Poreklo prezimena Vukosavljević

4. mart 2012.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI VUKOSAVLJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vukosavljević

Haplogrupa: I2a DS rod Nikšića

Poreklo: Ježevica, Čačak, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. NVuk

    Testirani Vukosavljevići iz Ježevice sa slavom Lučindan u ovom selu borave otprilike od 1878, odnosno tu su se naselili neposredno nakon završetka Srpsko-turskog rata 1877-78. U Ježevicu su se doselili iz Ljepojevića, sela koje se danas nalazi u istočnom delu opštine Nova Varoš, ispod planine Javor. Navrdeda testiranog, Avram Vukosavljević (1817-1897.) je u Ježevicu došao sa sinom Miladinom (1861-1941.); obojica su sahranjeni na ježevičkom seoskom groblju. Iz Ljepojevića su izbegli jer je bilo u centru ratnih zbivanja (najvažnija bitka Javorskog rata, Bitka na Kalipolju, se odigrala u ataru tog sela), kao i zbog toga što je mirovnim ugovorom ostalo u Turskoj (doduše na samoj granici), a srpsko stanovništvo tog kraja je bilo prokazano svojim učešćem u srpskoj vojsci tokom rata. Avram Vukosavljević iz Ljepojevića je zabeležen kao priložnik manastira Mileševe 1873. godine, iste godine i iz istog sela su upisani i sledeći Vukosavljevići kao priložnici – Radojko, Radoš i Luka; moguće je da su oni bili rođena braća ili braća od stričeva Avramu. Pored Ježevice, Vukosavljevića sa slavom Lučindan a poreklom iz Ljepojevića ima i u selu Rogači (opština Lučani, dragačevski kraj, došli u isto vreme u to selo kad i preci testiranog u Ježevicu) i u Balugi Trnavskoj (došli polovinom 19. veka):

    https://www.poreklo.rs/2013/04/09/poreklo-prezimena-selo-roga%C4%8Da-lu%C4%8Dani-donje-draga%C4%8Devo/

    https://www.poreklo.rs/2013/08/16/poreklo-prezimena-selo-baluga-trnavska-%C4%8Da%C4%8Dak/

    Miladinov sin, pradeda testiranog Milutin (1905-1982.) je imao brata Jovana koji je u periodu između dva svetska rata bio učitelj u ježevičkoj osnovnoj školi i brata Mladena koji je tokom Drugog svetskog rata bio aktivni saradnik NOP-a; uhvaćen je od četnika i predat Nemcima 28.12.1941. koji su ga poslali u banjički logor, a zatim je prebačen u Norvešku na prinudni rad 24.04.1942. gde je preminuo u oktobru 1943; posmrtni ostaci mu se i dalje nalaze u Norveškoj. Milutin je rat proveo u Nemačkoj u zarobljeništvu u koje je dopao tokom Aprilskog rata; tokom zarobljeništva je boravio kod seoskih domaćina na jednoj farmi. Milutinov sin a deda testiranog Veliša (1931-1998.) se kao mladić, u prvim posleratnim godinama, preselio za Beograd zajedno sa bratom Milošem. Inače je čukundeda testiranog Miladin imao barem jednog brata pod imenom Vujo, koji je imao sina Tanaska.

    U članku “Iseljeni Nikšići” autora Radoja M. Uskokovića iz 1924. godine se može naći podatak da su se Vukosavljevići u podjavorski kraj doselili oko 1690. godine (tokom Prve seobe Srba) iz Lukova kod Nikšića i da im je ranije prezime bilo Marinović; Vukosavljevići su pripadali znamenitom bratstvu Vojvodića, iz kojeg su se birale vojvode nikšićkog plemena i koji pripadaju podgrupi Nikšića-Trebješana (po brdu Trebjesi kod Nikšića gde su više vekova bili nastanjeni):

    https://www.poreklo.rs/2013/07/14/iseljeni-nik%C5%A1i%C4%87i/

    Marinovići su nastanjeni u Ljepojevićima i obližnjem selu Bukovik, što se vidi i po priložnicima manastiru Mileševi iz 1873. godine – upisani su Petko Marinović iz Ljepojevića i Milovan, Milisav, Milinko i Neško Marinović iz Bukovika. Pored njih, srodnici Vukosavljevića bi trebalo da budu i Nešovići i Pjevčevići iz Ljepojevića; Ljubomir Pavlović u svojoj neobjavljenoj knjizi “Stari Vlah” navodi Nešoviće sa 4 kuće u Ljepojevićima (slava Lučindan) i vezuje ih sa Pjevčevićima bez navođenja slave i broja kuća, dok Vukosavljeviće ne spominje iako oni i dan-danas žive u Ljepojevićima:

    https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2649.0