Poreklo prezimena Blagojević

5. mart 2012.

komentara: 148

[toggle title=”TESTIRANI BLAGOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Blagojević

Haplogrupa: R1a Z280 Z92

Poreklo: Kragujevac, Masloševa-Stragari, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Blagojević

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BLAGOJEVIĆI

(na Međužvalju i Žabljaku)

Blagojevići potiču od bratstva Dedeića. Prezime Blagojević dobili su po Blagoju Dedeiću, koji je umro oko 1850. godine. Živio je u selu Gojakovićima kod Mojkovca. Imao je tri sina: Radoja, Spasoja i Jovana-Nova. Radoje je bio veliki junak. Stalno se tukao s Turcima; oko 1852. godine ubije turskog odmetnika i zulumćara Meku Ćeranića, koji je činio velike zulume i nasilje tamošnjem stanovništvu, pa poslije ovog ubistva sa svojom braćom Spasojem i Jovanom-Novom uskoči u Šarance. U početku je živio u Zauglini kod rođaka deset godina, kada je dobio zemlju na Međužvalju, gdje se stalno naselio. Radoje je imao pet sinova: Milosava, Janka, Marka, Milana i Mališu. Milosav Radojev je imao Jova, Perka i Milivoja. Marko Radojev nije ostavio potomstvo jer je mlad umro. Milan Radojev imao je sinove Radosava, Miloša, Boška i Boža, a Mališa Radojev imao je Mila. Mališa je uhvaćen od strane Švaba i strijeljan 1917. godine na putu za Nikšić.

Milosav Radojev je komitovao po Crnoj Gori i Srbiji, odakle se vratio sa srpskom vojskom s kojom je oslobodio Žabljak od Švaba; postavljen je za njegovog komandanta, kada se razbolio od španjolice i umro za samo nedjelju dana 1918. godine. Radosav Milanov je umro u Mađarskoj 1917. godine, gdje se nalazio u zarobljeništvu, a njegovog brata Miloša, učitelja, strijeljali su Mađari 1941. godine u Kuli.

Boško Milanov je bio borac NOR-a od 1941. godine; poginuo je kao komandir čete u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi kod Nevesinja marta 1943. godine.

Jovo Jankov je bio borac iz prvih ratova, kolonizovan je sa sinom Brankom u Bačko Dobro Polje 1945. godike. Branko je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine, a Žarko pri kraju rata. Bio je cijenjen omiljen čovjek, naročito među mladima.

Marko i Tripko Milosavljevi su bili školovani ljudi, što je u ono vrijeme bila rijetkost. Marko je bio učitelj, a Tripko poštanski službenik.

Snasoje Blagojev je imao dva sina: Ivana i Đura. Ivan je završio bogosloviju na Cetinju, ali se nije nikad zapopio. Imao je pet sinova: Milovana, Radomana, Petra, Radula i Savu. Milovan je bio borac iz prvih ratova. Imao je dva sina: Dragišu, oficira JNA, i Slobodana, univerzitetskog profesora i doktora pravnih nauka. Milovan je 1945. godine kolonizovan u Bačko Dobro Polje.

Radoman Ivanov je kao gimnazijalac odveden u zarobljenički logor u Mađarsku, gdje je umro 1917. godine. Petar kao geometar službuje po raznim mjestima Jugoslavije, a od 1945. radi u Beogradu. I njihov brat Radule radi u Beogradu od 1930. godine u Senatu. On je ranjen prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine i ostao je invalid. Njihov najmlađi brat Sava imao je dva sina. Sava je bio borac NOR-a.

Đuro Spasojev je bio oficir crnogorske vojske, kao hrabar ratnik komandovao je vodom u balkanskim ratovima, kada je i ranjen. On je učesnik i Prvog svjetskog rata. Đuro obolijeva od španjolice 1917. godine, od koje i umire. Ostao mu je sin Spasoje koji je kao pravnik službovao po mnogim mjestima naše zemlje.

