Порекло презимена Вукмировић

4. март 2012.

коментара: 48

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Александар Вукмировић

    Поздрав српском братству Вукмировић расељеном по цијелом свијету,поздрав браћи крајишницима Вукмировићима у овим тешким временима.
    Вукмировићи вуку поријекло од Љешевића који су живјели на подручју данашњег Горажда.Неколико деценија прије турске окупације Босне и Херцеговине,запутише се ка Херцеговини и настанише се 1438.године у мјесту Риђане код Никшића.Након тога,како су Турци све више освајали,слиједила је прво миграција ка Пиперима ( брдо сјеверозападно од Подгорице ) , касније се упутише ка Горњем Цеклину,мјесто удаљено 5 км од Цетиња ( из правца Подгорице ) . Зачетник лозе је Вук Мироје,људи су га од милоште звали Вукмир,па и нама остаде то Вукмировић.Што се тиче миграција Вукмировића ка Далмацији и Лики,ми овамо имамо једну другу верзију.А то је да је дио Вукмировића у годинама немаштине починио стравичан и крвав пир над Бјелицама ( племе у старој Црној Гори,катунска нахија ),па што од страха од освета,што због тога што остали Вукмировићи нијесу хтјели живјети више са њима да и они сами не би настрадали,прво се запутише ка Дубровнику,касније их пут нанесе ка Лики и Далмацији.Вјероватно сте тамо промијенили славу,али Вукмировићи највећим дијелом славе Ђурђевдан ( 6.мај ) , као скоро сви Херцеговци. Од Вукмировића поријекло воде : Драгојевићи ( они који су из Црне Горе ),сви Вукмановићи и Краљевићи ( али не Краљевићи са цг приморја,већ Краљевићи из старе Црне Горе ) и међусобно се НЕ УЗИМАМО,ма о којем кољену се радило. Био је један изузетак прије 50 ак година,али те породице су се сви одрекли.У Црној Гори се налазимо у селима : Горњи Цеклин,Метеризе,Бобија. Мој огранак се средином деветнаестог вијека населио у засеоку Краћедо ђе куписмо имовину од Јовићевића.Чукунђед Перо Савићев учествова у побједоносним и опјеваним биткама Црногораца за Жабљак Црнојевића и Лесендро 1834. године,прађед Крцун Перов је био један од најмађих војника ( 17 година ) у Вељем рату ( 1876-1878 ) , након којег су двије сестринске српске државе,Црна Гора и Србија постале слободне и независне.Своје свете српске кости положи,као и на хиљаде Црногораца изнад Скадра,октобра 1912.године. Ђед Пеко Крцунов учествовао у априлском рату 1941.гдје је водио побједоносне битке против Италијана на Скадру,али пошто је Србија усљед познатих околности брзо пала,брзо се над Црном Гором црни барјак надви.Када су били ратови 90 их,отац је био исувише стар да би ишао на фронт.Жељно ишчекујем остварење животног сна,дан када ћу закорачити у српски Книн и пољубити свету српску земљу на светој српској книнској тврђави.Свако добро браћо и сестре !

    • Vukmir

      Поздрав, бабино девојачко презиме је Вукмир, али ми је рекла да је скраћивано од Вукмировић. Преци су из Лике преселили у село Брђане.
      Занима ме да ли неко зна да ли су ми преци били из тог племена који се доселио у Лику?

  2. мирослав

    1932. године приликом Школске конвенције између Краљевине Југославије и Румуније у румунском делу Баната са групом учитеља долази и Гојко Вукмировић који је рођен у Лици, општина Доња Кореница.. Ту се и жени па негде око 1946. године настањује се у Кикинди, па касније у Нови Сад.

  3. Srdjan

    Pozdrav… Moje ime je Srdjan …. Moj otac Dusan je u Boru dosao Iz Prokuplja …Deda Milutin i dan danas zivi u okolini prokuplja …pradeda Dusan umro je u nacistickom logoru mathauzen njegov otac je bio Radoslav koji koliko ja znam je ziveo u okolini prokuplja…. Sve u svemu poznato mi je da se Nikola otac Ivan Ili Ilija doselio sa Kosova …. Ali dalje o rodoslovu ne znam niti dali je Radoslav sin Nikolin ….

  4. Duško Vukmirović

    Pozdrav svima vukmirovićima po celom svetu.Moj otac mi je pričo da je rodjen u Maljevcu kod plitvica od oca (dede)Pere koji je imao još 2 sina i 2 ćerke moj otac se naselio u srem,Ruma pre 2 sveckog rata bio u zarobljeništvu vratio se živ oženio i imao 2 sina i 2 ćerke,1969 svi olazimo u Ameriku (Chicago) Inače moje je ime Duško Vukmirović oženjen sa Ljiljom imamo 3 ćerke i jednog sina i 3 unučadi Živeo u Chicagu do 2004 odselio za Floridu živeo u Floridi do 2015 vratio se u Srbiju u Rumu Srem gde sam rodjen,,Inače ništa neznam odakle moje pleme potiče,slavim slavu S. Nikolu 19 decembar.Dali su od selili iz crne gore po priči Milana V.ako neko zna malo više o ovim Vukmirovićima neka napiše bio bih zahvalan…..Ima nas puno,puno da nam žive svi Vukmirovići Živeli…

