Порекло презимена Виријевић

4. март 2012.

коментара: 55

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВИРИЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Виријевић

Хаплогрупа: I2a DS род Буњевачки

Порекло: Жуње, Брус, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан и Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (55)

Одговорите

55 коментара

  1. Milan Virijević, s, Donji Krnjin, leposavić

    Prema mojim dosadašnjim saznanjima Virijevići vode poreklo iz sela Virovi a po nekim Virine kod Vir Pazara u Crnoj Gori. Njihovo prvobitno prezime je bilo Lakić, Lekić ili Laković. Iz svoje postojbine su morali da se sele zbog krvne osvete.
    Bežeći od Turaka i njihove osvete zaustavili su se i naselili u okolini Andrijevice u Crnoj Gori. Tu su bili izvesno vreme, pa su i odatle morali da beže jer su ih trci tu otkrili. Bežeći dalje prema prostorima Srbije nastanjuju se u selu Zečeviće, na juznoj strani planine Rogozne. Selo Zeceviće je na teritoriji opštine Zubin Potok na Kosovu i Metohiji.
    U tom bežanju od krvne osvete bili su svesni da svi ne mogu opstati na jednom mestu već su se morali deliti i seliti dalje. Da ne bi izgubili vezu izmedju sebe i da bi se kasnije mogli prepoznati, da su isti rod, dogovorili su sledeće:
    1. Da im prezime bude Virijević, da ih podseća odakle potiču,
    2. Da prezime ne menjaju jer će se prema prezimenu i prepoznavati,
    3. Da se izmedju sebe ne orodjavaju, odnosno da se ne žene i udaju,
    4. Da slave sv. Arhangela Mihajla 21.novembra i sv. Iliju 2. Avgusta.
    Danas Virijevića imau opštini Zvečan, u Donjem Krnjinu, Mekiniću i Mutuvodama opština Leposavić.
    I pored dogovora da ne menjaju prezime u selu Mekiniće ima Virijevića koji su promenili prezime, a to su Pantovići i Simijonovići. U selu Mutivode živi rod Savić koji su Virijevići, a prezime su promenili zbog krvne osvete. U selu Trikose živi jedna porodica Savić koji su Virijevići.
    Od Virijevića iz Donjeg Krnjina su Virijevići u Mekiniću i Virijevići u selu Velika Plana podno Jastrebca u dolini reke Toplice.
    Pored ovih, Virijevića ima u selu Karadak i Kravice, oba sela su na teritoriji opštine Raška. Na teritoriji sela Gnjilice-Kraviće ima Samailovića koli su Virijevići a prezime su menjali zbog krvne osvete. U seku Pinjažde opština Raška živi rod Simovića koji su poreklom Virijevići. Svi ovi Virijevići koji su menjali prezime nisu menjali krsnu slavu.
    Na teritoriji opštine Brus Virijeviće ima u selima Zunje i Razbojana.
    Na teritoriji opštine Kraljevo Virijevići žive u selu Ravanica.
    Prema mojim saznanjima Virijevića ima i u Šumadiji u opštinama Gruža i Kragujevac.
    U potrazi za boljim životom i poslom danas ima Virijevića koji žive u više mesta u Srbiji a i van granica Srbije.
    Zamolio bih sve Virijeviće a i druge koji nešto znaju o Virijevićima, recimo odakle potiču i sta je zanimljivo o njima, da to objave na svojoj stranici. Možda nekome to jednoga dana bude dragocena gradja ako odluči da piše monografiju o rodu Virijević.
    Pozdrav za sve Virijeviće i javite se…

    • Milan Virijevic

      Hvala na informacijama. Zanima me da li mozes da povezes Krstu Virijevica sa Jovovim Vuksanom i Milosavom posto se Krstu otac zvao na pocetno slovo B ili Dj? Tu izmedju njih da li se pojavljivao neki Branko, Djordje, Bogdan, Boris, Djurdje ili kako vec?

  2. NADICA VIRIJEVIC NOVCIC

    Veliki pozdrav za sve VIRIJEVICE ma gde bili u svetu.

