Порекло презимена Васиљевић

4. март 2012.

коментара: 59

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВАСИЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Васиљевић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Прањани, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. Порекло Фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ВАСИЉЕВИЋ
    -Дрен, прва половина 18. века, Клинци у Колубари, Аранђеловдан, уз Илиће 1 и Алимпиће.
    -Ратари, друга половина 18. века, Врбић у Рађевини, Никољдан, уз Мићиће.
    -Совљак, прва половина 18. века, Осат, Св. муч. Јулијан и Василиса, уз Лукиће.
    -Јабучје, друга половина 18. века, Клинци у Колубари, Лучиндан.
    -Мали Борак, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Ђурђевдан, досељен на женино имање.
    -Бргуле, после 1827. године, Миличиница у Подгорини, Ђурђиц.
    -Врело, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.
    -Милорци, после 1827. године, Ситарица у Подгорини, Аранђеловдан.
    -Орашац, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.
    -Совљак-2, после 1827. године, Стара Река у Подгорини, Ђурђиц.
    -Стубленица, после 1827. године, Осат, Лазаревдан.
    -Чучуге, после 1827. године Стара Река у Подгорини, Аранђеловдан.

  2. stevo

    Vasiljević

    Nenad Menićanin, “Prezimena Banijskog Pounja”

    PORIJEKLO I ZNAČENJE PREZIMENA

    Prezime Vasiljević možemo slobodno uvrstiti u korpus banijskih prezimena sa geografskim epicentrom u selu Pedalj, općina Dvor na Uni, koje se smjestilo ispod samoga starog Pedalj Grada. Prema popisu iz 1948 Godine Vasiljevića je bilo 95 u 17 kuća u selu Pedalj.[1]

    Pedalj Grad je svakako jedan među starijim gradovima na Baniji, prvi pisani zapis je iz 1328 godine, gdje Ivan Babonić zalaže više svojih posjeda, koji su spadali pod upravu grada Zrina[2] Vrlo brzo grad mijenja svoje gospodare te kasnije biva rušen i nanovo građen.[3]

    Osim na Baniji ovo prezime se uočava na prostorima skoro cijele bivše Jugoslavije gdje su pretežno živjeli pravoslavni srbi, što je i logično jer nastanak prezimena je tipični stabilni patronim koji je nastao od imena Vasilj koje je fonomorfološki prilagođeno grčko ime Vasilije[4]. Prezimena koja su nastala od muškog imena davnog pretka dodavanjem sufiksa –ić u većini slučajeva, nazivamo patronimima, malo rijeđi slučaj je dodavanje sufiksa –ević te jedini primjer u Dvorskom kraju je upravo prezime Vasiljević (VASILJ + EVIĆ).

    Etnolozi, bračni par Rakić potvrđuju patronimski nastanak i slažu se da je Vasiljević prepoznatljivo srpsko prezime. Ime Vasilj, najpre je davano samo monasima, vladarima i vlasteli, a onda, postepeno, po dolasku Turaka, prvenstveno u južnim srpskim krajevima, i djeci običnih ljudi, seljaka. Imena Vasilj, Vasilije, pa i muško i žensko Vasilija, Vasiljko, Vasko i slična), izvedeno od grčkog Vasilios, nekad Basileos, sa značenjem carski.[5]

    Svakako banijcima je u sijećanju Vasilj Gaćeša, revolucionar i osnivač antifašističkog pokreta u Dvorskom kraju, što je još jedan dokaz o stalnosti imena Vasilj na Baniji.

    Svakako treba u istraživanju porijekla prezimena biti vrlo oprezan posebno kada su u pitanju prezimena patronimske osnove, očigledan primjer su rasprostranjenija prezimena kao Jovanović (JOVAN + OVIĆ), Petrović (PETAR + OVIĆ), naravno da svi nisu u krvnom srodstvu jer nije logično da prilikom nastanka prezimena je postojao samo jedan Jovan ili Petar. Osim toga ponekad su imena pa potom prezimena preuzeta od svetih imena iz biblije u fazi širenja kršćanstva (Sv. Petar, Sv. Jovan pa i Sv. Vasilije).

    Kod Srpskih prezimena karakteristična je krsna slava prezimena, koja se prenosi sa generacije na generaciju još od davnih dana kada su naši preci prešli sa Slavenske mitologije na hrišćanstvo. Krsna slava svakako olakšava istraživanje porijekla i utvrđivanje srodnosti.