Danas od ovog bratstva niko ne živi na Međužvalju, već su se iselili u razna mjesta naše zemlje. Neki od njih povremeno dolaze u svoj zavičaj. Jedna porodica Blagojevića živi u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (148)

Odgovorite

148 komentara

  1. blagojevic miroslav

    Moje prezime Blagojevic je sa Ozrena, R. Srpska, kod Doboja. Krsna slava je Djurdjic, 16 novembar. Otac mi je Stojan, a deda Ljubomir, a pradeda Mile. Dalje ne znam podatke o mojim precima. Jedno je vazno da kazem da mi slavimo posnu slavu bez obzira koji dan pada. Od poznatih Blagojevica je Danilo Blagojevic, svestenik i ucitelj u Vozucoj kod Zavidovica, Ozren. Tu je dosao u oko 1400. g, odakle ne znam.

    • Đorđije Blagojević (Svetozarov)

      Pomaže Bog rođače,
      Kažu da su iz istog plemena ako slave istu slavu !!!
      Bilo bi mi drago da je i kod nas takav slučaj.
      Ja sam iz Vozuće,otac Svetozar,djed Stojan,pradjed Živko, Živkov otac Jovo itd itd.
      Slavimo Đurđic, posna Slava kad pada u srijedu i petak a u ostale dane stavljamo mrsno. Za Danila ,protu i učitelja sam čitao i imam neke podatke.
      Jedino mi je malo sporna godina doseljavanja (1400) na Ozren jer prije 1600 godine i velikog pomora i kuge stanovništva na Ozrenu (Srbi,muslimani i veoma mali broj Katolika) starosjedilaca, jednostavno, nema .
      Bog ti pomogao i svima tvojima na Ozrenu i šire

      • Gordana

        Djordjije postovanje,

        moj pokojni otac je poreklom iz Gara selo kod Vozuce a sahranjen 1990 kod manastira Vozucica…imam jako malo podataka o precima. Deda mi se zvao Djordjije i rodjen je 1892 a odveden u Jasenovac u vreme II svetskog rata. Najstariji stric se zvao Ljubo i on je nakon sto je pusten iz logora u NEmackoj otisao za Knjazevac kod Aleksinca i tamo je preminuo,iza njega je ostala cerka Dusanka a on je bio 1916. godiste. Sledeci je bio Ljubo koji je ubijen nakon rata od strane komunista jer je bio u cetnicima, Cedo je ubijen u ratu i imao je samo 19 godina. Izmedju njih imala sam i tri tetke Ljubicu, Vukicu i Zoru. Moj otac je bio najmladji i rodjen je na svoju krsnu Slavu Krstovdan 27. septembra 1936 a ostao je siroce dok ih je majka drzala za ruke, njega i sestru Zoru koja je mogla biti 1934. ubijena je, tacnije zaklana od strane ustasa a oni su oboleli od tifusa i preziveli i odvedeni kod tog strica u Obrenovac na kratko. Baka mi se zvala Mitra. JEdino sto sam saznala da je jedan dedin brat ziveo u okolini Obrenovca, i nista vise od toga ne znam. Imas li mozda ti neke informacije o ovoj familiji Blagojevica.

        Hvala veliko unapred

        Gordana Simic Blagojevic

    • Pozdrav Blagojevic famelio ja sam Blagojevic Bogdan rodjen sam u D.Bocinja opstina Maglaj otac Rajko rodjen u mjesto Brezici na Ozrenu svi koji znaju o mom preklu neka se jave.

  2. Neki kazu da Blagojevici vode poreklo iz Crne Gore. Inace moji preci su iz Bosne i slave Djurdjevdan.

  3. Milorad Bogdanović

    Blagojeviću, kad kažete Bosne, ovdje u Republici Srpskoj nema nikakvo značenje.
    Napišite mjesto, selo, grad; jer Blagojevića koji slave Đurđevdan ima i na Manjači, Dobrom Selu kod Krupe na Uni, kod Kostajnice, Čitluku kod Knežpolja, Pribinićima, Rekavici kod Banjaluke, Čečavi… Veliki broj Blagojevića-Đurđevdanaca je bilo u maglajskom i tešanjskom području (FBiH) ali su u toku poslednjeg rata protjerani s ognjišta svoga i raseljeni po Republici Srpskoj i svijetu.

