Vitorović Reviewed by Momizat on . Poštovani, ova stranica je u pripremi. Pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem Poštovani, ova stranica je u pripremi. Pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Vitorović

Vitorović

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (4)

 • Zoran Stefanović

  Prezime je patronimno i potiče od starog imena Vitor, koje je staroslovenskog porekla, sa osnovom u pridevu VIT, VITAK, kao i kod imena Vito, Vitomir i slično. U Majuru kod Šapca familija Vitorović postoji neprekidno oko dva veka. Doseljeni su iz Balatuna kod Bijeljine i potiču od roda Bešlića [Vasiljević: Mačva, istorija, naselja, stanovništvo, 177]. Rodonačelnik familije bio je Vitor Brkić upisan u poreskom tefteru za Majur 1829. godine, koji je prema Protokolu Šabačkog magistrata još u vreme Prvog srpskog ustanka živeo u susednom selu Štitaru. Prvi Vitorović u Majuru se zvao Risto, bio je sin Vitora Brkića i upisan u tefteru 1831. godine. U popisu 1862. godine zabeležen je Stevan Vitorović sa tri sina i sinovcem. Od njih je familija opstala do današnjih dana, iako su imali stradalih u svim ratovima Srbije u XX veku. U aktuelnom vremenu, u Majuru i dalje postoje dve kuće Vitorovića. Nikad nisu bili mnogobrojni ni među najbogatijima, ali su dugo i pouzdano prisutni u selu. Slava je Jovanjdan.

  Odgovori
  • Slobodan Zrnić

   Meni više zvuči da je Vitor samo izvedeno od Viktor i da nije uopšte slovenskog porekla.

   Odgovori
   • Zoran Stefanović

    Od Viktora je izvedeno prezime Viktorovići. Sličnost je velika i ne može se potpuno isključiti da je negde prezime Vitorović nastajalo modifikacijom od Viktorovića. Takođe, postoji i pretpostavka da je ime Vitor izvedeno od latinskog viktor = pobednik. Inače, to ime i dalje postoji među slovenskim narodima: Rusima, Gruzinima… Među Srbima mislim da ga više nema. Ali, moje mišljenje jeste da je to ime ipak slovenskog porekla i izvedeno od glagola vit(ak). Zanimljiv je i pojam VITOROG, koji se uglavnom vezuje za jelena, a korišćen je i u poeziji (vitorog mesec – Dučić). U Bosni i sad postoji preduzeće za proizvodnju nameštaja naziva “Vitorog“. Takođe, koliko ja znam, ime Viktor nije bilo često među starim Srbima. Mnogo češće je bilo kod katolika (bližim Latinima). Da zaključim, Vitor Brkić je u Majuru kod Šapca živeo u drugoj polovini 20-ih godina XIX veka i od njega su tu nastali Vitorovići. Njegovo ime potiče od slovenske reči vitak ili latinske reči viktor. Moje mišljenje je da je slovenskog porekla, iako znam da je svako slično ime Vito itd. ranije uvek povezivano sa latinskim pojmom, što mislim da nije pravilno.

    Odgovori
 • Biljana

  U Pravosevi, nadomak Zlatara, postoji nekoliko kuca Vitorovica. Od njih su se u Prijepolje i u Novu Varos doselile nekolike porodice.
  Koliko je moj deda zapamtio (a on opet iz price svog dede), doselili su se iz Crne Gore, iz mesta Vitorske kapije.
  Pre toga, po nekim Crkvenim knjigama, poticu od Radovica i bezeci od krvne osvete uzeli su prezime Vitorovic…

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top