Poreklo prezimena Balović

5. mart 2012.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. balinjo69

    Postoje podaci o familiji Balovic na internetu, zanima me verodostojnost tih podataka. Jedino sto znam o familiji Balovic jeste da smo svi dosli iz CRNE GORE. Krsna slava nam je ista svima, svi slavimo SVETU PETKU 27 oktobra. Nasi preci su se doselili na planinu Rogoznu na Kosovu, a odatle moja grana Balovica na Kopaonik u selo Sipacina. Sada nas ima na vise mesta u Srbiji pa cak i van Srbije i to poprilican broj. Ima nas u Madjarskoj, Ceskoj, Slovackoj, Albaniji i u Americi. Nas rodonacelnik je bio neki Balo. Pozdrav od Srecka Balovica iz Panceva.

  2. Nebojsa

    Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku”,za Baloviće kaže da su poreklom iz Boke,a daljim poreklom iz Hercegovine .

    Takođe i Miljanići u “Crnogorskim prezimenima” navode da su Balovići zabeleženi u Kotoru u 15. veku .

    Ako pronađem nešto o Balovićima u dubrovačkim dokumentima,u kojima se pominju mnoge hercegovačke porodice srednjeg veka,objaviću .

  3. radmila

    krsna slava; sv.Petka

    podrucja gde se pominje prezime Balovic; Boka kotoska, N . Pazar i
    Ok. toplicki

    • Radmila

      Proucila sam Vikipediju i jos neke druge izvore i sama se prijatno iznenadila: Porodica Balovic je jedna od dve plemicke porodice iz srednjeg veka u Perastu gde postoji i palata i sada pod tim imenom, kao i jedna od ukupno petnaest(15) plemickih Bokeljskih porodica. Takodje znamo da Boka nikad nije bila u sastavu Otomanske imperije vec vecinom u sastav Mlecana i dr. kad je bila najmocnija. Od kada su je 1814 pripojili Crnoj Gori pocelo je i plemstvo da propada.Pisac Simo Matavlj u svom delu -putopis o Boki i Bokeljima- je naveo da bokeljsko plemstvo: Balovici i … i ono sto je od njih ostalo je osiromasilo, ekonomski propalo i po svetu rasturilo. Nasla sam i to da smo Srbi iz Zahumlja iz vremena Nemanjica ( Boka je bila u sastavu Zahumlja) kasnije pod nazivom Hercegovina dok taj deo nije pao pod Mletacku Republiku. Ako nam je za utehu Balovici moji,bar nismo bili “pod” Turcima . Napomena, u mojoj velikoj familiji svi imaju plave oci. Balovici svi slave Svetu Petku. q dipl. pravnik Radmila Balovic -Radovanovic o Krusevac

  4. Poreklom sam iz vojvodine i madjarske nemogu da utvrdim vise ili saznam poreklo?

    • Branko Todorović

      Poštovani Mihajlo, kako vam je tačno prezime, Balo ili Balović?

      Trebate imati na umu da je činjenica da je neko poreklom iz Vojvodine ili Mađarske prilično širok pojam, kad se uzme u obzir da su i jedan i drugi prostor po prirodi veliki, te da je te prostore srpskih narod naseljavao iz svih mogućih krajeva.

      Možda bi se nešto i moglo naći, ali treba da budete precizniji, pre svega preciznije da odredite vaše poznato poreklo. Takođe bi bilo poželjno da navedete svoju krsnu slavu, ako znate, jer krsna slava je takođe jedan od podataka koji pomažu u odgonetanju porekla.

  5. Joksim

    Balovići da li ste razmišljali da uradite dnk test porijekla po muškoj liniji. Čudno je da se neko zaputi iz Boke Kotorske u neviđbog planinu Rogoznu kod Novog Pazara…

    • Baki

      Joksime šta je tu čudno? kada se zna da su ljudi bežali zbog krvne osvete, bar su nam tako stari govorili….
      Što se tiče nas Balovića svi mi koji živimo u Srbiji slavimo sv.Petku, proverena i pouzdana informacija…Naše dalje poreklo je iz Albanije, još uvek ima Balovića u Albaniji, tu nam je početna tačka, a stigli smo i do Mađarske, Češke, Slovačke, mislim da nas ima i u Rusiji. Što se tiče bivše Jugoslavije ima nas u svim bivšim republikama, a naj-više u Srbiji. Ima nas i u Americi, Argentini, u Australiji…itd.itd.

  6. @Baki ,kakve mi veze imamo sa Albanijom ,kad smo Srbi ?
    Krsna slava nam je Sv.Petka to i sam mogu da potvrdim
    Da l je moguce da za nasu familiju ima 20razlicitih mesta i podataka odakle smo?

