Порекло презимена Бановић

5. март 2012.

коментара: 61

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (61)

Одговорите

61 коментара

  1. Milivoje Banovic

    Poštovani!
    Po priči mojih djedova zapamtio sam da smo mi Banovići potomci ban Jovana koji je rođen 1797.g. u Sokolskoj nahiji, sadašnja opština Ljubovija. Po pričama starijih zapamtio sam da su moji preci došli negde od Plav-Gusinje. U popisu iz 1863.g. popisan je ban Jovan(1797), Neda,žena (1823), sinovi: Petar(1833),Milo(1838), Lazar(1848),Jevrem(1850),Stevan(1851) i Blagoje(1855). Potomke sinova ban Jovana znam do današnjih dana. Pošto su mi poznate godine rodjenja, tražim godine njihove smrti kako bi im podigao spomenik. Crkvene knjige Gracčaničke i Orovičke crkve iz tih vremena su negde u arhivu, pretpostavljam u Šapcu,. Mene interesuje kako da saznam gde se nalaze te crkvene knjige i kako da ostvarim uvid. Posedujem deobno poravnjenje iz 1904.g. u kojem sam pročitao da su umrli neki moji preci i da imanje dele njihovi naslednici. Najviše me interesuje da li je ban Jovan rodjen u Sokolskoj nahiji ili je rodjen u rejonu Plav-Gusinje. Po sećanju iz priča Jovan je imao još tri brata i da su oni došli nakon nekog obračuna sa Turcima. Kako da dođem do tih informacija.
    Hvala na pomoći.
    Pozdrav!

  2. Milivoje Banovic

    Banovići slave krsnu slavu Jovanjdan i još sam saznao da su moji preci sa Kosova gde i danas ima Banovića koji isto slave Jovanjdan.

    • Милорад Богдановић

      Бановићи који славе Јовањдан спомињу се у Шематизму дабробосанском за 1882 године у парохији Дервента, Брод и Ракелићи код Приједора.

      • Бранко Тодоровић

        Бановића је некада било у Мохачу и Сечују на Дунаву у Мађарској. Један део их се двадесетих година прошлог века иселио у Јужну Барању где их и данас има.

        Како сам успео да сазнам, на основу доступних извора, први пут се тамо помињу у Попису земље из 1828. године.

        Тада су поменути ови Бановићи земљопоседници: Georgius Banovics, Vincent. Banovits и Jos. Banovics, у Мохачу, и Steph. Banovics у Сечују.

        Највероватније да се у црквеним матицама српских православних парохија Мохачке и Сечујксе спомињу и раније.

        Крсна слава им је такође Јовандан.

        • Boris

          Poruka za Defendora.
          Zovem se Boris Banović i živim u Vrbasu, nadomak Novog Sada.
          Deda mi se zvao Kuzman, 6.dete od oca Jovana i majke Omerke.
          Svi su rodjeni u Dunasečuju, odakle su. 1918.godine proterani u Baranjsko Bajsku republiku u Čeminac. Nakon toga su bili u Vognju, srem, gde su dobili 8 jutara zemlje po muškoj glavi…
          Potom su , posle 2.Svetskog Rata, došli u Bjelo Brdo, sadašnja Hrvatska.
          1956. su baba i deda sa tatom došli u Vrbas.
          Slava koju slavimo je Jovanjdan.
          0607070302 je moj telefon…

    • goran

      Svi Banovici sa Kosova slave svete Vrace Kozmu i Damjana.

