Порекло презимена Баловић

5. марта 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

 1. balinjo69

  Postoje podaci o familiji Balovic na internetu, zanima me verodostojnost tih podataka. Јedino sto znam o familiji Balovic jeste da smo svi dosli iz CRNE GORE. Krsna slava nam je ista svima, svi slavimo SVETU PETKU 27 oktobra. Nasi preci su se doselili na planinu Rogoznu na Kosovu, a odatle moja grana Balovica na Kopaonik u selo Sipacina. Sada nas ima na vise mesta u Srbiji pa cak i van Srbije i to poprilican broj. Ima nas u Madjarskoj, Ceskoj, Slovackoj, Albaniji i u Americi. Nas rodonacelnik je bio neki Balo. Pozdrav od Srecka Balovica iz Panceva.

 2. Nebojsa

  Велимир Михајловић у “Српском презименику”,за Баловиће каже да су пореклом из Боке,а даљим пореклом из Херцеговине .

  Такође и Миљанићи у “Црногорским презименима” наводе да су Баловићи забележени у Котору у 15. веку .

  Ако пронађем нешто о Баловићима у дубровачким документима,у којима се помињу многе херцеговачке породице средњег века,објавићу .

 3. radmila

  krsna slava; sv.Petka

  podrucja gde se pominje prezime Balovic; Boka kotoska, N . Pazar i
  Ok. toplicki

  • Radmila

   Proucila sam Vikipediju i jos neke druge izvore i sama se prijatno iznenadila: Porodica Balovic je jedna od dve plemicke porodice iz srednjeg veka u Perastu gde postoji i palata i sada pod tim imenom, kao i jedna od ukupno petnaest(15) plemickih Bokeljskih porodica. Takodje znamo da Boka nikad nije bila u sastavu Otomanske imperije vec vecinom u sastav Mlecana i dr. kad je bila najmocnija. Od kada su je 1814 pripojili Crnoj Gori pocelo je i plemstvo da propada.Pisac Simo Matavlj u svom delu -putopis o Boki i Bokeljima- je naveo da bokeljsko plemstvo: Balovici i … i ono sto je od njih ostalo je osiromasilo, ekonomski propalo i po svetu rasturilo. Nasla sam i to da smo Srbi iz Zahumlja iz vremena Nemanjica ( Boka je bila u sastavu Zahumlja) kasnije pod nazivom Hercegovina dok taj deo nije pao pod Mletacku Republiku. Ako nam je za utehu Balovici moji,bar nismo bili “pod” Turcima . Napomena, u mojoj velikoj familiji svi imaju plave oci. Balovici svi slave Svetu Petku. q dipl. pravnik Radmila Balovic -Radovanovic o Krusevac

 4. Poreklom sam iz vojvodine i madjarske nemogu da utvrdim vise ili saznam poreklo?

  • Бранко Тодоровић

   Поштовани Михајло, како вам је тачно презиме, Бало или Баловић?

   Требате имати на уму да је чињеница да је неко пореклом из Војводине или Мађарске прилично широк појам, кад се узме у обзир да су и један и други простор по природи велики, те да је те просторе српских народ насељавао из свих могућих крајева.

   Можда би се нешто и могло наћи, али треба да будете прецизнији, пре свега прецизније да одредите ваше познато порекло. Такође би било пожељно да наведете своју крсну славу, ако знате, јер крсна слава је такође један од података који помажу у одгонетању порекла.

 5. Јоксим

  Баловићи да ли сте размишљали да урадите днк тест поријекла по мушкој линији. Чудно је да се неко запути из Боке Которске у невиђбог планину Рогозну код Новог Пазара…

  • Баки

   Јоксиме шта је ту чудно? када се зна да су људи бежали због крвне освете, бар су нам тако стари говорили….
   Што се тиче нас Баловића сви ми који живимо у Србији славимо св.Петку, проверена и поуздана информација…Наше даље порекло је из Албаније, још увек има Баловића у Албанији, ту нам је почетна тачка, а стигли смо и до Мађарске, Чешке, Словачке, мислим да нас има и у Русији. Што се тиче бивше Југославије има нас у свим бившим републикама, а нај-више у Србији. Има нас и у Америци, Аргентини, у Аустралији…итд.итд.

