Порекло презимена Брајовић

5. март 2012.

коментара: 77

Презиме Брајовић присутно је на простору Србије и Црне Горе.

О Брајовићима из села Брезна код Горњег Милановца, краћи прилог послао је наш сарадник Радојко Брајовић. Он је приложио и веома лепо урађено породично стабло које такође објављујемо.

Радојко пише да његови Брајовићи живе у селу Брезна више од 200 година. Родоначелник је Милић Брајовић, учесник Првог и Другог српског устанка.

“Ова мала фамилија од три домаћинства дала је сјајне појединце, ратнике, носиоце Карађорђеве звезде, дипломиране правнике у 19. веку, председнике судова итд. Разлог мог јављања је да пронађем потомке грађанског дела ове фамилије, тачније АГАТОНОВЕ ПОТОМКЕ, А ЈОШ БЛИЖЕ НАСЛЕДНИКЕ МИОДРАГА БРАЈОВИЋА ЗВАНОГ МИЋКО”.

С поштовањем

[email protected]

ПРИЛОГ: Брајовићи из Брезне, родослов (кликни на линк)

________________________

Вредан прилог о презимену Брајовић послао нам је и наш сарадник Зоран Ђуров Шабовић. Реч је о изводу из његове књиге “Мојдеж – прилози за хронику села и родослове”, коју је објавио 2007. године. Уз његову дозволу објављујемо целокупно поглавље о братству Брајовића из Мојдежа (код Херцег Новог).

Текст је у ПДФ формату и можете га прочитати ако кликнете на линк:  Брајовићи из Мојдежа

________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БРАЈОВИЋИ

(на Међужваљу)

Брајовићи воде поријекло из села Козице код Пљеваља, одакле су, средином 19. вијека, ускочили у Шаранце браћа Јован, Вук, Средо и Радован. Они 1861. године, као ускоци, добију земљу на Међужваљу, гдје се и населе. Од браће једино је од Вука остало потомство, и то једна кућа све до НОР-а 1941-1945. године, када су њиховог посљедњег потомка на звјерски начин убиле неке комшије из непознатих разлога, тако да се ово братство на Међужваљу истражи.

Од Брајовића се истакао у Херцеговачком устанку Обрад који је погинуо 1875. године на Тари.

Славили су Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (77)

Одговорите

77 коментара

  1. Ako je Duško Mirkov(bio učitelj u Srbiji) Mirko je Mitrov (o njemu sam pisao 3/ Obilića gore)Mitar Gavrilov a on Savićev (Brajovića )od kojeg su Savićevići. Ako sam na dobrom putu???
    Puno Vas pozdravljammm…

  2. Duško je mislim imao 2 ili 3 brata i sestara isto od kojih se jedna zvala Mila udata za Jovana Jovanovića. Imali su kćer Olju( mislim) i sina.

  3. Guillermo Brajovich

    Buenas tardes. Solo hablo español. Vivo en Argentina. Mi bisabuelo era Nikola Jovovic Brajovic hermano de Radiue Jovovic Brajovic y de Jacov Jovovic Brajovic y busco contactarme con familiares. No se si aqui el lugar correcto. Gracias

  4. Natasa

    Poštovani Budo,

    Da li znate nešto o Brajovićima iz Vrake, u Albaniji? Kako se vodi njihovo porijeklo?

  5. Natasa

    Poštovani Budo,

    Da li znate nešto o Brajovićima iz Vrake, u Albaniji? Kako se vodi njihovo porijeklo?

  6. Brajovići iz Vrake takođe su porijekom iz Bjeopavlića. Sa početka 18. vijeka, pa sve do ll. polovine 19. vijeka iseljavali su se sa ovih prostora sea: Krasovine, Laće. Odselila se i jedna porodica odma na početku 20. vijeka.

  7. Radojko Brajovic

    Gospodine Budo, moram da Vam kazem jedan podatak.Milenko Filipovic je 50-ih godina proslog veka , kao istrazzivac Srpske akademije nauka,istrazivao je poreklo stanovnistva Takovskog kraja i za selo Brezna .Njegova saznanja sazeo je u par recenica da su Brajovici,Filipovici,Kovacevici i Talovici svi nekada bili navodno Matijevici i da su poreklom iz sela Kosica kod Danilovgrada.Takodje navodi da su doseljeni izmedju 1730 i 1770 godine na podrucje sela Brezna ,opstina G.Milanovac.Ne navodi blize izvor saznanja.Blizih saznanja o tome ovde nema.Vi verovatno o tome imate vise saznanja.S postovanjem,Brajovic Radojko G.Milanovac,1300 Kaplara 46

  8. Matija Brajović

    Dobar dan, zanima me da li Brajovići iz sela Brezna imaju bilo kakve veze sa Brajovićima iz Gornje Kosatice, sela u okolini Prijepolja, unapred hvala.

    • RADOJKO

      PO ISTRAZIVANJU Milenka Filipovic,Brajovici su se doselili u Breznu izmedju 1740 i 1770 godine iz sela Kosica kod Danilovgrada.Milic Brajovic je ucestvovao u ustancima 1804 i 1815 godine.bio je na Skupstini u Takovu kad je doneta Odluka o Drugom ustanku.

  9. Stefan Čučković

    Pozdrav,

    interesuje me da li je moguće šta više saznati o mojim precima Čučkovićima. Najdalje što znam jeste da je nekoliko generacija unazad rođeno u sremačkom selu Klenak (opština Ruma), tačnije zaključno sa mojim pradedom Svetozarom. Deda i čukundeda su se zvali Ilija i koliko znam, čukundeda se u Klenak doselio od nekud, mislim pre 1900. godine. Slavimo Sv. Luku.

  10. Ognjen Brajovic

    Pozdrav braco! Zanimaju me informacije o mom poreklu, ja sam iz Panceva (Srbija). Moj djed je iz Bjelopavlica ime mu je bilo Ljubomir Brajovic.