    P.S.
    Zamolio bih naše cijeljene posjetioce, a naravno i Vas gospodine Blagojeviću, da pišete ćirilicom, ako ste u mogućnosti, da ne bi došlo do pogrešnog čitanja i prenosa informacija. Hvala

    • Milan Blagojević

      Poštovani, ja sam Milan Blagojević iz Nepričave, krsna slava Sveti Jovan.Navodno smo doseljeni iz Osata u 19. veku.Sreten Blagojević došao u kuću Mitri Vićentijević.
      Da li Vi slučajno imate nekih informacija o mojim Blagojevićima iz Osata i da li imamo neke rođeke ovde u Srbiji ili nekoga ko je tamo ostao u Osatu?
      Hvala na pomoći i razumevanju, lepo bi bilo znati nešto o svom poreklu.Pozdrav iz Nepričave ( Priče iz Nepričave )

      • Marko Blagojević

        Ja sam Marko Blagojević iz Bratunca.Dajem Vam informaciju za Vaše pretke iz Srebrenice.U selu Toplica opština Srebrenica živjeli su do poslednjeg građanskog rata u Republici Srpskoj Blagojevići koji su salavili slavu Jovanjdan.Kuće u selu su sve popaljene ,a preživjeli su izbjegli u Srbiju:Bajna Bašta i druga mjesta.Ukoliko budem imao drugih informacija ja ću Vam napisati.

  4. Nikolas

    Moje prezime Blagojević je iz Topole, iz Šumadije. Kada je vožd Karađorđe osnovao selo Krćevac pored Topole skoro svi su se preselili tamo i velika smo familija. Slavimo Đurđic.
    Imamo i nacrtano celo porodično stablo što je veoma zanimljivo. Po predanju starijih, Blagoje se sa pet sinova doselio u Šumadiju iz sela Radoinja negde kod Sjenice, u 18. veku. Međutim ne znamo odakle smo došli i Rašku, neko kaže iz Vasojevića a neko kaže da smo došli iz Drobnjaka.

  5. zoran

    Moje prezime Blagojević je iz Gornjeg Ratkova, Republika Srpska ali iz priča sam čuo da naše poreklo vodi iѕ Crne Gore. Krsna slava nam je Sveti Luka. Sada sam trenutno u Beogradu.

  6. Vladan

    Moje prezime Blagojevic je iz sela Šiljomana kod Blaca,tu se moj pradeda Živojin sa familijom doselio iz sela Botunje kod Brusa,slavimo Đurđic,poreklo vodi iz Crne Gore.

    • Darko Blagojevic

      Dragi rodjace ja sam potomak Stevana Blagojevica iz Botunje.Zivim u Brusu.U selu su samo dve kuce Blagojevica.

  7. željko

    Krsna slava mi je Sveti otac Nikola rođen sam u Krminama opština Banja Luka Republika Srpska. Po priči sa drugim ljudima poreklo Blagojevića sa ovom krsnom slavom vodi iz Crne Gore opština Plavno. Svi koji nisu hteli da prihvate islam morali su pod pritiskom da se isele sa tog područja tako da je jedna grupa otišla uzvodno Vrbasom od Banja Luke a druga grupa u okolinu Tuzle. To sam saznao istu priču od dve različite osobe iz Crne Gore koji o tome mnogo znaju i time se amaterski bave.

    • denis

      Pozdrav imenjak… ja sam Blagojevic, takodje slavimo sv. Nikolu. rodom sam iz sela Obudovac opstina Bos. SAMAC (60km od tuzla).