    Motivisan narodnim usmenim predanjima a željom da istraži pored ostalih i prezime Vasiljević koje je u njegovom rodoslovu, Adam Pribićević koji potiče sa Dvorskoga kraja napisao je u svom radu:

    “Ali Paši Ćengijiću osvetili su se Ličani za svoju braću Hercegovce. 1663 g., kad je pošao sa 8.000 momaka, da robi po Primorju, dočekali su ga Srbi Ličani iz Gacke doline, razbili ga strašno, posekli su 2.000 vojnika i zarobili 256. Zbog čega su Srbi morali seliti, pokazaću na jednom slučaju iz prošlosti svoje porodice. Pop Milivoje Vasiljević služio je u Makedoniji. Zbog zuluma, ubije jednog Turčina i pobjegne u Hercegovinu. Tu mu se desi isto, pa pobegne u šumovit kraj oko Banja Luke. Živeo je u miru i digao šest sinova i dve kćeri ljepotice. Njhova ljepota raščula se, te jedared, licem na Sv. Nikolu, navali na popa četa muslimana, da otmu lijepe djevojke. Ali, pop je bio junak, sa šest sinova vukova. Na gozbi je bilo i mnogo gostiju. Tako svi dočekaju junački otimače, priskoče u pomoć i seljani, ubiju ih 12 i ostale nateraju u bjekstvo. Mađu drugima, u borbi pane i pop Milivoj. sinovi i drugi seljani znali su šta ih čeka. Zato sahrane mrtve i smjesta krenu, sa svim šta su imali, u Baniju i nasele se u srezu Dvoru, opštini Rujevac. Neki zu zadržali slavu Krstovdan, a drugi je promenili i uzeli Sv. Nikolu, što ih je spasao. Jedino sinovi su zadržali prezime Vasiljević, a drugi su osnovali porodice pod svojim imenima: Preradovići, Krstinići, Grčići.

    Jedna od popovih kćeri udala se u našu porodicu, koja se doselila u početku sedamnaestog vijeka iz Bosne, dok su sinovi popa Milivoja došli pred kraj sedamnaestog vijeka”.[6]

    Legende i narodna predanja uvijek treba uzimati sa dozom opreza pogotovo zbog toga što se obično uveličavaju i uljepšavaju događaji koji su se dogodili. Nailazio sam na slične pa čak i potpuno identične legende za različita prezimena, najvjerojatnije usmenim predanjima većina plemenskih starešina u davno doba htjelo je lijepo predanje o svojim precima, pa po mom skromnom mišljenju je došlo i do posuđivanja legendi od drugih. U većini legendi spominje se ubistvo turčina a potom bijeg iz straha od osvete. To je dio folklora koje je neizbježno u našim legendama.

    Ja ću samo kratko nastojati analizirati legendu o Vasiljevićima koju je pronašao i zapisao Adam Pribićević. Spominje se da je Pop Milivoje ubio turčina i morao da bježi iz Makedonije u Hercegovinu. Malo je vjerovatno da je pop zaista počinio to ubojstvo zbog zuluma ali zato mislim da je veća vjerovatnoća da sa ekspanzijom Otomanske imperije došlo je do masovnog iseljavanja sa tog južnog područja. Prema mnogim knjigama migracije srpskog stanovništva sa područja zahvaćenim Otomanskom okupacijom (Makedonija, Raška oblast, Južna Srbija..) odvijale su u više etapa ovisno o brzini napredovanja Turske vojske. Logično je da prva etapa seoba je upravo Stara Hercegovina, a zatim kasnije u više smjerova dalje prateći obično doline rijeka ili obalu mora. To nam i potvrđuje legenda doduše sa uljepšanim detaljom o ponovnom ubistvu turčina. Isto tako dio folklora naših legendi je vezana za otmicu lijepih djevojaka zbog čega najvjerovatnije je i dolazilo do krvavih obračuna. Tako je i u legendi popa Milivoja koji pogiba u boju u blizini Banja Luke braneći čast svojih kćeri.

    Ako pažljivije pogledamo mapu okolice Banja Luke uočljivo je da postoje isti veoma slični toponimi kao i na Baniji, dobar primjer je selo Rujevac kod Banja Luke. Zapisano je u mnogim knjigama i naseljavanje Banije sa područja oko Banja Luke i Podkozarja u više navrata pa možda su i Vasiljevići došli u periodu kada su zabilježene borbe i seobe naroda sa toga područja, a legenda je uljepšala sa borbama zbog časti kćeri. Svakako krsna slava u toj legendi nemože biti promijenjena te je to dosta pouzdana informacija.

