Порекло презимена Вучковић

4. март 2012.

коментара: 145

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВУЧКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Вучковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Вучковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Полача, Книн, Далмација

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Вучковић

Хаплогрупа: I2a DS род Никшића

Порекло: Медвеђа, Трстеник, Србија

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (145)

Одговорите

145 коментара

  1. Radmila Vuckovic

    Interesuje me poreklo moje porodice Vuckovic. Znam toliko da su doseljeni iz Like, Raduc
    ili Mogoric u Zap. Slavoniju oko Bilogore. To je porodica moga oca. Verujem da tu ima
    ogranaka. Moj deda Tomo (Matije) Vuckovic je iz Velike Dapcevice i Gornja Rasenica. To su sela oko Grubisnog Polja. Slava nam je Sv. Apostol Tomo. Vrlo retka slava. Svi drugi Vuckovici slave Sv.Luku.
    Porodice su preseljene verovatno sve u isto vreme u taj kraj nakon ukidanja Vojne Krajine
    Ja sam jedna od nekoliko prezivelih posle ‘drugog svetsko rata’ , zbunjuje me slava, Kazu
    da je to Hercegovacka slava, Negde sam procitala da su tu slavu izabrali Saski rudari u
    doba Nemanjica.

    • Bogoljub Vuckovic

      Moji Vuckovici iz okoline Cacka slave Petrovdan

    • Dusan

      Radmila, imas li kontakt ili neki podataak o onima koji slave sv. Luku?

    • Goran Vuckovic

      Zdravo svima !Prvo da pohvalim ideju i rad organizatora.Moji su se nekada doselili u selo Vrsevac opstina Kursumlija. Deda mi se zvao Perisa pradeda Zivko a cukundeda Kosta. Slavimo Sv, Iliju.Kazu da su nam na slavu dolazili rodjaci sa Kosova, nekada davno.Znam i to da su nam rodjaci Nikolici, sada komsije.Oni slave Sv. Nikolu. E sad dalje nista neznam , ko je sta tu menjao i da li je.Ako neko ima od Vuckovica ili ostalih da zna nesto vise neka napise ili se javi POZ.

  2. Презимена-фамилије у Шумадији, Вучковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Баничина
    -Белосавци
    -Велика Плана
    -Црни Кал.

  3. Mile Vuckovic

    Ja se zovem Mile (Vaso) Vuckovic i rodom sam iz sela Maklajani opstina Laktasi / Banja Luka moj Deda mi je pricao o poreklu kako su njemu pricali njegovi Dedovi. Moji Vuckovici su se doselili krajem 1800 verovatno pred Aneksiju BiH i kupili su Begovu zemlju a doselili su se od Knina selo Zabalj tu su bili verovatno 1-2 generacije neki su tu i ostali pre toga su bili u Senju i tamo ih je par ostalo a dosli su iz pravca Herceg Novog ghde je jedan clan porodice pogubljen a dosli su iz pravca Niksica gde su se podelili u tri grupe jedni su otisli prema Kosovu i Jugu Srbije na potezu Cacak Krusevac, drugi su krenuli pravac Herceg Novi, Senj, Knin a iz Knina za Lijevce Polje ili Prema Gospicu a treci su ostali u Niksicu Razlog njihovog seljenja iz Reke Crnojevica i Zablja je ubistvo jednoga Bega jer je trazi pravo na prvu noc sa Nevestom tzv. ius primae noctis sto su oni odbili i uz to jos su i posekli tog Bega posto je Beg bio kumce od Velikog Vezira taj isti Vezir je uceni svaku glavu Muskog Vuckovica Glavom Bisera. Jednom prilikom pre 20 godina bio sam u poseti kod jedne Albanske porodice u Cirihu koji su poreklom iz Peci i kod njih je bio u poseti Hodza iz Peci i kad je Hodza cuo kako se prezivam samo je kratko izustio “Glava bisera” sto me je to iznenadilo i pitao sam ga sta to znaci (praveci se da neznam) onda on mi je isto ispricao da su nekada davno Vuckovici posekli Bega itd itd. Inace u novije vreme i mogucnosti komunikacije preko interneta u kontaktu sam i sa ostalim delovima i kolonijama Vuckovica sirom Balkana i kod svih se pojavljuje taj put kretanja seobe Vuckovica

    • Шарко

      Миле Вучковићу,

      Зар верујеш да су сви Вучковићи истог порекла?

    • Dusan

      Koju slavu slavis? Ja slavim sv. Luku, moji su dosli iz pravca Kotora u Medvedju kod Krusevca…

    • bojan

      uvek ista prica,pradeda mi rekao da poticemo iz crne gore ,gde je jedan rodjak ubio turcina,pa smo morali da se selimo,……tako je on cuo otprilike…….

