Порекло презимена Бубњевић

5. март 2012.

коментара: 1

Презиме Бубњевић, према попису српских презимена у Босни, забележено је у Герзову, Бањалуци, Лакташима и Приједору, са славом Св. Архиђакон Стефан. У овом крају је забележено и презиме Бубањ.

М. Карановић, у “Поуњу”, наводи да је Герзово, Пецку и Медну настанио велики број родова који славе Архиђана Стефана, патрона династије Немањић.

Код њих се сачувало предање да се неки калуђер из Старе Србије (Рашка, Косово и Метохија), одушевио овим крајевима док је сакупљао прилоге за Високе Дечане, па је сународнике из старог краја наговорио да се овамо населе.

Сачувало се предање да су старешине имале право да носе сабљу, ћурак и доламу, јер је та област имала неку врсту аутономије.

Један род је прозван Бубњевићи, јер им је предак, као војник, носио бубањ.

Вероватно су њихови преци били приморани да узму учешћа као мартолози у турској војсци при заузимању Јајца 1527. године, те су се потом ту и настанили.

Према запису на једном псалтиру из 1737. године, нађеном у библиотеци сарајевске богословије, спомиње се ђак Лаза, родом Вујашковић, “од племена Мрњавчевића”. А на једном је надгробном крсту означен је “отац Лазин Вујашко Бубњевић”.

КРСНА СЛАВА:  Свети Стефан

ПОЗНАТИ:

___________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Милорад Богдановић

    Бубјевићи из Герзова имали су славарицу која се читала у назад 22 кољена (1936) а прозвана је “Бубјевска Слава”.

    Часопис РАЗВИТАК бр 1 – 1 јануар1936, стр 21, Карановић