Poreklo prezimena Vučković

4. mart 2012.

komentara: 145

[toggle title=”TESTIRANI VUČKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vučković

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Vučković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Polača, Knin, Dalmacija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Vučković

Haplogrupa: I2a DS rod Nikšića

Poreklo: Medveđa, Trstenik, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (145)

Odgovorite

145 komentara

  1. Vojislav Ananić

    VUČKOVIĆ (p). u Bogdašićima (Bileća), Fojnici (Gacko) i Bogojević Selu (Zupci, Trebinje). U Bogdašićima su porijeklom od Ateljevića iz Korjenića. Slave Aranđelovdan (59:141). U Fojnicu su doselili početkom 20. vijeka iz Bogdašića (147;575). U Bogojević Selu su od bratstva Vukalovića iz istog sela. Slave Sv.Petku (75:1241). Vučkovići su stara mostarska porodica. U groblju na Pašinovcu evidentiran je spomenik. Anđe, supruge Simata Vučkovića (234:183).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Radomir Vučković

      Hercegovačka prezimena – Rista Milićevića , bar za nas Vučkoviće u Fojnici kod Gacka nisu tačna. Mi smo ovdje došli 1975. a drugi brat je otišao u selo Stjenice kod Rogatice. Došli smo iz Bogdašića kod Bileće, slavimo Aranđelov dan.
      Mom ocu je ime Neđeljko, đedu Obrad (Obren), pranđedu Trifko, prapranđedu Gajo a njegovom ocu Marko.

  2. Zora Petrovic rodjena Vuckovic

    Pradeda Stevan deda Lazo tata Dragan Zapadna Slavonija selo Rajic po prici tete mi smo sa tromedje Srbije Crne Gore Bosne i Hercegovine krsna slava Djurdjevdan

  3. Nemanja

    Pozdrav, živim u Arilju. Najbliži Vučkovići su mi iz sela Šošiće kod Brusa, 5 kolena daleko. Slavimo Sv.Ćirik (Kiril Slovenski, Kiril i Julita) 27.februara i 28.jula.
    Kontakt 0638067673

  4. Radomir Vučković

    Mi smo u Fojnicu kod Gacka došli 1875.godine iz Bogdašića kod Bileće, u zaštitu kod age Tanovića a drugi brat je otišao u Rogaticu. Slavimo Arenđelov dan. Mislim da potičemo iz sela Prekornica kod Cetinja. Uradio sam DNK i čekam rezultate.Slava se mijnjala često iz raznih razloga, te nas vjerovatno i zato ima dosta sa različitim slavama.

    • Dejan

      Radomire,
      Ovi Vučkovići iz Prekornice su mi rođaci, ali ne znam da je ijedan od njih radio DNK test. Baš me interesuje kakav ćete rezultat dobiti. Ja znam svoj DNK profil pa bi bilo dobro da ih uporedimo.
      Srdačno,
      Dejan Karadaglić

      • Mile

        Javite ukoliko ste se testirali, voleoo bih da usporedite rezultat da sa testiranim iz sela Polača kod Knina, da vidimo da li imamo jednu zaokruženu sliku soeba našeg naroda.

        Srdačan pozdrav

        • Mile Vučković

          Pozdrav rodjace…po prici mojih starijih..Vučkovići su ubili Bega jer dosao je na svadbu i trazi “pravo na prvu noc” i posle su morali da se sele posto ih je Pasa ucenio “na glavu bisera” jedan deo je otisao u pravcu Niksica…Kosovo…jug Srbije..Krusevac…Čačak pa dalje na severKrqljevi…Kragujevac…Beograd.. i istok ka Leskivac Nis….a drugi deo preko Cetinja …Herceg Novog jedni su ostali u Sinju a drugi su krenuli dalje i nastanjili se kod Knina odatle su posle dve ili tri generacije otcepili se i naseljavaju prema Ogulinu a jedni odlaze valjdq 4 brata sa porodicim se naseljavaju u Lijevce polje na potezu Gradiska-Laktasi …odajlen su i moji…..a centralno poreklo na potezu izmedju Reke Crnojevica i Cetinja….od Vučka Petrovica…

  5. Anastasija Vuckovic

    Moji Vuckovici su poreklom iz Hercegovine.Ali po predanju jedne knjige “Korlace”,pleme odakle potice moje prezime su se zvali Malesevci.Kasnije su se moji Vuckovici doselili u Srbiji u selo Korlace,u okolini opstine Raske.Slavimo slavu Sv.Ignjatija Bogonosca

  6. nenad vuckovic

    postovani prijatelji,rodjaci

    ja sam Nenad Vuckovic , KIM Gnjilane iz porodice Vuckovica koja je u Gnjilanu bila nastanjena vise stotina godina ,,,krsna slava sv Luka 31 oktobar ..Po prici mojih predaka na Kosovu su dosli iz Crne Gore ,nazalost detaljnijih informacija nemam.
    veliki pozdrav svima i zahvalnost sto postoji ovakav sajt gde se mozemo informisati i druziti a i pronaci svoje korene.