    • Александар

      Ова прича је и мени позната! Ја сам из Мрчајеваца из околине Чачка и славим Петровдан. Код мене је занимљиво и то да је моја породица била једина која слави Петровдан до расељавања Срба са Косова. А црква у Мрчајевцима је посвећена св. Апостолу Петру и Павлу.

    • nikola

      zaplanje selo krastavce dosli iz peći-i,dali su to ti vuckovici .Вучковићи. Фамилију је основао Вучко, који је 1780 дошао са Косова. Вучко је имао више синова тако да сви у фамилији носе презимена по синовима а не по Вучку. У селу имају 24 куће, Нишу 55. Осим тога има их у Београду, Апатину, Француској, Канади, Немачкој и другде. У фамилији има много инетелектуалаца и значајних личности. Славе Аранђеловдан

  4. Molim Vas, pomozite mi da pronadjem odakle potice moje prezime Gudzic zivim na Kosovu i Metohiji u Dobrotinu, Opstina Lipljan. Moji su preci dosli iz Kamene glave kod Kacanika. Slavim Sv. Jovana Zlatosutog. 26. Novembra.Interesuje me znacenje prezimena, i ako ste u mogucnosti da pronadjete mesto odakle smo dosli u Kamenoj glavi i u kom veku.

  5. Шарко

    Мирославе,

    Ви постављате сам себи питање, а не нама и одговарате на своје питање да сте пореклом из Камена Главе. Презиме Гуџић је настало од неке игре која се игра у коло – фолклорна игра . Ткз. “Гуџина игра” има неки значај на турском језику. Имам познанике које зову Гуџини наденут им је породични надимак Гуџини због неке игре који су играли у коло. Много питаш, сви ми би радо да сазнамо даље порекло, али то је немогуће утврдити, можда би тестирање ДНК мало помогло. Оно што је сигурно је да сте ви староседеоци на Косову, у Добротину сте досељени крајем 18. века из Камена Главе према књизи А. Урошевића. Ако ваши живе од краја 18. века у Добротину како А. Урошевић бележи, онда би требало да се неки ваш предак из седмог или осмог појаса аскурђел или курлебало доселио у Добротин.

  6. Bogoljub Vuckovic

    Zovem se Bogoljub Vučković. Mi smo Vučkovići iz sela Zablaće kod Čačka. Ima nas oko 20 muških kuća u selu i svi smo familija. Još smo po ‚ženskoj liniji rod sa ko zna još koliko kuća u tom kraju. Ja sam (inače u Beogradu) pravio rodoslov za moju,da tako kažem užu lozu, i u crkvenim kniigama pronašao sam podatke o direktnoj liniji sve do 1836 godine, kada je neki moj predak Mladen Vučković umro. Kad je rođen, ne zna se. U turskim tefterima od pre 1809 piše da u selu postoje dve kuće Vučkovci sa po dvadesetak poreskih glava. Doslovce tako, ne Vučkovići već Vučkovci. A nas sve i danas zovu Vučkovci. Najverovatnije potičemo od njih. O poreklu naših starih priča se da smo iz istočne Hercegovine negde između Trebinja, Bileće i oko tog kraja. Nekada smo slavili svetog Nikolu, ali naš (moj) pradeda Petronije Vučković je promenio u Petrovdan, pre nekih 150 godina. U selu Preljina kod Čačka isto ima nekih novodošlih Vučkovića (imaju tezgu za suhomesnate proizvode na čačanskoj pijaci), ali nismo rod. Takodje u Čačku postoji stara i poznata familija Vučkovića (stara pekara od pre I svetskog rata, advokat i narodni poslanik DS s pocetka 90-tih Jovan Vučković itd…), sa kojima takođe nismo rod. Izgleda da je naša familija tu došla tokom i posle I i II srpskog ustanka, kada su i bile ogromne migracije stanovnika, ko će ga znati. Ukoliko neko može da poveže našu lozu sa još nekim, voleo bih da kontaktiramo. Pozdrav. I još nešto, kako bih mogao da ispitam svoj DNK, koliko košta i ko bi uopšte mogao išta konkretnije objasniti i protumačiti rezultate testa. Pozdrav.

  7. VUCKOVIC

    Zovem se Radoslav Vuckovic iz sela Kuzmin kod Sremske Mitrovice.Krsna slava Djurdjevdan zanima me dali jos Vuckovica slavi istu slavu?

  8. milan

    Ja sam Milan Vuckovic iz sela Klokoc ,opstina Vojnic ,na Kordunu. I moja slava ja Djurdjevdan.

  9. Фамилије-презимена Вучковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Дворица
    -Медојевац
    -Доњи Штипаљ
    -Багрдан

  10. Branko

    Zovem se Branko Vuckovic. Iz Nisa sam.Moji Vuckovici slave sv.Nikolu.Ja jedino znam kako mi je pricao deda da smo poreklom negde iz okoline Like ili tako nesto….