    Prof, Milan Radeka je zabilježio porodice Vasiljević u Gornje karlovačkom Vladičanstvu sa krsnim slavama Sv. Vasilije i Krstovdan.[7]

    Ostaje za istražiti lokalitete u Bosni (Banja Luka) gdje se spominju Vasiljevići, Preradovići, Krstinići i Grčići. Kao i seobe koje su se desile oko praznika Sv. Nikole. Naravno da ostaje za istražiti i povezanost Vasiljevića sa ostalim prezimenima u selu Pedalj i okolici.

    Prema prof. Anti Milinoviću nosioci ovog prezimena mogu se svrstati u vrlo značajan dio srpskog stanovništva u dvorskom kraju koji su se doselili u desetak migracionih talasa sa područja Kozare, a prije svega iz Novskog Potkozarja. Osim sa toga područja doselili su se i sa Podgrmeča[8]

    Odgovarajući na pitanje o porijeklu Vasiljevića iz Kosovca kod Okučana u feljtonu novina za dijasporu Vesti bračni par Rakić[9] pišu:

    U Bosni, Vasiljevići su zabeleženi sa 15 različitih slava. Nikoljdan slave u parohijama Banjaluka, Bugojno, Derventa, Vlasenica, Dubravica (Srebrenica), Medna Dolnja (Gerzovo), Oštra Luka (Sanski Most), Sarajevo, Sokolovo (Ključ), Tešanj i Cerovica (Tešanj) i Cikote (Vlasenica).

    Pregledom familija Vasiljević u zapadnoj Bosni zapaža se da većinom vode poreklo iz Hercegovine, tako da smo ih nadalje tamo i potražili u istoimenoj monografiji J. Dedijera, međutim, i tamo smo pronašli dve grane koje mogu biti nesrodne (što bi pokazala tek dalja istraživanja) ili srodne, ali sa zaboravljenim poreklom. To je slučaj onih u Bilećkim Rudinama za koje Dedijer veli da su se u 18. veku doselili iz Zasade i da su starinom Vujovići. A ima ih i sa prezimenom Gavrilović. Srodnici su im Grubišići od Vujovića, doseljeni iz Todorića, gde su bili Popadići. Svi slave Nikoljdan. Za onu drugu granu, iz Stepena u Gatačkom polju, zabeleženo je da su se, zbog siromaštva, doselili u prvoj polovini 19. veka iz Pive i da isto slave Nikoljdan.

    Osim toga Rakići navode informaciju od M. Radeke sa slavama Vasiljevića, Sv. Vasilije i Krstovdan te izvode sljedeći zaključak u vezi sa slavom Sv. Nikola:

    Otuda sledi da su se Vasiljevići sa slavom Sv. Nikola već bili iselili sa Korduna ili, što je mnogo verovatnije, da su se tamo privremeno sklonili u vreme velike bežanije iz zapadne Bosne, odnosno “Laudanovog rata” u 18. veku, pa se ponovo vratili.

    Možda ovdje treba tražiti paralele sa legendom koju je opisao A. Pribićević.

    Za Vasiljeviće iz Kosovca njihova legenda kaže da su doselili sa Korduna, a prema popisu stanovništva SRH iz 1948 godine popisano je u selu Kosovac koji je tada pripadao općini Nova Gradiška, 12 Vasiljevića koji su živjeli u 3 kuće.[10]

    HERCEGOVAČKO PORIJEKLO

    Poznato je da većina Banijskih prezimena potiče iz Hercegovine, Crne Gore, Raške, Makedonije…no mnogi zanemaruju da veliki broj prezimena je doselio iz Like, Podgrmeča, Podkozarja.

    U mjestu Barlete i Pavlovac u Lici i Krbavi spominje se izumrlo pleme Vasiljević, no nema podataka o krsnoj slavi ili mogućoj seobi u druge krajeve.[11]

    I da završim sa podatcima koje sam pronašao na web prostoru, Prof Nikola Laketa[12] piše da je Vasiljević veoma stara porodica koja se prvi put spominje 1282 godine u izvorima dubrovačkog arhiva i srednjovjekovnim poveljama srpskih vladara. Žive u Kolesku, Nevesinju i rasijanju.