  3. neslave svi jovan dan vecina banovica slavi stefan dan

  4. strahinja banovic

    moji banovici slave djurdjevdan

  5. Banovici iz Crne Gore,Oputna Rudina,slave Svetog Ignjtija,drugi januar

  6. Dušan Banović

    Moji su iz Danilovgrada, preko Kosova, Toplice dosli u Srem, i slavimo Sv. Vrace

    • Dragi Dusane,moj prezimenjace, a mozda i rodjace, po prici mojih starih predaka,oko 1850 na rubu Kopaonika gde sada postoji selo Banovice , iz Pipera(Crna Gora) dosao je Mileta Banovic i doselio sa svoja tri sina. To selo je bilo kao neka vrsta karaule prema Turcima u to vreme. Kada su dosli na ovo imanje koje se nalazi na visini oko 900 metara uzeli su slavu sv.Vraci a do tada su slavili sv. Nikolu. U mestu Piperi gde su puno cenili Miletu ostao je jedan zaseok “Miletina njiva”kao pocast i uspomena na njega. Po plemenima mi pripadamo Banjanima, veliki deo Banovica (mozda i najveci) zivi u mestu Vela Luka kraj Niksica. Takodje po predanju mog dede i drugih starih ljudi kojih nazalost vise nema, Banovicima su najsrodniji Vujovici sa kojima smo u najblizoj krvnoj vezi i medjusobno se ne uzimamo.Od dolaska Milete Banovica dugo se govorila ijekavica , ali je vreme ucinilo svoje jer je od njega proisteklo jos 8 kolena. I ja sa mojim bliznjim rodjacima upravo radim na stvaranju porodicnog stabla, ali imamo dosta problema oko 2 kolena jer svi podaci ne postoje u crkvenim knjigama. Pozdravljam sve Banovice.

  7. Milutin Banović

    Ja sam iz porodice Banović iz sela Družetić SO Koceljeva.
    Ta porodica slavi Aranđelovdan.
    Vidim u poreklu prezimena sela Družetić da smo zajedno sa porodicom Stanojlovića u 18. veku doselili iz Bosne. Poznato mi je da u Bosni ima prezimena Banović i to u okolini Rogatice, a pričao mi je jedan kolega da ih ima i u Lušci Palanka.
    Prezimena Banović ima i u Hrvatskoj, znam da ih ima u okolini Šibenika, a da su neki kolonizovani u Slavoniji (Đakovo) oni su primili katoličku veru.
    Inače brojna je porodica Banović u selu Prošćenje (Mojkovac) u Crnoj Gori i u s. Ljubotenu kod Cetinja.
    Narodni heroj Peko Dapčević mi je pričao da svi Banovići potiču iz Ljubotena i da su se odatle raseljavali.
    Znam da prezimena Banović ima u okolini Uba, izgleda da smo najbliže ali ja ne znam da smo neki rod.
    Ovim pozivam Banoviće da se uključe u istraživanje porekla svog prezimena. Lepo je znati.
    U eri savremenih tehnologija možda neko formira Facebook grupu pa da se tako družimo razmenjujemo saznanja i NEKA SVOGA I U GORI VUKA. Makar te neće napasti.

  8. Раде Бракочевић

    Милутине,
    кад се већ позивате на Пека Дапчевића, није Љуботен, него Љуботин код Цетиња.

  9. Jasmina Banovic

    Porodica Banovic kojoj pripadam je iz zaseoka Banovici sa juzne strane Kopaonika; krsnu slavu koju slavimo 14. nov. Sv.Vracevi. Porodica je u Krusevcu.

    • Небојша

      Милета Бановић са 3 своја сина Радован, Кузма и Јосије дошао је из Ибарског Колашина 1830 тих година у Горње Џепе (сада Бановићи), отуда и називи делова засеока, у Кнежевину Србију.

      • Небојша

        Из рода Бановића пореклом из засеока Бановићи на Копаонику има највише расељених у месту Рашка, а има их и у Београду, Лазаревцу, Краљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Лешку, Лепосавићу, Бањој Луци. Сви славе славу свете Враче (14. новембар). Локацију из И. Колашина одакле смо дошли у Горње Џепе немам па то истражујем.

        • Милован Филимоновић

          Драги Небојша,

          Радослав Павловић је у другој половини прошлог века радио теренска истраживања ибарско-копаоничког краја са посебним фокусом на три групе становништва: ” Кулизе” ( претпоставка да су у питању потомци старих саских рудара), “Ковачане” (исељенике из села Ковачица, које је било укључено у систем Трепче у средњем веку) и родове који славе Свете Враче.
          Оно што је је специфично за Ковачане јесте што су сви обрађени посебно и оквиру родова која славе Св. Враче јер им је то заједничка слава.

