Порекло презимена Вукасовић

4. марта 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. kaca vukasovic

  prezime vukasovic pominje sei postoji i u selu sredska, opstina ivanjska, kod bjelovara, sada bjelovarsko bilogorska zupanija, inace na tromedji slavonije,moslavine i bilogore, i slave slavu Sv.Stefan arhidjakon, i jos se pojavljivalo u selu brezovcu ali su oni bili katolicke veroispovesti ( pretpostavlja se da su pokrsteni).

 2. Миле Вукасовић

  У Херцеговини постоји презиме Вукасовић. Колико је мени познато сви славимо светог Јована крститеља. Ја сам из села Речице, Дубравска висораван, поред тога и у селу Опличићи била је породица Вукасовић доселис смо се из Жакова у Требињској општини. Такође и у селу Градац општина Нему постоји породица Вукасовић, који су римо-католици. Раније су тврдили да су порјеколом православци из поповог поља и да су вјеру промјенили јер су се оженили католкињом и населили на њеном имању,

 3. Војислав Ананић

  Вукасовићи

  Породица Вукасовић (Срби) настањена је у Опличићима (Чапљина).
  Дедијер их биљежи на почетку двадесетог вијека. “Вукасовићи су из Жаркова из Попова, дошли су прије 60 година. Има их 2 куће. Славе Јовањдан.” Презиме долази као патроним према имену родоначелника Вукас.

  Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

 4. Војислав Ананић

  ВУКАСОВИЋ (п). у Жакову (Требиње). Рјечицама и Опличићима (Чапљина). У Рјечице им је предак дошао око 1700. године, а у Оплићиче нешто касније (око 1740) из “Жакова у Попову” (59:252). Село Жаково које Дедијер наводи у Попову, припада предјелу Подбрђе. Вукасовићи славе Јовањдан.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Sime

  Vukasovici

  Morinj, pravoslavci
  Kamenare, katolici i slave Sv.Nikolu 06.12.
  Ima ih i u Grblju, Kotoru itd.