    Veliki broj srpskih porodica popisan je u „DEČANSKOJ HRISOVULJI I II III 1335-1345. To je zlatopečatna povelja kralja Stefana Dečanskog,napisana povodom izgradnje velelepnog manastira Visoki Dečani. Kralj je manastiru kao svojoj zadužbini darovao čitava sela za izdržavanje,kmetovi su plaćali porez manastiru. Sa prostora Huma, Zahumlja,Trebinja-današnje Hercegovine,tu su naseljene u oblast Dečana neke srpske porodice.One su se kasnije pod pritiskom Turaka raselile na sjever i zapad.

    Na upit moga zemljaka sa Banije koji piše da njegovi žive 350 godina u selu Pedalj i po narodnom predanju je čuo da potiču iz Hercegovine, prof Laketa odgovara da su Vasiljevići veoma stara porodica sa prostora Hercegovine u istorijskim izvorima se prvi put pominje neki Marko Vasiljević poslanik srpske kraljice Jelene, zatim se pominje i Vasilije Vasiljević diplomata srpskog kralja Milutina. Poslije turskih osvajanja selili su se na zapad.slave slavu Sv. Jovana.

    Pravci seoba iz Hercegovine koje navodi prof. Laketa, dolinom rijeke Bosne došli su u Sarajevsko polje a drugi pravac je bio na istok u Podrinje i dalje u Srbiju.

    I kao posljednji rariritet jeste priča o seobi srba u Rusiju:

    U Rusiju su selile mnoge srpske porodice poput Jakšića,Petkovića,Siljegovića,Miloradovića i Vladislavića i tamo su osnovali naselje „Malu Hercegovinu”.Srbi kao veoma sposobni ljudi, zauzimali su veoma visoke položaje u Carskoj Rusiji. Iz srpske porodice JAKŠIĆ koja je otselila u Rusiju vodi porijeklo prvi krunisani ruski car IVAN IV VASILJEVIĆ GROZNI (1530-1584).[13]

    CRNOGORSKA PREZIMENA I BRATSTVA

    Prema web prezentaciji Crnogorskog udruženja iz Australije u popisu prezimena koji je napravljen prema svim dostupnim dokumentima u kojima se navode prezimena iz Crne Gore. Počeli smo po Erdeljanoviću iz 1910. g., a sada smo u toku dopunjavanja podataka po najnovijem izdanju knjige Prezimena u Crnoj Gori, Vukote i Akima Miljanića.[14]

    Vasiljevići (Zagorčani), bratstvo u Markovini
    Vasiljevići, bratstvo u Musterovićima
    Vasiljevići – Samardžići, bratstvo u Krivošijama

    PREZIME ZAPISANO U LITERATURI

    U »Zborniku naučnih i publicistčkih radova« Dvor na Uni, Ljuban Đurić u svom radu pominje Jovu vasiljevića.

    30 Marta 1942 u Brestiku kod Gline formirana je Banijska proleterska četa, iz 2 bataljona u sastav Banijske proleterske čete odabrano je 11 iskusnih boraca uglavnom članova KP i SKOJa a među njima pominje se Jovo Vasiljević[15]

    LOKALITETI PREMA POPISU STANOVNIŠTVA SR HRVATSKE 1948 GODINE[16]

    Kao što je već rečeno , Vasiljević je autohtono banijsko prezime i nalazimo ga isključivo u općini Dvor na Uni u mjestima: Pedalj, Donja Stubica, Ljeskovac i Divuša. Osim na Baniji u značajnijim rojevima ovo prezime nalazimo u okolini Podravske Slatine, Zagrebu, Bjelovaru, Garešnici, Novoj Gradišci i Belom Manastiru. Za daljnje istraživanje treba svakako utvrditi za većinu rojeva dali imaju isto hercegovačko porijeklo, ja mislim da imaju.

