Порекло презимена Вујановић

4. март 2012.

коментара: 32

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (32)

Одговорите

32 коментара

  1. Djordjo

    Slavimo Lazarevu subotu, poreklo novije iz Pozarnice kod Tuzle. Po pricanju starijih dosli smo iz okoline Niksica, ali ovo nije provjereno. Tri porodice, jedna otisla u Krajinu jedna ostala u Sarajevu a jedna dosla u Tuzlu. Najvise je znao cica Lazar koji se prezivao Vujan i zivio je u Sarajevu nazalost umro je a njegovi potomci su u Bratuncu, sin Jezdo.

    • Mika Vujanovic

      Postovani
      Zivjeli smo proje rata u Tuzli, tj u Slavinovicima.
      Otac mi se zove Djordjo. Djed Milorad, koji je dosao sa Majevice, Kolimer. Cuo sam za Vujanovice iz Pozarnice, ali su mi rekli kao da ipak nismo familija, iako slavimo istu slavu. Mozda ta informacija koju sam dobio i nije tacna.

      • Иван

        Моји Вујановићи су из села Љешљани код Новога Града и славе Ђурђевдан.
        По предању ту су дошли из Црне Горе, тачније са Ријеке Црнојевића.

      • pero

        Kako si rodjace ja sam Pero sin Svetozara unuk Cvijana Vujanovica znam 100% da smo rodjaci
        mi smo iz Pozarnice zaseok Vujani znas ti dobro gdje je to., krsna slava Lazarova subota.

  2. Mirjana

    Stari preci sa ovim prezimenom od davnina slave krsnu slavu Sv. Jovan Milostivi(25.novembar), vode poreklo is Bosne. Moj otac je dosao iz D.Lepenice u Vojvodinu(J.Banat) krajem 50-ih ‘trbuhom za kruhom’.

  3. Хаџи Драган Вујановић

    Живим у Аранђеловцу, а село из наше општине по називу Брезовац одакле је и мој деда, је препуно Вујановића који су се доселили пред Први српски устанак из околине Горажда.Слава нам је свети Стеван.

  4. Растко Вујановић

    Поштовани,

    Када сам истраживао порекло свог презимена дошао сам до следећих резултата. Према Црногорским изворима ( http://www.sarapi.org/ i http://www.montenegro.org.au/V.html ) испада да Вујановићи припадају братству “Сарапи” који су негде у 15 веку дошли из околе града Сарајева у Црну Гор у околину Никшића. Неки други извори кажу да су Вујановићи из Босне, што је исто није искључено обзиром да има Вујановића и Хрвата. На следећем сајту се могу проверити и ти наводи (http://www.libertyellisfoundation.org/)

    Интересује ме како бих тачно могао да утврдим одакле моја фамилија вуче корене?

    Водимо пореко из Брезовца, околина Аранђеловца, слава је Свети Стефан , 9 јануар.

    Срдачан поздрав.

  5. mirko

    Ja vodim poreklo iy sela Radanovci opstina Livno gde mi porodica po mom saynanju yivi vise od 300 godina a doseljena je iy malog gradica u dalmaciji Vrlike.Otac i majka i sad yive u Radanovcim a preyimena Vujanovic ima i u selu Celebic.Veliki deo familije je doselio u Vojvodinu posle Prvog i Drugod sv rata bu sela Sirig Tovarisevo i Banatski Despotovac .Preko 100 clanova porodice je poklano i baceno u jamu u Celebici Uu jamu Bikusu za Ognjenu Mariju 1941.Svi Vujanovici iz tog kraja slavre sv Stevana.

  6. Bb

    Vujanovici u crnu goru su sa Ceklina a bratstvo je nastalo 1489. godine.Najstariji poznati predak za kojeg se zna je Rade Turčin Vujanovic

  7. pozdrav,moji su predaci navodno iz CG,doseljeni u Sanski most,BiH,slavimo svetog Nikolu 19.12.ima ih i u Kostajnici ,nismo u rodbinskoj vezi

  8. /

    Slavimo Svetog Stefana Decanskog.Porijeklom iz Pljevalja,selo Vojtina.Nacuo sam nedje kao mladji da smo u Pljevlja dosli iz Niksica.Sto se ranije desavalo pojma nemam, pa sam dosao odje da vidim zna li ko sto.

  9. Драган

    Славимо Ђурђевдан. Поријеклом сам из села Деветаци испод Козаре у општини Нови Град (РС),
    Вујановића има и у оближњим Дервишима, као и у селима Горња и Доња Слабиња у општини Козарска Дубица.

  10. Moji su dosli u Pocerski Dobric u 19 veku,Krsna slava nam je Sv.Jovan.Cukundeda mi se zvao Miladin.