    • Sonja Vukmirovic

      Dragi moj, i moj je deda dosa iz Like sa 10 godina na kosovo u Donju Dubnicu sva njegova braca i jedna sestra stricevi od oca Vasilja i majke Sofije. Oni su inace sa Plitvica Plitvicki Ljeskovac i cini mi se da su spominjali i Belu Reku odakle je bila baba Sofija

  5. Daniel Vukmirović

    Pozdrav srpskoj i crnogorskoj braći od hrvatskog Vukmirovića! Mi smo već više generacija u Dubrovniku, sada evo i 3 generacije i u Italiji, a znam da je moj pradjed porijeklom iz Cetinja. Jedna zanimljiva stvar koju sam primijetio kod naših prezimenjaka (ne samo kod bliže familije) jeste da je bar 80% nas plavo ili svijetlo smeđe kose i sa svijetlim, zelenim ili plavim očima. Možda sam slučajno naletio na samo plave Vukmiroviće ali je bilo smiješno biti u gostima kod prezimenjaka u crnoj gori a izgledali smo svi kao rođena braća! 😁❤️

    • Sonja Vukmirovic

      E brate moj bas je tako😍
      Bila sam ja Gornjem Ceklinu i u pravu si mahom smo svi zelenooki i smedje kose. Moj otac brat i ja imamo zelene oci a i u familiji ih ima dosta. I Bato Vukmirovic iz Gornjeg Ceklina je plav i ima zeleno-plave oci. Svi su lepi 😘 cim su Vukmirovici

  6. Toma

    Да ли неко зна о Вукмировићима из Грубишног поља? Тачније, из села Велика Дапчевица или Рашеница?

  7. Serg

    Neka informacija o porodici Vukmir ziveli su na Baniji, baba kaze koliko zna i seca prica od svojih da je prezime skraceno od Vukmirović, da su se doselili iz Like. Eto ako neko zna više i rad da podeli bio bih zahvalan.

  8. Вукмировић

    Да ли овде има потомака Вује Вукмировића из Коренице (Лика)??? Имао је 5 сина: Стеву,Проку,Манишу Стојана и још једног не могу да се сетим. Славимо светог Николу 19 децембар. Да ли неко од вас има породично стабло,или неке списе где се спомињу Вукмировићи из Коренице? Срдачан поздрав!

    • Vukmirović

      Napravio sam gresku,oni poticu iz Babinog potoka,posle prvog svetskog rata doslelili su se na Kosovo,tacnije u Dubnicu blizu Podujeva 1920 godine

      • Sonja Vukmirovic

        To brate da u Donju Dubnicu gde su se i moji doselili svi.
        Celo selo bilo Licana i crnogoraca nigde siptara u to vreme nije bilo. To je negde 1920 godine bilo

    • Sonja Vukmirovic

      I moji takodje, to je sve jedna familija.
      Ne moze jedna majka sve da rodi.
      Praded mi je Vasilj a prababa Sofija
      Tkodje su bili 6 brata i samo jedna sedtra Milka isla je u skolu ja mislim bs u Korenicu. Ili u Plitvicki Ljeskovac. Inace slavimo takodje Sv. Nikolu 19 decembra

    • Ivan

      Ja sam direktni potomak Proka Vukmirović,ja sam njegov praunuk,deda mi je Nikola,otac Nebojša i svi smo živeli na Kosovu ,Donja Dubnica kod Podujeva ,tu su svi bili naši i od deda Maniše,Stojana itd,živimo u Lazarevcu kod Bgd inače slavimo sv .Nikolu ,pozzzzzz

    • Vujadin Vukmirovic

      Ja sam potomak Vuje Vukmirovica, ime sam dobio po dedi Vujadinu Vukmirovicu.
      Proko je imao sina Danila, Danilo sina Vujadina, Vujadin sina Milana, Milan sina Vujadina, a ja imam sina Danila i sina Luku.
      Mi smo potomci Proke iz Korenice.
      [email protected]

  9. Vukmirovićka

    Dragi Vukmirovići,

    ja sam rodjena Vukmirović, u Kozarskoj Dubici (nekad Bosanka Dubica). Moji Vukmirovići su doselili iz Like. Tačnije doselilo je nekoliko porodica a medju njima Dane, Mane i Nikola, moj pradjed. prema očevim pričama u Liku su došli iz Crne Gore. Ne znam gdje su živjeli u Lici ali pretpostavljam u blizini Korenice. Slavimo Svetog Nikolu.

    Nadam se da će neki moj daleki rodjak iz Like možda znati gdje smo živjeli i da li smo rodbinski povezani.

    hvala Unaprijed,

    puno pozdrava,

    Milka

    • Mladen

      Ja sam iz Like i poznato mi je predanje naših starih da je jedna porodica Vukmirovića otišla u Potkozarje. To je moglo biti krajem 19. veka pre 150 godina. Otišli su iz Bijele Rijeke – Vukmirovići, Pl. Jezera.

  10. vukmirovic

    Ima nas, bolje reći bilo nas je Vukmirovića u selu Vrbnik, južno od Knina 20-ak porodica. Nakon rata 90-95. smo se rasplinuli širom svijeta, a ostalo je još možda 5-6 neugašenih ognjišta. Slavimo slavu sv. Nikolu.