    • SLAVKO BLAGOJEVIĆ

      Krsna slava mojih Blagojevića je Sveti Nikola.Mo djed Ranko sa babom Leosavom je uzeo slavu imanja (Krstov dan) na koje ga je sa porodicom i šestoro dece primio Pantelija…takom da ja i moj brat Ranko smo od našeg oca Milivoja primili Slavu Krstov dan i slavimo je 27 setembra sa velikom posvećenošću.
      Moji Blagojevići su od Bijeljine Reubl.Srpska.Ono što znam o poreklu jeste sledeće:Ja trenutno živim u Velikoj lani i imam dva sina i dva unučeta.Moj brat Ranko i dve sestre Jelica i Leosava smo rodjeni u Balatunu kod Bijeljineod našeg oca Milivoja. Moj Djed Ranko je takođe rodjen u Balatunu,a njegov otac, tj moj pradjed Stanoje je se doselio u Balatun kod Bijeljine negde oko 1870 godine navodno po pričama starijih iz Maleševaca relacija Tuzla-Bijeljina.Njegovi roditelji su se doselili iz Pive CG (Drobnjaci).Navodno tri brata…Dalje ne znam… Ako neko zna ovu priču dalje u nazad i da smo verovatno od istih Blagojevića neka se jave na moj mail [email protected] sve Blagojeviće ma gde bili od Slavko Blagojević!

  8. Cao narode.Moje prezime je Blagojevic slavimo Djurdjevdan.U Kragujevcu zivimo od 1943. Nesto pre toga i posle na Kosovu,Urosevac.Staro Selo.Znam da vodimo porekolo iz Crne Gore ,Pluzine,zaseok Dubi. Ako neko nesto zna nek pusti poruku…
    POZDRAV

    • Pozdrav za Marka,.ne zove se Dubi ..nego Duba :)Spasili ste se,.pogrdili su nas u ratu…pogledaj na net. “DOLA” Piva….

      • marko

        [email protected]
        Vidim da imate odgovore moli da se javite na mail jer hteo bi da saznam jos HVALA

      • pozdrav velibore procitah marka pa tebe duba u pravu si majka mi je sto sta govorila o tom paljenju sela pa smo isli do vidrovana jer smo nasli djeda kojeg su streljali za vrjeme rata pa smo sve preselili u porodicnu grobnicu blagojevica samo bih te zamolio da mi se javis jer ima sto sta da te pitam sad sam bio u cg hteo sam ici do sela moje majke vidosave blagojevic sa drugom kojeg sam upoznao u bremen zeljko micanovic jer sam ostao sa dosta nerazjasnjenih odgovora unaprjed zahvalan niksicanin

    • dobar dan marko ja sam slucajno naiso na tebe trazeci poreklo blagojevica iz dube jako bi mi bilo milo a znam sigurno da ste vi familija mojoj majci ali ima odje dosta da se kaze majka mi se zvala vidosava blagojevic ali je bila udata za drugu nacijonalnost za vrjeme jugoslavije pa bih te zamolio ako imas volje i strpljenja da mi se javis da razgovaramo o dosta meni ne razjasnjenih odgovora zivjeli smo u niksic a ja sad zivim u njemacku tacnije u bremen pozdrav

    • DANILO BLAGOJEVIC

      MARKO, JA IMAM NEKE PODATKE. KAZI MI KAKO SE ZOVE TVOJ OTAC, DEDA, PRADEDA, CUKUNDEDA… MOZDA NESTO I ZNAM. MOJI SU TAKODJE IZ DUBE A SLAVIMO DJURDJEVDAN