  3. zlatibor virijevic

    Pozdrav svim nasim znanim i neznanim rodjacima, Ja trenutno zivim na vrhu Krnjina u nasim Jovovicima, Sta se promenilo,M NOGO TOGA, N emaa nigde zive duse, Nas stari vocnjak dobro je rodio, Orasi su prepuni Trudim se da sve odrzavam sve kako v alja, Ali sam ne mogu sve da postignem, Pozdaravljm sve,

  4. zlatica virijevic pavlovic

    Ja trenutno radim na knizi Na pragu Kosova Teme su mi vecinom vezane za Krnjin i dozivljaje iz moga detinjstva, Naslovi prica su mi On, Ona, Koliba, Ilindan, Divlja kruska i d r. Ne smatram sebe piscem, ali se nadam da cu objasniti ponesto od psihologije, zatvorenog tipa Virijevica, moje porodice koja je bila vrlo brojna u Donjem Krnjinu. Ne verujem da citavo pleme ima zajednickih osobina, Nadam se da su nasi rodjaci otvoreni, komunikativni, prilagodljivi i da ce ih ipak zanimati sudbinaVrbljanaca sa vrha sela.Njihovih potomaka sada ima svuda duz Ibra,neko je mozda i zaboravio radost odlaska na Ilindan, dugih priprema,divljih, slatkih krusaka za koje smo se grabili vracajuci se iz seoske skole.Koliko su bile zanimljive zgradice za spavanje; fotografije, smilje, cilimi, skrivena, davna pisma.Uz moju knjigu vratimo se pocetku sedamdesetih kada je svaka kuca Virijevica bila puna celjadi, smeha, ocekivanja.

  5. Milomir Virijevic

    Naravno da te se secam Nadice…i tebe i Bise i Slavce i Zlatibora i Vena,Zorana i Zlate.Spremam se da 17.oktobra posetim Krnjin…zeni se Vladan,moj brat.Veliki pozdrav tebi i tvojima..prijatno si me iznenadila

  6. V Virijevic

    Moji su poreklom iz Ulcinja,Crna Gora

  7. Jedna od VIRIJEVICA

    Citajuci vase komentare svi ste blizu naseg porekla ali Gile je napisao tacno odakle su svi Virijevici ..Po vasim komentarima se vidi da svi slavimo istu slavu sv.Iliju leti i sv..Arandjela zimi Procitajte komentar 26 septem 2014g

  8. Andrija Virijevic

    Pozdrav iz Zemuna vodim poreklo od Virijevica iz Topličke Velike Plane. U selu postoji tri ogranka Virijevica:belovedjici, arsovici i beocinci. Upoznao sam na radnoj akciji kad je bio zemljotres na Kopaoniku ima dva sela Virijevica u Razbojni i Djerekare

  9. Nikola Radovic

    Da li je slucajnost ili ne, ne znam ali isti dan su objavljeni rezultati Virijevica iz Zunje-Brus i Radovica selo Prekopuce sv.Luka opstina Velika Plana Toplica i za divno cudo podudaraju se podaci veoma slicno poreklo, ok to ne bi bilo cudno da se u usmenom predanju u nasoj porodici nije spominjalo neko selo Krnjin u CG, koje se kasnije ispostavilo da je opstini Leposavic i da smo mi najverovatnije dosli odatle posto na umrlici moga pretka koji je dosao u Toplicu stoji da je rodjen u Novom Pazaru.Jos cudnije u selu prve komsije slava sv.Ilija Jovanovici-izumrli rod i Andrici-sv.Ilija inace staro kumstvo. Slucajnost ili ne da li neko mozda zna nesto o ovome neka se javi.

    Nikola Radovic [email protected] 065/313-31-79

  10. Sara Virijevic

    Koliko je meni baba pricala, koja je bila udata za Dobriju Virijevica, mog dedu, Virijevici poticu iz Vir Pazara, gde su se prezivali Mihailovic, ali posto su ih turci jurili, pobegli su u selo Zecevice gde nisu smeli svi da se zadrzavaju, tako da su moji presli u selo Vojmislice i svi su promenili ime u Virijevic i uzeli za krsnu slavu Sv.Arandjelovdan. Ja toliko znam, ali mi nije jasno kada mi neko kaze da svi Virijevici ne poticu od jednog pretka, da Virijevici iz sela Vojmislice i Zecevice nisu rodjaci, pa ako moze neko da mi to objasni, ili zna nesto vise o tome, bila bih mu zahvalna 🙂 pozdrav

    • Marko Virijević

      Ovako,moji su iz sela Zečevića.Mi smo direktna veza-svoji smonsa Virijevićima iz sela Vojmisliće.Takodje ima Virijevića i u zaseoku Kamenjača sa kojima nismo u srodstvu.17 kuća ima u Zečeviću sa zaseokom.