    • Branko Todorović

      Baloviću, pobogu, pa ne žive samo Albanci u toj veštačkoj državi, po toj logici kakve bismo veze imali i sa Kosovom, kad smo Srbi?

      A upravo zato što su to najjužniji srpski istorijski krajevi zanimljivo bi bilo utvrditi genetsko poreklo.

      Tamo je bilo jedno od najstarijih srpskih jezgara na Balkanu, otkada se pominje ime Srpsko na ovom prostoru.

  7. Miloš Nedeljković (Balović?)

    Pozdrav. Ja sam Nedeljković (Balović?) iz Junaka, planina Rogozna AP. KiM.
    Dosta puta se pominje ovde moje selo kao to da je moje selo bilo početna baza za sve Baloviće na KiM i u Raškoj oblasti.
    Znam da mi je otac rekao da smo iz CG i da je istina naše selo bilo početna tačka za sve. Čak mi je i otac pokazao mesto gde su upalili logorsku vatru prvi put kada su došli u selo.
    No ima tu par problema, na par mesta sam nailazio (Gde se takođe govori o mom selu i prezimenu) da je mesto odakle je došla moja porodica selo Slatina opština Andrijevica?
    A negde sam pročitao da je zapravo Ibarski Kolašin bilo mesto odakle je narod otišao u CG, pa se kasnije ponovo vratio na svoje odakle je i pošao. (Po govoru Grigorija Božovića)
    Jako sam u bunilu i puno bi mi značio neki tvrd dokaz…

    Pozdrav!

  8. MBalovic

    Kad se tice Balovica iz sela Duboke po mom saznanju poticu iz Crne Gore i u 18 veku su naselili planinu Rogoznu tj selo Kasalj nadomak Rajetica, opstina Novi Pazar.
    S obzirom da je u kaslju postalo tesno i malo zemlje za obradu i prezivljavanje jedan od 3 brata odlazi u selo Duboka, Drugi odlazi u selo Sipacina nadomak Raske. Taj deo balovica iz Sipacine se podelio i u mesto Gnjilica kod Raske. Pocetkom 20 veka iz sela Duboka jedan od Balovica odlazi i u selo Krusevo kod leposavica i tu se formira nekoliko domova Balovic.
    U selu Kasalj je od pocetka do danas postojalo 4 domacinstva Balovica. Iz popisa 80-tih god u selu Duboka bilo je 18 kuca sa oko 130 zitelja.
    Od pocetka 90-tih god iz sela Duboka poceli su naglo da odseljavaju porodice po celoj Srbiji a najveci broj se zadrzao u Leposavicu gde sada ima oko 30 kuca Balovica.
    Po saznanju u srbiji nas ima:
    Novi Pazar 2 porodice
    Kraljevo 2 porodice
    Kragujevac 3 porodice
    Smederevo 2 porodice
    Pancevo 1 porodica
    Beograd 2 porodice
    Raska 1 porodica
    Da napomenem ovo su porodice poreklom iz Duboke.
    Kod svih nas je velika slava Sv Petka 27 Oktobra i mala slava sv petka 8 Avgusta.

    • Sasa Balovic

      Meni je otac iz Gnjilice,ali sam je ja rodio u Arilju,tu i zivimo

    • Momčilo Balović

      Moj otac Miloš je sin pomenutog čoveka iz Gnjilice, Milorada. Pošto je bio učitelj i često se selio iz Raške, babu je upoznao u Čačku, pa su radili u okolini Arilja skoro ceo radni vek. Mlađi sinovi, polubraća moga oca, su ostali u Arilju, a otac je sada u Mariboru (tako da sa mojom majkom, požežankom, brojimo bar dvoje Balovića u tom gradu). Ja sam se, posle fakulteta, vratio u Požegu u rodnu kuću (jer se otac ubrzo nakon mog rođenja preselio iz Arilja u Požegu) i tu sam sa ćerkom i suprugom, pa nas i u toj Opštini ima troje. Pokojni deda Milorad je dosta istraživao oko porekla i čak imao ispisano veliko, porodično stablo. Većinu stvari koje sam pročitao ovde sam i od njega, kao mali, čuo. Pozdrav, Balovići.

  9. Balović-Radojević

    Da li neko zna vezu Balovići-Radojevići, selo Berilje, Prokuplje? Odakle su se doselili iz Crne Gore? Slava Sveta Petka jesenja.

    • Marko Radojevic

      Zbog krvne osvete i problema sa turcima Balovici su iz Danilovgrada došli u Berilje i promenili prezime u Radojevic i Lukic. Luka Balović je ostao u Crnoj Gori, dok je Radoje dosao u Srbiju. U Berilju na groblju se na spomeniku nakon Balovic, odjednom pojavljuju Lukic i Radojevic. Slava je sv. Petka. U Berilju ima jos Radojevica i Lukica (Balovica), ali smo uglavnom rasuti sirom sveta.