

Prema zapisu na jednom psaltiru iz 1737. godine, nađenom u biblioteci sarajevske bogoslovije, spominje se đak Laza, rodom Vujašković, “od plemena Mrnjavčevića”. A na jednom je nadgrobnom krstu označen je “otac Lazin Vujaško Bubnjević”.

KRSNA SLAVA:  Sveti Stefan

POZNATI:

___________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milorad Bogdanović

    Bubjevići iz Gerzova imali su slavaricu koja se čitala u nazad 22 koljena (1936) a prozvana je “Bubjevska Slava”.

    Časopis RAZVITAK br 1 – 1 januar1936, str 21, Karanović