    Sva popisana prezimena prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. Godine:

    Pedalj (Podolj) Dvor na Uni 95 17 2 97
    Zagreb Zagreb 43 19 3 46
    Sekulinci Podravska Slatina 42 9 2 44
    Donje Kusonje Podravska Slatina 43 12 1 44
    Čavić Garešnica 32 12 0 32
    Narta Bjelovar 11 3 5 16
    Srpska Kapela Vrbovec 13 3 0 13
    Donja Stubica Dvor na Uni 13 1 0 13
    Lađevac Nova Gradiška 13 3 0 13
    Kosovac Nova Gradiška 12 3 0 12
    Smude Podravska Slatina 12 3 0 12
    Donji Rogolji Pakrac 10 3 1 11
    Pušina Orahovica 11 4 0 11
    Trnjani Slavonski Brod 9 3 1 10
    Bolman Beli Manastir 8 2 1 9
    Mikleuška Kutina 9 1 0 9
    Okučani Nova Gradiška 9 1 0 9
    Borovo Vukovar 8 2 0 8
    Branjin Vrh Beli Manastir 6 3 2 8
    Slavonski Brod Slavonski Brod 7 2 0 7
    Šibenik Šibenik 7 2 0 7
    Bjelovar Bjelovar 5 2 1 6
    Donji Križ Čazma 6 1 0 6
    Osijek Osijek 4 2 2 6
    Gornji Rogolji Pakrac 5 1 0 5
    Gunja Županja 5 1 0 5
    Karlovac Karlovac 5 3 0 5
    Kolarevo Selo Bjelovar 5 1 0 5
    Ilok Vukovar 4 1 0 4
    Kutina Kutina 4 1 0 4
    Babinac Bjelovar 3 1 0 3
    Bedenička Bjelovar 3 1 0 3
    Cabuna Virovitica 3 1 0 3
    Kapinci Podravska Slatina 3 1 0 3
    Mašić Nova Gradiška 3 1 0 3
    Slavonska Požega Slavonska Požega 3 1 0 3
    Velika Bršljanica Garešnica 3 1 0 3
    Veliko Vukovlje Garešnica 3 1 0 3
    Vinkovci Vinkovci 3 1 0 3
    Vukovar Vukovar 3 2 0 3
    Bijelo Brdo Osijek 1 1 1 2
    Buna Velika Velika Gorica 2 1 0 2
    Dubrovnik Beli Manastir 2 1 0 2
    Klokočevac Bjelovar 2 1 0 2
    Lužani Slavonski Brod 2 1 0 2
    Ljeskovac Dvor na Uni 0 0 2 2
    Macute Podravska Slatina 2 1 0 2
    Rajić Bjelovar 0 0 2 2
    Varaždin Varaždin 2 2 0 2
    Veliki Pašijan Garešnica 2 1 0 2
    Bastaji Veliki Daruvar 1 1 0 1
    Bačkovica Bjelovar 1 1 0 1
    Brezovljani Križevci 0 0 1 1
    Čakovec Čakovec 0 0 1 1
    Čepin Osijek 1 1 0 1
    Daruvar Daruvar 1 1 0 1
    Nova Rača Bjelovar 0 0 1 1
    Vrbovec Vrbovec 1 1 0 1
    Divuša Dvor na Uni 0 0 1 1
    Duzluk Orahovica 1 1 0 1
    Jagodnjak Beli Manastir 0 0 1 1
    Koprivnica Koprivnica 0 0 1 1
    Koprivna Osijek 1 1 0 1
    Klana Rijeka 0 0 1 1
    Kneževi Vinogradi Beli Manastir 0 0 1 1
    Novi Pavljani Bjelovar 0 0 1 1
    Negoslavci Vukovar 0 0 1 1
    Orahovica Orahovica 1 1 0 1
    Ostrovo Vinkovci 0 0 1 1
    Prnjarovac Gornji Čazma 0 0 1 1
    Raša Labin 1 1 0 1
    Stara Diklenica Bjelovar 0 0 1 1
    Srpsko Selište Kutina 0 0 1 1
    Virovitica Virovitica 0 0 1 1
    Žbilj Donji Pregrada 1 1 0 1
    Županja Županja 1 1 0 1

    Objašnjenje kolona:

    1/ Prva kolona je mjestogdje živi popisana osoba

    2/ Druga kolona je srez kojemu pripada mjesto gdje je popisana osoba
    3/Treća kolona je broj popisanih osoba

    4/ Četvrta kolona broj kuća u kojoj žive popisane osobe iz prethodne kolone
    5/ Peta kolona popisane osobe koje nisu vlasnici kuće odnosno žive u kući čiji je vlasnik drugačijeg prezimena
    6/Šesta kolona je suma treće i peta kolone, odnosno ukupan broj popisanih osoba.