          Бановиће је обрадио и у једном и у другом необјављеном спису који се налазе у Етнографској збирци у САНУ.

          Забележио је осам фамилија Бановића, која славе Св. Враче и то са следећим напоменама:

          (1) 4 куће у Ћирковићима, који су досељени из околине Врачева, највероватније из Вановице код Новог Пазара а који своје порекло везују за Кадиће код Лешка;

          (2) 13 кућа у Бановићима, Рашка, који су Ковачани и који су досељени из Врачева;

          (3) 3 куће у Рватима, Рашка, који су Ковачани и који су дошли из Бановића од рода Бановића из Џепа код Ћирковића, коју је у Џепе дошао “из преко Ибра” из предела Врачева. Род су са Бановићима у Шипачини;

          (4) 1 кућа у Шипачини, дошли из Џепа код Ћирковића;

          (5) 2 куће у Радошићима, доселили се из Врачева;

          (6) 1 кућа у Шарпељу, предак се доселио из Џепа и призетио у Обрадовиће;

          (7) 3 куће у Ибарском Постењу, предак Јови се призетио а само једна од те три куће слави Св. Враче;

          (8) 1 кућа у Куршумлији, Ковачани, досељени из Ђуревца код Блаца а даљим пореклом од Бановића из Џепа.

          Наводи Павловића су мало опречни што се тиче места порекла и навођења сродних родова али ту може да се ради о различитим временским периодима.

          За Кадиће из Лешка, за које су Бановићи из Ћирковића (претпостављам да је Ћирковиће и Џепе наизменично користио за исто место) каже следеће:

          Кадићи-Вилимоновићи (10 кућа, Св. Врачи, Лешак) Ковачани, досељени крајем 17. или почетком 18. века из Ковачице у копаоничкој Шаљи. Имају предање да су у Ковачици живела три брата Вилимоновића. Један брат је остао у Ковачици, други се одселио у околину Пећи а трећи је дошао у Лешак и настанио се на месту које се по досељенику назва ” Ковачевац”.

          Ја сам од Филимоновића који су се из Лешка иселили у Топлицу 1878. године али смо од пресељења до данашњег дана одржали контакт са Кадићима који су остали у Лешку.
          У циљу “демистификације” феномена Ковачана, као и утврђивања да ли су Кадићи и Филимоновићи један исти генетски род или два прибраћена рода, тестирао сам двојицу Кадића, који су Филимоновићима најближи род. Резултат је показао да Кадићи и Филимоновићи, иако су досељени из Ковачице, славе исту славу и својатају се, нису исти генетски род и да припадају различитим хаплогрупама.
          Отоме да детаљније писао на Форуму на теми Ковачани, ако те буде занимало.

          С обзиром на географску близину, исту славу и записе Павловића, може се претпоставити да су твоји Бановићи род са Филимоновићима или Кадићима.

          Позивам те, уколико си заинтересован за бесплатно ДНК тестирање да ме контактираш. Било би занимљиво верификовати записе Павловића, који су забележени у директном контакту са испитаницима на терену.

          Моја имејл адреса је: [email protected]

          Велики поздрав,
          Милован

      • Небојша

        Најновији подаци које сам нашао су из 1. пописа Кнежевине Србије из 1833. у коме се наводе пописани у засеоку Џепе село Гувниште (на 118 страни или 40 стр документа)
        Радован Бановић (45г ожењен), Панта (брат, 40г, ожењен), Кузман (брат, 35г, ожењен), Јосиф (брат, 20г, неожењен), Андреја (син), Марко (син)
        Као и породица Ћирковић …
        Види линк
        http://media.nmkv.rs/izdavastvo/Nasa-proslost-16/080-143-radormir-ristic-popis-arackih-glava-josanice-gornjeg-ibra-i-jeleca-1833.pdf