 6. @Baki ,kakve mi veze imamo sa Albanijom ,kad smo Srbi ?
  Krsna slava nam je Sv.Petka to i sam mogu da potvrdim
  Da l je moguce da za nasu familiju ima 20razlicitih mesta i podataka odakle smo?

  • Бранко Тодоровић

   Баловићу, побогу, па не живе само Албанци у тој вештачкој држави, по тој логици какве бисмо везе имали и са Косовом, кад смо Срби?

   А управо зато што су то најјужнији српски историјски крајеви занимљиво би било утврдити генетско порекло.

   Тамо је било једно од најстаријих српских језгара на Балкану, откада се помиње име Српско на овом простору.

 7. Милош Недељковић (Баловић?)

  Поздрав. Ја сам Недељковић (Баловић?) из Јунака, планина Рогозна АП. КиМ.
  Доста пута се помиње овде моје село као то да је моје село било почетна база за све Баловиће на КиМ и у Рашкој области.
  Знам да ми је отац рекао да смо из ЦГ и да је истина наше село било почетна тачка за све. Чак ми је и отац показао место где су упалили логорску ватру први пут када су дошли у село.
  Но има ту пар проблема, на пар места сам наилазио (Где се такође говори о мом селу и презимену) да је место одакле је дошла моја породица село Слатина општина Андријевица?
  А негде сам прочитао да је заправо Ибарски Колашин било место одакле је народ отишао у ЦГ, па се касније поново вратио на своје одакле је и пошао. (По говору Григорија Божовића)
  Јако сам у бунилу и пуно би ми значио неки тврд доказ…

  Поздрав!

 8. MBalovic

  Kad se tice Balovica iz sela Duboke po mom saznanju poticu iz Crne Gore i u 18 veku su naselili planinu Rogoznu tj selo Kasalj nadomak Rajetica, opstina Novi Pazar.
  S obzirom da je u kaslju postalo tesno i malo zemlje za obradu i prezivljavanje jedan od 3 brata odlazi u selo Duboka, Drugi odlazi u selo Sipacina nadomak Raske. Taj deo balovica iz Sipacine se podelio i u mesto Gnjilica kod Raske. Pocetkom 20 veka iz sela Duboka jedan od Balovica odlazi i u selo Krusevo kod leposavica i tu se formira nekoliko domova Balovic.
  U selu Kasalj je od pocetka do danas postojalo 4 domacinstva Balovica. Iz popisa 80-tih god u selu Duboka bilo je 18 kuca sa oko 130 zitelja.
  Od pocetka 90-tih god iz sela Duboka poceli su naglo da odseljavaju porodice po celoj Srbiji a najveci broj se zadrzao u Leposavicu gde sada ima oko 30 kuca Balovica.
  Po saznanju u srbiji nas ima:
  Novi Pazar 2 porodice
  Kraljevo 2 porodice
  Kragujevac 3 porodice
  Smederevo 2 porodice
  Pancevo 1 porodica
  Beograd 2 porodice
  Raska 1 porodica
  Da napomenem ovo su porodice poreklom iz Duboke.
  Kod svih nas je velika slava Sv Petka 27 Oktobra i mala slava sv petka 8 Avgusta.

 9. Balović-Radojević

  Da li neko zna vezu Balovići-Radojevići, selo Berilje, Prokuplje? Odakle su se doselili iz Crne Gore? Slava Sveta Petka jesenja.

  • Marko Radojevic

   Zbog krvne osvete i problema sa turcima Balovici su iz Danilovgrada došli u Berilje i promenili prezime u Radojevic i Lukic. Luka Balović je ostao u Crnoj Gori, dok je Radoje dosao u Srbiju. U Berilju na groblju se na spomeniku nakon Balovic, odjednom pojavljuju Lukic i Radojevic. Slava je sv. Petka. U Berilju ima jos Radojevica i Lukica (Balovica), ali smo uglavnom rasuti sirom sveta.