Порекло презимена Виријевић

4. март 2012.

коментара: 55

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВИРИЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Виријевић

Хаплогрупа: I2a DS род Буњевачки

Порекло: Жуње, Брус, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан и Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (55)

Одговорите

55 коментара

  1. Miljan Virijevic

    Selo Zunje opstina Brus

  2. Lucija Virijević

    Poštovani,
    nemam mnogo podataka o svom prezimenu, ali znam da smo poreklom iz Žunja, 4km od puta Razbojna-Brus, u opštini Brus. Moji preci, braća Đurđe i Arsa, su se iz Žunja doselili u Toplicu, u Gornji Kaševar, 3km od Blaca na putu prema Kuršumliji. Imamo dve slave Sv. Aranđela i Sv. Iliju. Pisanih dokumenata o našem poreklu nema, crkvene knjige u zaseoku Virijevići u Žunju su mi bile nedostupne, jer pop u crkvu dolazi samo odredjenim praznicima.
    Različita tumačenja o našem poreklu se pripovedaju – da potičemo iz Virpazara (zar ne bi trebalo da budemo – Virpazarović; takvog prezimena tamo nema), neko kaže iz Rovaca, a neko sa Kosova ( navodno selo Virijevići).
    Moja razmišljanja idu u pravcu Virijevića – starosedeoca u Žunju čije prezime potiče od prvog od nas, staroslovenskog imena Virije, što nije retkost u Srba. Selo je planinsko, na brdašcima odakle možda – seljani “izviruju” i teško da bi se neko namerno doselio u te skromne krajeve. Dve slave bi mogle biti – jedna krsna a druga u ime zaštitnika od bolesti ili kao odraz dolaska na nečije imanje.
    Nisu mi poznate javne ličnosti sa prezimenom Virijević, ali medju nama ima dosta lekara.
    Bila bih vam zahvalna na preciznijim informacijama o poreklu moga prezimena.

    • Jovana Virijević

      IMA NAS SA KOSOVA, ALI SELO JE ZEČEVIĆE, A NE VIRIJEVIĆI, STARI KOLAŠIN( PLANINA ROGOZNA)
      IMA DOSTA POZNATIH LEKARA I UGOSTITELJA U FAMILIJI.
      UGLAVNOM SU SE SA KOSOVA PRESELILI U ŠUMADIJU I U BEOGRAD, A POLOVINA JE I DALJE U ZUBINOM POTOKU I OKOLINI.
      SLAVA JE ARANDJELOVDAN, A LETNJA ILINDAN.
      PRESLAVA JELISIJEVDAN, TADA SE SVAKE GODINE OKUPLJAMO OKO CRKVE U SELU.
      AKO ŽIVIŠ U ŠUMADIJI, NA ĆAVI I U VELIKOM POLJU (KRAGUJEVAC) IMA DOSTA ROĐAKA, BAŠ JEDAN OD NJIH ZNA SVE O POREKLU, IMA ČAK I ZAPISE

    • Tina

      Zdravo,ja sam sa Kosova. Slusajuci mog dedu dok je pricao o nasem poreklu Virijevica,dodjem na ideju da podelim to sa vama. Ovako,Virijevici su nekada ziveli u sadasnjoj Crnoj Gori,tacno mesto Virpazar i prezivali su se Markovic,sve do rata protiv Turaka. Zbog rata su morali da pobegnu iz Virpazara i tada su dosli na Kosovo (i morali su da svoje prezime promene u Virijevic),gde su se podelili 3 brata: jedan je ostao u Vojmislicu (u Virijevice),drugi u Zecevice (nedaleko od Vojmislica),a treci brat se “udao” (otiso da zivi kod zene) u Brusu. I tako eto nas Virijevica svugde po malo. I mi takodje slavimo veliku slavu Arandjelovdan a malu Ilindan.Ja i moja porodica i dalje idemo u Vojmislice na molitvu (sabor) gde mestani sela (a vecinom su Virijevici) se svake godine okupljaju za sv. Trojice,tako da sve svi vi Virijevici pozvani za taj praznik da se zajedno svi okupimo i druzimo na Kosovu u selo Vojmislice. Pozdrav

      • Jovan virijevic

        Postoji mogućnost ali po prici moga djeda nasi preci su ziveli na prostoru crne gore i prezivali radovanovic… Zbog krvne osvete smo se preselili na prostore Leska i Leposavica a odatle dalje po sumadiji..

  3. Небојша Новаковић

    Миле Недељковић у “Ко су Шумадинци” каже следеће о настанку и пореклу презимена Виријевић :

    “…Да догађај није измишљен, посведочује род Виријевић, тако прозван по томе што су њихови преци, док су Коматовићи секли, тј комадали спахију, иза брда вирили-односно: мотрили или чували стражу, те су стога заједно побегли отуда и настанили се у Раваници. Касније се, такође заједно са Коматовићима, и део Виријевића настанио у Чукојевцу. Коматовићима и Виријевићима се у добегавању с Косова прикључио и род Жареваца, тако прозваних по насељу Жаревима, засеоку Бањске код Звечана, те су сви скупа дошли у Раваницу. “

  4. miljan virijevic

    i ja sam poreklom iz zunja pradeda mi se zvao velisav.slava Sv.Randjel. pleme kuci mislim

  5. miljan virijevic

    pleme kuci ,ne od drekalovica nego staro kuci mislim,ali po slavi ne znam.