        • Небојша

          велико хвала г-дину Миловану који је обавио тестирање и цитирам
          “Vi Banovici ste R1a ali ono sto je jos interesatnije jeste da ste Vi i Prolovici (potomci Vojvode Mijajla Prolovic) koji su 1878. Godine iseljeni iz Ostraca u Gornju Bresnicu isti rod. Definitivno nema govora o poreklu iz Crne Gore. Rod je starosedelacki u Gornje Ibru.”
          и за
          Бановић, Св. Врачи, Доње Јариње, Лепосавић

          Припада хаплогрупи R1a-Z280, источнословенској грани Z92>YP617. Најближе поклапање има са Проловићем из Доње Бреснице код Прокупља (род Z92 Б), разликују се на само 1 од 23 маркера, а како славе и исту, јако ретку славу, нема сумње да су блиско повезани. У односу на остале припаднике рода поседује благо повишену вредност DYS456=15. Деда тестираног је дошао у Јариње на мираз из Бановића. Радослав Павловић је забележио осам фамилија Бановића, које славе Св. Враче:

          (1) 4 куће у Ћирковићима, Лепосавић, који су досељени из околине Врачева а који своје порекло везују за Кадиће код Лешка;
          (2) 13 кућа у Бановићима, Лепосавић, који су Ковачани и који су досељени из Врачева;
          (3) 3 куће у Рватима, Рашка, који су Ковачани и који су дошли из Бановића од рода Бановића који је дошао „преко Ибра“ из предела Врачева. Род су са Бановићима у Шипачини;
          (4) 1 кућа у Шипачини, дошли из Џепа код Ћирковића;
          (5) 2 куће у Радошићима, доселили се из Врачева;
          (6) 1 кућа у Шарпељу, предак се доселио из Џепа и призетио у Обрадовиће;
          (7) 3 куће у Ибарском Постењу, предак Јово се призетио а само једна од те три куће слави Св. Враче;
          (8 ) 1 кућа у Куршумлији,
          тј види на Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту Одговор #4618

    • Nenad Banović

      Moja familija takodje vodi poreklo iz zaseoka Banovići, moj deda se zvao Jovan a njegov rodjeni brat Mina Banović. od oca Milana Banovića. Deda Jovan je 1938 godine dosao u selo Ibarsko Postenje, MZ Lesak,ozenio Zorku i ostao na mirazu. Od njega je ostalo sedmoro dece, 4 muska (Radisa, Dragisa, Stanisa i Miroslav) i tri zenska deteta (Radojka-Cuna, Dragica i Angelina-Gina). Muski potomci i danas zive u Ibarskom postenju dok je Dragisa sa sinovima u Novom Pazaru. Nasa slava je Sveti Vrači, 14.11

      • Горан Бановић

        Ненаде велики поздрав за тебе ,ја се зовем Горан Бановић живим у селу Милатковиће код Рашке иначе потичем из породице Бановић која је живела у селу Бановиће или како се некада звало Горње џепе,а кућа је иначе поред саме куће рођеног брата твог деде Мине Бановића (који је иначе био велики човек и познат четник Копаоничког краја ,по чему смо сви ми Бановићи познати увек за отаџбину и четнички оријентисани богу господу хвала).Иначе мој чукун деда се звао Јефто ,парадеда се звао Вукосав(иначе носилац Албанске споменице за време првог светског рата,имао ране и рупе од гелера по ногама и телу),мој деда се звао Димитрије ,отац ми се звао Драгомир а стриц Славољуб.Мој отац је имао само мене немам рођених браће и сестара а мој стриц има две ћерке Биљану и Бранкицу једна живи у Нишу једна у Соко бањи.Иначе сам и ја пуно истраживао по нету и причама ,документима и дошао до крајњег закључка да ми Бановићи потичемо БАШ СА КОСОВА ,и да ни случајно није тачна тврдња да смо потекли из Црне Горе,ето то сам ја сазнао.Бановићи из засеока Бановићи су старасодеоци Косова од давнина.Велико поштовање и поздрав за тебе Презимењаче.

  10. MIlutine mi smo familija ja sam jovanv sin iz druzetica ti si jovicin brat i banovici nasi su poreklom iz cetinja iz crne gore