    POPIS EMIGRANATA U SAD via ELLIS ISLAND[17]

    Znamo da je Amerika naseljena pretežno sa stanovništvom iz Evrope, a to je posebno došlo do izražaja za vrijeme industrijske revolucije te svakako su značajni migracioni smjerovi i u tom pravcu. Posebno imajući u vidu siromaštvo u Austrougarskoj poslije razvojačenja Vojne krajine, te političkim i ekonomskim razlozima koji su slijedili, veliki broj krajišnika tražio je zaposlenje i bolji život u gradovima i zemljama izvan monarhije pa tako i dalekoj Americi i Kanadi. Na sreću najveća baza podataka o useljenicima u Ameriku je muzej Ellis Island otok blizu kipa slobode u New Yorku i koja je postavljena na interentu u elektronskoj verziji te je dostupna svim korisnicima interneta bez naknade.[18]

    Prepisivanje su radili volonteri tako da su greške u iščitavanju starog rukopisa očigledne ali na sreću uvijek se može pogledati i pročitati orginal.

    Emigranti na Ellis Island 1902 godine (arhivska fotografija sa web stranice)

    Ime i prezime putnika Prebivalište Datum dolaska Starosna dob

    Acim Vasiljevic Pedalj, Croatia Sun, Sep 22 1912 33
    Acin Vasiljevic Rukevac, Croatia Mon, Dec 09 1912 19
    Alexa Vasiljevic Delin, Hungary Wed, Nov 24 1909 36
    Anna Vasiljevic Habjanovic, Hungary Sun, May 04 1913 37
    Bazar Vasiljevic Krusrydol, Hungary Sat, Nov 02 1907 45
    Bogdan Vasiljevic Mireste, Yougoslavia Fri, Aug 18 1922 37
    Daninka Vasiljevic Koter, Yugo Slavish Fri, Sep 17 1920 27
    Dmitar Vasiljevic Caira, Hungary Thu, May 26 1910 33
    Dragica Vasiljevic Rujevac, Jugoslavia Sat, Aug 19 1922 34
    Dusan Vasiljevic Skoplje, Yougosl. Sat, Apr 30 1921 17
    Elena Vasiljevic Morigno Mon, Oct 12 1903 5
    Eva Vasiljevic Trajsto…, Hungary Sat, Dec 03 1910 17
    Giovanni Vasiljevic Ubli Sat, Jun 29 1907 39
    Giuro Vasiljevic Srbska Kapica Thu, Jun 07 1906 42
    Gjuro Vasiljevic Gorica, Hungary Mon, Apr 12 1909 16
    Gligo Vasiljevic Grbina, Austria Sat, Nov 07 1908 28
    Ignatya Vasiljevic Hadjeoae, Hungary Sat, Jun 08 1912 34
    Ilije Vasiljevic Miloserac Fri, Jun 07 1907 35
    Ilije Vasiljevic Milosevac, Hungary Thu, Oct 17 1907 33
    Ilona Vasiljevic Trajsto…, Hungary Sat, Dec 03 1910 11
    Ivos Vasiljevic Morunjo Wed, Apr 25 1906 47
    Jaka Vasiljevic Servia, Hungary Mon, Oct 20 1913 40
    Jeka Vasiljevic Smulov, S. H. S. Wed, Sep 08 1920 29
    Jevto Vasiljevic Stolac Wed, Jun 12 1907 23
    Johann Vasiljevic Narta Fri, May 10 1907 22
    Jova Vasiljevic Kepela Mon, May 21 1906 38
    Jovan Vasiljevic Austria Sat, Aug 05 1911 19
    Jovo Vasiljevic Irkasovac Fri, May 10 1907 35
    Jovo Vasiljevic Lipska Kapela,Hungary Mon, Jun 02 1913 44
    Kata Vasiljevic Narta, Yougoslavia Fri, Dec 01 1922 41
    Lazar Vasiljevic Bamani Sun, Sep 09 1906 20
    Lazar Vasiljevic Ragusa Tue, Nov 06 1906 18
    Ljubica Vasiljevic …, Josica Sat, Aug 05 1911 23
    Malteo Vasiljevic Morigno Mon, Oct 12 1903 35
    Maria Vasiljevic Habjanovic, Hungary Sun, May 04 1913 9
    Maria Vasiljevic Monastir, Serbia Mon, Aug 01 1921 56
    Matteo Vasiljevic Mon, Apr 19 1897 28
    Milan Vasiljevic Loko Benja, Servia Tue, Jul 13 1909 31
    Milan Vasiljevic Lrbuia, Austria Sat, Aug 30 1913 34
    Mile Vasiljevic Narta Sat, Nov 18 1905 33
    Mile Vasiljevic Okucani Wed, May 10 1905 17
    Mile Vasiljevic Sumole, Hungary Fri, Aug 16 1912 36
    Milko Vasiljevic Narta Tue, Nov 28 1905 19
    Milo Vasiljevic Rukovje Wed, Sep 11 1901 34
    Nikola Vasiljevic Studa, Hungary Sun, Sep 29 1912 35
    Pawle Vasiljevic Bruj Krusetol,Hungary Wed, Mar 20 1907 27
    Petar Vasiljevic Kuttinica Tue, Aug 18 1903 35
    Pietro Vasiljevic Wed, Apr 06 1904 18
    Pietro Vasiljevic Cattero Sun, Apr 03 1904 18
    Risto Vasiljevic Prezren, Servia Fri, Jun 19 1914 41
    S..jay Vasiljevic Peslle, Hungary Tue, Dec 03 1912 24
    Sava Vasiljevic Cartonovei, Hungary Fri, Oct 20 1911 32
    Sava Vasiljevic Habjanovic, Hungary Sun, May 04 1913 16
    Savo Vasiljevic Stopen Thu, Jul 19 1906 19
    Seso Vasiljevic Cataro Mon, Apr 13 1903 14
    Stevo Vasiljevic Ivanzka Fri, Mar 16 1906 17
    Stevo Vasiljevic Petricka, Croatia Fri, May 06 1910 22
    Stevo Vasiljevic Wukowie Wed, Sep 11 1901 27
    Stone Vasiljevic Morigno Mon, Oct 12 1903 27
    Voile Vasiljevic Varfa, Croatia Tue, Dec 28 1909 37