  6. miljan virijevic

    pre pradede ,cukun deda mi se zvao ranko ,njega nisam upoznao.

  7. ljubo

    Moji potiču iz Raške, selo Kraviće, a prezivam se Samailović. Pokojni stric Gvozden mi je rekao da smo se mi prezivali nekada Virijević, ali da smo zbog Turaka morali da promenimo u Samailović, a inače slavimo svetog Iliju (mala slava) i svetog Aranđela (zimska velika slava). Ako neko zna nek mi napiše, interesuje me. Ljubo, hvala unapred

  8. Virijevic Nikola

    Odgovaram Luciji Virijević iz Žunja, opština Brus:
    Preporučujem ti da nađeš i pročitaš knjigu Blagoja Pavlovića “Naselja i migracije stanovništva opštine Leposavić” na strani 229 piše(citiram) “u selu Donji Krnjin ima 10 kuća Virijevića koji su od Virijevića iz sela Zečevića u Ibarskom Kolašinu. Starinom su iz Crne gore, iz Virova. U knjizi Srednje polimlje i Potarje Žarko Šćepanović navodi da rod Virijevići podsećaju na rod i selo Virijeviće iz XVII veka, iz plemena Tarskih Nikšića. Virijevići u Ibarskom Kolašinu u krajnjem potiču iz Potarja. Imaju rođake Virijeviće u selu Končluliću i Simoviće (Virijeviće) u selu Pinjažde (Opština Raška). Slave sv. Arhangela Mihaila.”
    Porodično stablo koje posedujem stoji da su dva brata sa porodicama prešli preko kopaonika i naselili se u Toplicu. Informacije koje imam to su Virijevići u selu Žunje i Virijevići u Topličkoj Velikoj Plani.

    • Milan Virijevic

      Jel imas nesto vise o Virijevicima iz Toplickog okruga?

      • Никола Виријевић

        Правећи породичо стабло са братом од стрица, Миланом сада већ покојним, дошли смо до података да су Јованови синови Вуксан и Милосав прешли Копаоник и долином Топлице се населили у Топличкој Великој Плани док су двојица синова, Вукојица и Симион остала да живе у селу Доњи Крњин СО Лепосавић, одакле и ја потичем пореклом мада живим у Куршумлији. Овим путем позивам Виријевиће, од предака Вуксана и Милосава, у колико има података (или још боље ако су правили породично стабло) да ми се јаве како бих објединио породицу ВИРИЈЕВИЋ и допунио своје и њихово породично стабло. Унапред захвалан. Контакт телефон: 062383818. Поздрав свим ВИРИЈЕВИЋИМА.

  9. Miljan Virijevic

    Pozdrav svim Virijevicima. Prema mojim nekim saznanjima, prezime potice iz Crne Gore Vir pazar ili Virovo,i glavna slava je bila je Sveti Ilija a mala slava Sveti Arhangel Mihail.Odatle su prebegli u neko mesto oko Kopaonika.Moj deda mi je pricao, kao i njemu njegov da su zbog progona turaka morali da zamene slave,tako da mi sada slavimo glavnu slavu Svetog Arhangela Mihaila a mala slava Sveti Ilija. Iz tog mesta ali neznam koje je su se razisli,moji preci su otisli na Kosovo selo Vojmislici nadomak planine Rogozna tu su jos neki zaseoci, nazvani po necijem imenu kao sto su SpasojeviciSimovici itd. Ostatak sa Kopaonika otisli su prema Velikoj Plani,Ravanici i Cukujevcu kod Kraljeva.Selo Vojmislici je zamrlo,tamo vise nema mestana,ostale su samo kuce od kamena. A moram da napomenem i jedan bunar koji na vrh te planine i na sred livade,zove se Stublina. Prelepa hladna i pitka voda i dan danas.U blizini je i jedna planina tako da je nazovem jer je iznad hiljadu metara nadmorske visine, i sa jednog proplanka se vidi skoro celo Kosovo.

  10. SASA VIRIJEVIC

    JA SAM IZ SELA ZECEVICA!U SELU IMA DVADESETAK KUCA U KOJIMA SU ZIVELI ISKLJUCIVO VIRIJEVICI,SEZDESETIH GODINA SELO JE BROJILO OKO 200 STANOVNIKA.TRBUHOM ZA KRUHOM GENERACIJE SU ODLAZILE MAHOM KRAGUJEVAC ,SMEDEREVO ,BEOGRAD….PRICU KOJU SAM JA CUO OD SVOG DEDE VLADIMIRA VIRIJEVICA JESTE DA JE NJEGOV OTAC MILADIN VIRIJEVIC PRICAO DA SU NASI PRECI DOSLI IZ CRNE GORE,TO JEST IZ VIRPAZARA!INACE MOJ DEDA VLADIMIR IMAO OSMORO DECE,I SVI OSTALI U TO VREME SU UGLAVNOM IMLI DESETAK DECE U KUCI!STA DA VAM KAZEM;BILA SRECNA VREMENA:)