Poreklo prezimena Popovac

5. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. nikola

    Popovci su iz Bjelopavlića u Crnoj Gori. Pre nego što su se doselili u Ljubomoir, živeli su dugo u Popovu u selu Mrkonjićima. Tu su ubili nekog Turčina i presele se u Ljubomir. Dotle su bili Mrkonjići, a Ljubomirci ih prozvaše Popvcima jer su iz Popova. Slave Nikoljdan.

    Ali ja ne znam da li je sve ovo tacno zanima me opsirno (ja sam bio u Ljubomiru selo 2012 godine isli smo tamo i bila je neka porodica oni su nam rekli da je Premzime Popovac nastalo od nekog popa sto je tu bio, a da su odatle otisili 1912 godine POPOVCI i ATELJEVIĆI, pa mene zanima da li znate istaa ?
    JA sam Nikola imam 15godina ali me zanima mnogo toga o mojim korjenima. SLAVIMO NIKOLJDAN! Ako imate ista posaljite mi na E-mail [email protected]

    • Nebojša Novaković

      Nikola,

      Popovci jesu iz Bjelopavlića poreklom, ali nisu se prezivali Mrkonjić ranije, već su pre doseljenja u Ljubomir živeli u Mrkonjićima (Popovo). U Bjelopavlićima i ne postoji prezime Mrkonjić.

      Mnogo prezimena je nastalo na ovaj način. Popovac je inače bio naziv za čoveka iz Popova Polja. Tako imamo jedne Popovce koji su se ranije prezivali Kolak/Kolaković, ali oni slave Jovanjdan.

      Ateljevići su starosedeoci, slave Aranđelovdan. Ne verujem da imaju neke veze sa Popovcima, osim što su živeli na istim prostorima.

  2. Stasa

    Popovac je devojacko prezime moje majke. Ovo prezime su obicno dobijali ljudi doseljeni iz Popovog Polja . Zahvaljujuci porodicnom predanju , ali i istrazivanju mog ujaka ,kao i skoro objavljenom popisu stanovnistva parohije Metkovic iz 1811. Godine koji je sacuvan u Zadarskom arhivu , u mogucnosti sam da sklopim neprekinutu liniju muskih predaka po majci od kraja 17. veka. Naime , prema porodicnom usmenom predanju oko 1690. godine dva brata , Luka i Nikola Boskovic kao momci , doselila su se u selo Glusca kod Metkovica iz sela Mrkonjici u Popovom Polju, te su ih nazvali Popovci.Tu su zasnovali porodice . Poznavali su zidarski zanat. Popovci se nisu dugo zadrzali u Gluscima . Preselili su se u Metkovic. Moj predak je Nikola .Njegov sin je bio Mihajlo, unuk Nikola rodjen 1741.praunuk Petar , rodjen 1799 , cukununuk Spiro , zatim moj pradeda Nikola , pa moj deda Spiro.Porodica slavi Svetog Nikolu.Postoje danas i direktni potomci Nikolinog brata Luke. Osim toga , u 19. veku je nastala i treca grana porodice tako sto je moj navrndeda Petar prihvatio sina svog rano preminulog brata i ostavio pola imanja njemu , a pola svom sinu. Od tog decaka nastala je treca grana porodice koja je kasnije postala i najimucnija zahvaljujuci trgovini. Eto toliko od mene.

  3. Vojislav Ananić

    POPOVAC (p,m). Popovci (p). U Vlaškoj, Ugarcima i Podvorima (Ljubomir), Trebinju, Počitelju (Čapljina) i Srđevićima (Gacko). Prema predanju starinom su iz Bijelopavlovića u Crnoj Gori. Prije doseljenja u Ljubomir živjeli su u Mrkonjićima (Popovo). Po dolasku u Ljubomir prozvali su ih Popovcima. Godine 1900. na području Ljubomira bilo je pet kuća Popovaca, a toliko i 1970. godine. U ostala navedena mjesta došli su iz Ljubomira. Ima ih u Zrenjaninu, Beogradu i drugim mjestima Slave Nikoljdan (59:202,251:187:133,134.181). Popovci (m) su u Dubravama (Stolac) i Mostaru. Prema “nekim autorima” starinom su iz Popova polja i potiču od nekog popa koji je prešao na islam, a njegov sin navodno ostao u pravoslavnoj vjeri i odselio u Metković. Ima i mišljenja da potiču od Kapića iz Herceg Novog odakle su i doselili u Popovo, a odatle prešli u Dubrave i Mostar (Šefik Pašić, Oslobođenje, Srajevo 5.01.1972.g.).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Nataša Kovač

    Moja prabaka je Sava Popovac iz Ljubomira, udata je u Kovačima takodje u Ljubomiru.Ja o familiji Popovac ne znam nista,molim vas ako se neko prepozna u ovoj prici,neka mi se javi.Volela bih da upoznam rodjake