Порекло презимена Бановић

5. март 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. sasa banovic belic

    Banovici sa Krsnom slavom Durdjevdan,mesto rodjenja mene moga oca i dede kao i cukundede selo Brestovik kod Grocke.
    Nemam predstavu odakle su dosli aki pocinjem da se raspitujem.

  2. Nemanja Banovic

    Banovici sa krsnom slavom Djurdjevdan , mesto rodjenja selo Brestovik kod Grocke. Molim Vas da mi date e-mail adresu od Sase Banovic Belic

    • Strahinja Sebastian Banovic

      Dragi Nemanja,

      Svoju email adresu cu ti ostaviti u komentaru ovde kako bismo mogli da nadjemo stablo ako zelis. Moja krsna slave je takodje Djurdjevdan, a krsteno ime mi je Strahinja, bez obzira sto oba nosim od rodjenja. Deda moj Zivko je iz Palancista, kod Prijedora, a nacuo sam da smo poreklom iz Crne Gore iz Banjana i da po tom mestu nosimo prezime. Jako malo znam, jer je tadasnji rat dosta toga odneo, a deda je bio maloletan jos kada je prebegao sa bratom za Srbiju. Dosli su prvo u Smederevo, pa se deda samo doselio u Beograd. I samo sam u kontaktu sa rodjacima iz Smedereva. Zelim, kada supruga i ja budemo imali vremena, da proputujemo do izvora prezimena.

      Svako dobro.

      Moj email: [email protected]

      • Predrag Banovic

        Ja sam iz Palancista kod Prijedora, Republika Srpska. Slavim Djurdjevdan.

      • Banović Mladen

        Ako je tvoj deda iz Palančišta, kod Prijedora, onda se vjerovatno radi o Banović Živku, koji je kao dijete preživeo strijeljanje cijele porodice. Imao je još 2 brata, Mihajla koji je umro 1992 ili 3 a za trećeg sam zaboravio kako se zove, jer je slabo dolazio u Palančište. Deda ti je rodom iz Malog Palančišta, 7 km od Prijedora a ja sam rodom preko puta njegove kuće. Ta rodbina u Smederevu, su vjerovatno Saša Radovanović, njegova rođena sestra Nataša i brat od tetke Dragan. Inače imaš još rodbine u Malom Palančištu a na lokalnom groblju je spomenik tvojim precima. Pozdrav.

  3. Aleksandar Banovic

    Ja sam iz porodice Banovic koja je iz Hrvatske.Ono sto znam o njima je iz zupskih knjiga i podataka koji se nalaze u njima.Po njima,moja linija Banovica je izmedju 1800-1850 dosla u Zapadnu Bosnu,u okolinu reke Sane.Tamo su ostali do drugog svetskog rata,posle toga su se razisli na razlicite strane sveta.Najverovatnije je da su dosli iz srednje Dalmacije,ali za to jos nemam potvrdu.

    • Бранко Тодоровић

      Требали бисте навести бар приближно одакле из Хрватске, јер није исто рећи да сте из Дубровника или из Барање. Без таквих података тешко је касније изводити закључке да ли неки други Бановићи можда имају везе са вама или не, јер и Бановића данас има различитих родова на простору Хрватске, те су такви неки детаљи увек важни да се наведу.

  4. Милорад Богдановић

    Презиме Бановић крајем 19 вијека било је доста често на простору Змијања, Тимара, Грмеча и Козаре, као слављеници седам различитих слава. Осим на овим просторима спомињу се још око Петровца, Дервенте, Тешња, Рогатице и Ливна.
    Која је ваша слава?

  5. Aleksandar

    Kao sto sam prethodno napisao,podatke koje imam su iz zupskih knjiga i na njih sam se oslanjao kada sam poceo sa nekim istrazivanjem porekla.Moja porodicna linija je oko 1800 dosla u okolinu Bihaca (prvo dete je krsteno 1804,pre toga nisu bili zavedeni u zupi).Dosli su iz Zaostroga ali kako trazimo dublje i dublje,dolazimo do nekih podataka da su u Zaostrog stigli iz Like.Ovo poslednje nismo ustanovili sa sigurnoscu jer nedostaju pisani podaci.

  6. Aleksandar

    Zahvaljujem se na informaciji.Pogledali smo popis Like i Krbave i ima porodica koja se prezivaju Banovic.Pitanje je da li je to nasa linija i to cemo jednom traziti,svakako.Sve u svemu,teska su bila vremena na celokupim nasim prostorima i familije su se selile,tako i Banovici.Ovom prilikom pozdravljam sve Banovice koji ovde ucestvuju u trazenju roda,kao i sve ostale znane i neznane Banovice.

  7. Раде

    Моји Бановићи живе на подручју Кнежева (Скендер Вакуф) у Републици Српској. Крсна слава нам је Свети архиђакон Стефан.

  8. Slavica

    Ja Sam rodjena u Aginom Selu i mojo slave Sv Stefana

    • Robert

      Draga Slavice, moj deda se zvao Milan,a pradeda Djuro….prababa Cvjeta nakon smrti muza preselila se u Krupu na Vrbasu (gdje i sada zive moja majka i otac Marko).Znam da se dedin brat zove Zivko.Krsna slava mi je Sveti Stefan…Interesuje me sve o porodici Banovic iz Agina sela. Hvala unaprijed.

  9. Dusko

    Moji banovici su sa ljubotinja selo prekornica Opstina cetinje
    I mnogo smo brojni. I potičemo od Božine Sarapa koi je došao u crnu goru. Za vrijeme Ivana crnojevica i krsna slava nam je sv nikola

  10. Mlađen

    Moji Banović i su iz okoline Kneževa Republika Srpska, slavimo Sv.Stefan.
    New znam ništa o porijeklu, samo mogu pred postaviti ca su sadašnje mjesto naselili u drugoj polovini devetnaestog vijeka. Žarka mi jede želja ra dođem do podatka odakle smo došli i gdje su nam korijeni. Pozdravljam sve Vas koji nosite prezime Banović ma bje bili i koju slavu slavili. ŽIVJELI BRAĆO