  7. Milica Labalo

    Vuckovici potiču iz Hercegovine – selo Podosoje ( Bileća ). Slava – Sv. Arhangel Mihailo. 1845. zbog turskog zuluma sele se u Crnu Goru u Grahovo, nakon cega ga jedan deo familije napušta 1850-55. i seli se u selo Vrapce u Srbiji. Konkretno moj predak – Lazar Vuckovic ( završio Cetinjsku Bogoslovsku školu ) sa zenom Milicom i sedam sinova prelazi iz Vrapca u selo Berilje kod Prokuplja ( Toplicki okrug ). Berilje i sam Toplicki okrug je od 1880-1884. vec bio naseljen drugim Crnogorskim porodicama ( Peko Pavlović i 40 članova njegove familije ), Bulajici, Gagovici ( Rastovnica ), Dzoganovici, Andrici, Papovici itd…

  8. Vuk

    Zanima me jel ima neko podatak o porodici Vuckovic slave sv.Nikolu najstariji poznati predak Milenko rodjen 1875 donet u selo kao beba naseljeni smo u Medvedji kod Leskovca .. po nekom preedanju napustili ognjiste zbog ubistva turcina age ili bega….svaki podatak mi je dragocen

    • Svi Vuckovici koji su presli u Srbiju, presli su iz Grahova od 1850. i nastanili se u okolini Medvedje ( selo Vrapce ). Prema porodicnom stablu koje imamo, postoji ovde Milinko ( dakle nije Milenko ), I sin je Petra, unuk Todora… Ako imas Jos koji podatak da pogledam u rodoslovu pisi.

      • Nenad

        Draga Milice,
        Ovaj odgovor Vuku je i meni pomogao u tom smislu jer je to najbliža informacija sa kojom mogu da spojim i moju familiju…
        Ako ti nije problem kontaktiraj mr na email [email protected] objasnio bih celu priču a tvoje je ako imaš dobru volju i slobodnog vremena da mi proveriš neke stvari.. Hvala!!

      • Branko Vučković

        Ja sam iz Niša,moji Vučkovići slave isto sv.Nikolu….baba minje pričala za cukun dedu ali ona se seća da se zvao Radenko ? da nije možda neki brat Milinku ?

      • Radovan V

        Milenko naseljeni u Rujkovcu opstina medvedja druga grana je u Vrapcu slava sv Nikola

    • Mile Vučković

      Da ubili su Turskog bega dosao je da trazi “pravo na prvu noc” ubili su Bega i njegovu pratnju i Pasa ih uceni “na glavu bisera” ….egzodus je bio u dva pravca jedan pravac preko Niksica …kosovo…jug srbije pa dalje…i druga linija preko Cetinja …Herceg Novog Sinja ka Kninu a odatle na sever ka Laktasima i na zapad ka Ogulinu …pozdrav rodjace

  9. Sava Stojanovic

    jel ima neko iz vranjske banje da ima izvod iz maticne knjige umrlih za Mihajla Stojanovica,znam da je umro 1974. on mi je cukundeda,imao je sina Vojislava (on mi je pradeda),krsna slava nam je sv. Arhangel Mihajlo,zanima me ime njegovog oca i dede,posto je on najdalji predak za koga znam,svaka informacija mi je dragocena,hvala unapred…

  10. Stefan

    Moje prezime je Stojanovic! Medjutim cuo sam od mojih da smo ranije bili Vuckovici, cak sam negde nasao da mi se deda prezivao Vuckovic! Inace nam je poreklo iz Vranjske Banje, selo Bujkovac, ili Korbevac! Krsna slava nam je Sveti Arhangel Mihail! Ako neko upucen u sve to zna da mi kaze nesto o poreklu, bio bih mu zahvalan! Inace, moj pradeda se zvao Vojislav, a cukundeda Mihailo! Vojislav je presao sa porodicom u Senjski rudnik i Resavicu i bio je rudar i imao je petoro dece! Hvala unapred!