Порекло презимена Вукмировић

4. марта 2012.

коментара: 29

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

 1. Александар Вукмировић

  Поздрав српском братству Вукмировић расељеном по цијелом свијету,поздрав браћи крајишницима Вукмировићима у овим тешким временима.
  Вукмировићи вуку поријекло од Љешевића који су живјели на подручју данашњег Горажда.Неколико деценија прије турске окупације Босне и Херцеговине,запутише се ка Херцеговини и настанише се 1438.године у мјесту Риђане код Никшића.Након тога,како су Турци све више освајали,слиједила је прво миграција ка Пиперима ( брдо сјеверозападно од Подгорице ) , касније се упутише ка Горњем Цеклину,мјесто удаљено 5 км од Цетиња ( из правца Подгорице ) . Зачетник лозе је Вук Мироје,људи су га од милоште звали Вукмир,па и нама остаде то Вукмировић.Што се тиче миграција Вукмировића ка Далмацији и Лики,ми овамо имамо једну другу верзију.А то је да је дио Вукмировића у годинама немаштине починио стравичан и крвав пир над Бјелицама ( племе у старој Црној Гори,катунска нахија ),па што од страха од освета,што због тога што остали Вукмировићи нијесу хтјели живјети више са њима да и они сами не би настрадали,прво се запутише ка Дубровнику,касније их пут нанесе ка Лики и Далмацији.Вјероватно сте тамо промијенили славу,али Вукмировићи највећим дијелом славе Ђурђевдан ( 6.мај ) , као скоро сви Херцеговци. Од Вукмировића поријекло воде : Драгојевићи ( они који су из Црне Горе ),сви Вукмановићи и Краљевићи ( али не Краљевићи са цг приморја,већ Краљевићи из старе Црне Горе ) и међусобно се НЕ УЗИМАМО,ма о којем кољену се радило. Био је један изузетак прије 50 ак година,али те породице су се сви одрекли.У Црној Гори се налазимо у селима : Горњи Цеклин,Метеризе,Бобија. Мој огранак се средином деветнаестог вијека населио у засеоку Краћедо ђе куписмо имовину од Јовићевића.Чукунђед Перо Савићев учествова у побједоносним и опјеваним биткама Црногораца за Жабљак Црнојевића и Лесендро 1834. године,прађед Крцун Перов је био један од најмађих војника ( 17 година ) у Вељем рату ( 1876-1878 ) , након којег су двије сестринске српске државе,Црна Гора и Србија постале слободне и независне.Своје свете српске кости положи,као и на хиљаде Црногораца изнад Скадра,октобра 1912.године. Ђед Пеко Крцунов учествовао у априлском рату 1941.гдје је водио побједоносне битке против Италијана на Скадру,али пошто је Србија усљед познатих околности брзо пала,брзо се над Црном Гором црни барјак надви.Када су били ратови 90 их,отац је био исувише стар да би ишао на фронт.Жељно ишчекујем остварење животног сна,дан када ћу закорачити у српски Книн и пољубити свету српску земљу на светој српској книнској тврђави.Свако добро браћо и сестре !

  • Vukmir

   Поздрав, бабино девојачко презиме је Вукмир, али ми је рекла да је скраћивано од Вукмировић. Преци су из Лике преселили у село Брђане.
   Занима ме да ли неко зна да ли су ми преци били из тог племена који се доселио у Лику?

 2. мирослав

  1932. године приликом Школске конвенције између Краљевине Југославије и Румуније у румунском делу Баната са групом учитеља долази и Гојко Вукмировић који је рођен у Лици, општина Доња Кореница.. Ту се и жени па негде око 1946. године настањује се у Кикинди, па касније у Нови Сад.

 3. Srdjan

  Pozdrav… Moje ime je Srdjan …. Moj otac Dusan je u Boru dosao Iz Prokuplja …Deda Milutin i dan danas zivi u okolini prokuplja …pradeda Dusan umro je u nacistickom logoru mathauzen njegov otac je bio Radoslav koji koliko ja znam je ziveo u okolini prokuplja…. Sve u svemu poznato mi je da se Nikola otac Ivan Ili Ilija doselio sa Kosova …. Ali dalje o rodoslovu ne znam niti dali je Radoslav sin Nikolin ….

 4. Duško Vukmirović

  Pozdrav svima vukmirovićima po celom svetu.Moj otac mi je pričo da je rodjen u Maljevcu kod plitvica od oca (dede)Pere koji je imao još 2 sina i 2 ćerke moj otac se naselio u srem,Ruma pre 2 sveckog rata bio u zarobljeništvu vratio se živ oženio i imao 2 sina i 2 ćerke,1969 svi olazimo u Ameriku (Chicago) Inače moje je ime Duško Vukmirović oženjen sa Ljiljom imamo 3 ćerke i jednog sina i 3 unučadi Živeo u Chicagu do 2004 odselio za Floridu živeo u Floridi do 2015 vratio se u Srbiju u Rumu Srem gde sam rodjen,,Inače ništa neznam odakle moje pleme potiče,slavim slavu S. Nikolu 19 decembar.Dali su od selili iz crne gore po priči Milana V.ako neko zna malo više o ovim Vukmirovićima neka napiše bio bih zahvalan…..Ima nas puno,puno da nam žive svi Vukmirovići Živeli…

 5. Daniel Vukmirović

  Pozdrav srpskoj i crnogorskoj braći od hrvatskog Vukmirovića! Mi smo već više generacija u Dubrovniku, sada evo i 3 generacije i u Italiji, a znam da je moj pradjed porijeklom iz Cetinja. Jedna zanimljiva stvar koju sam primijetio kod naših prezimenjaka (ne samo kod bliže familije) jeste da je bar 80% nas plavo ili svijetlo smeđe kose i sa svijetlim, zelenim ili plavim očima. Možda sam slučajno naletio na samo plave Vukmiroviće ali je bilo smiješno biti u gostima kod prezimenjaka u crnoj gori a izgledali smo svi kao rođena braća! 😁❤️

 6. Toma

  Да ли неко зна о Вукмировићима из Грубишног поља? Тачније, из села Велика Дапчевица или Рашеница?

 7. Serg

  Neka informacija o porodici Vukmir ziveli su na Baniji, baba kaze koliko zna i seca prica od svojih da je prezime skraceno od Vukmirović, da su se doselili iz Like. Eto ako neko zna više i rad da podeli bio bih zahvalan.