    • Njegus

      Bilo je Blagojevica u visnjickom dolu jedna kuca do 1925 sa istom krsnom slavom

  9. Milan Blagojević

    Zdravo svima. Živim na području opštine Laktaši, Republika Srpska, slavim sv. Časne verige, 29. januara. Ne znam mnogo o porijeklu ovog prezimena, sem da je prvi koji se doselio na ove prostore zvao Lazo(ili Lazar). Pretpostavljam da se to dešavalo 1860/70-ih godina s obzirom da se moj pradjed Milan (Lazin unuk),od oca Alekse, rodio 1898. godine. Nemam dokumente koji bi ovo mogli potvrditi, tako da se moja saznanja zasnivaju isključivo na osnovu priče koja se prenosila sa koljena na koljeno. Ono što planiram uraditi jeste provjeriti crkvene zapise, naravno ukoliko postoje, jer valjda je negdje vođena neka vrsta evidencije. Zaboravio sam još reći da postoje određena nagađanja da vodimo porijeklo sa Manjače, međutim krsna slava nije ista, gore je već neko spomenuo da se na tom području slavi Đurđevdan.

    • Milorad Bogdanović

      Milane,drago mi je da se interesuješ o porijeklu svome i što pišeš ćirilicom, pismom svojim.
      Neznam da li ću ti mnogo pomoći i da ćeš nešto novo od mene saznati, ali ukratko, upoznaću vas što sam našao u pisanim dokumentima.
      U “Šematizmu dabrobosanskom” za 1882 godinu, koje je ovdje u elektronskoj formi dostupno svima, Blagojevići koji slave Časne verige spominju se u parohiji Boškovići (Banjaluka); Gašica i Bijakovac (Gradiška); Blaškovci, Draksenić, Dubica i Međeđa (Dubica), i više nigdje, u ovome vrijednom spisu.
      Što se tiče Manjače , Zmijanja, u ovome Šematizmu, Blagojevići se spominju u parohiji Gomionica i Rekavica, mada većina ovih slavljenika se nalaze na tešanjskom i maglajskom prostoru, a manje na prostoru Krupe, Mrkonjić Grada, Vlasenice, Srebrenice i K.Dubice.
      Samo da napomenem, ovdje se Blagojevići vode kao slavljenici 17 različitih slava i nalaze se skorom na cijelom prostoru mitropomije d/b, 1882 godine.
      U Karlovačom vladičanstvu Blagojevići se spominju samo kao slavljenici Ignjatija, a u knjizi PORODICE DINARSKIH SRBA, autor Aleksandar Bačko, nigdje se i ne spominju, mada je velika većina Srba sa tog prostora doselilo “iz Bosne”.
      U knjizi HERCEGOVAČKA PREZIMENA, autor Risto Milićević spominju se Blagojevići kao “stare (pravoslavna) porodice koje su bile nastanjene u Poljicu (Popovo) i Ljutom Docu (Široki Brijeg). U Poljicu su davno živjeli u Đurđevića kućetinama. U Ljutom Docu su izumrli prije 200 godina. Naravno, i ove knjige mogu se pronaći ovdje u elektronskoj formi.
      Petar Aškraba Zagorski u svojoj knjizi SRBIJA… na str 414 piše “Blagojevići na Glasincu pripovjedaju da su od Obilića, te i to potvrđuje bitnu vezu”, ali se nažalost ne spominju u knjizi SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE, autor prof. Novak Mandić Studo, gdje su spomenuta sva pisana prezimena toga vremena.
      Milane, predlažem da posjetiš crkvena dokumenta koja se vode od 1880 godine, nisu sva uništena, možda ćeš tamo više saznati nego sto sam ja ovdje napisao, jer meni su mnogo mnogo pomogla.
      Svako dobro.

  10. Zivko Blagojevic

    Moji Blagojevici poticu iz sela Donja Paleznica,na planini Trebava kod Doboja,Republika Srpska.Jedan deo familije se raselio u Srem sezdesetih i sedamdesetih godina.O poreklu familije znam samo da na podrucju Trebave zive sigurno oko dvestotine godina.Krsna slava familije je sv.Arhidjakon Stefan.Molim nekoga ako zna nesto vise o poreklu familije Blagojevic da me obavesti na Email:[email protected] U napred hvala.