Poreklo prezimena Bugarinović

5. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Bojan Bugarinović

    Ima više Bugarinovića koji nisu u međusobnom srodstvu. Čak i u selu Vraneši u opštini Vrnjačka Banja postoje dve familije Bugarinovića koje nisu u međusobnom srodstvu. U selu Novo selo u opštini V. Banja postoje Bugarinovići koji nisu u srodstvu ni sa jednom familijom iz Vraneša.
    Ovi iz Novog sela vode poreklo sa Goča.
    Jedna od familija Bugarinović u Vranešima je sredinom 19.og veka promenila prezime koje je ranije bilo Bugarin. To se može videti u crkvenim knjigama, ali i na starom groblju u Vukušici gde su sahranjivani. Staro groblje, uređeno hronološki, u jednom redu, kako je ko umirao, tako je sahranjivan do onog prethodnog groba. Oni sahranjeni pre sredine 19.og veka se prezivaju Bugarin, oni nakon toga Bugarinović. Došli su u Vraneše u drugoj polovini 18. veka iz Krive Reke negde na tromeđi današnje Srbije, Makedonije i Bugarske. Najverovatnije otuda i prezime Bugarin. Krsna slava Petrovdan i Andrejevdan (sv. apostoli Petar i Andrej su braća).
    Ovi drugi Bugarinovići u Vranešima su u 20.om veku uzeli to prezime kako bi pobegli od krvne osvete. Prethodno su se prezivali Kićić.

  2. Milovan Bugarinović

    Ja se takođe prezivam Bugarinovic. Poreklo vodim iz sela Bosanski kobaš u BiH. Slavimo slavu Sv. Marko (8. Maj). Deda se doselio sredinom veka u Mačvansku Mitrovicu. Ništa Više ne znam o porodici.

  3. Boris Bugarinović

    Prezivam se isto Bugarinovic, rodom sam iz Bosne, Tesanj, selo Vrela. Meni poznato je da predhodne 3-4 generacije su sa tog prostora. Zbog rata 1990-tih deo Bugarnovica, medju kojim je moj otac i njegova braca su se preselila u Novi Sad, Srbija gde ja, a i moja braca od striceva cemo nastaviti ziveti. Slavimo Sv Jovana(20.januar). Poznato nam je i u kontaktu smo sa dve porodice Bugarinovica u Vrnjackoj Banji, a i porodicom u Beogradu. Culi smo za postojanje Bugarinovica u Pancevu, Zajecaru-Boru kao i u Uzicu. Toliko mi je poznato za retko prisutnim prezimenom Bugarinovic i imam zelju jos vise da saznam.

  4. Milovan Bugarinović

    Molim sve sa prezimenom Bugarinovic da se na Facebook- u prikljuce grupi prezme Bugarinovic. Tamo sve o ovom prezimenu mozete pisati.
    Veliki pozdrav

  5. Mila

    Prezime Bugarinović, zastupljeno je u centralnoj Srbiji( Vrnjačka banja, Goč, Vraneši, Podunavci, Kraljevo). Po priči, za vreme rata, na Goču je izvesni Tomislav promenio prezime iz Jovanovića u Bugarinoviće kako ne bi bio zaklan. Svega dve porodice su prihvatile prezime, dok je jedna porodica zadržala. Slave sv. Jovana.