    VASILJEVIĆI NA WEB STRANICAMA

    Upotrebom Google tragača na upit »Vasiljević« odgovorio je sa 61200 web stranica. Naravno da se nisam upuštao u istraživanje svih postojećih stranica već sam se zadovoljio sa prvih meni interesantnih stranica. Svrha je pronaći medijski eksponirane i poznate osobe bez obzira na razlog zbog kojega su na web stranicama.

    1. Mitar Vasiljević iz Višegrada optužen za ratne zločine u Hagu[19]

    2. Aleksandar Vasiljević prevodioc[20]

    3. David Vasiljević, fotograf[21]

    4. Aleksandar Vasiljević , major general JNA, vođa Kontra Obavještajne Službe (KOS). U samom početku raspadanja Jugoslavije krajem 80 tih pojavio se u javnim medijima kroz sukob sa Janezom Janšom u Sloveniji. Mnogi smatraju taj sukob početak procesa secesije Slovenije od Jugoslavije. Penzionisan je 1992 i uhapšen zbog intervjua u novinama Nin. U martu 1999 ponovo je vraćen na dužnost te je svjedočio u Hagu protiv Slobodana Miloševića.

    5. Sanja Todorović Vasiljević, Prirodno matematičke znanosti Australija USA. Interesantno mže biti njeno sudjelovanje u matematičkom geneaološkom projektu.[22]

    6. Andrija Vasiljević, vaterpolo igrač[23]

    7. Bojana Vasiljević, Kadrovski menađer[24]

    8. Zoran Vasiljević, slobodni umjetnik[25]

    9. Vasiljević rodoslovlje, stranica sa linkovima korisna za pronalaženje osoba koje se zanimaju za svoj rodoslov.[26]

    10. Saša Vasiljević, sportaš[27]

    11. Pero Vasiljević, sportaš[28]

    12. Mirka Vasiljević, glumica[29]

    13. Jezdimir Jezda Vasiljević, poznat po “mutnim” bankarskim radnjama, njegova reklama za izbore 1992 video arhiv na yutube[30]

    14. Aleksandra Vasiljević, atletičarka[31]

    15. Dalibor Vasiljević, web dizajner[32]

    16. Darko Vasiljević, istraživač u optičkim naukama[33] [34]

    17. Dragan Vasiljević, šahista[35]

    18. Aleksandar Vasiljević, gitarista u grupi “U škripcu”[36]

    19. Miodrag A. Vasiljević, 1903-1963[37]

    20. Saša Vasiljević, košarkaš[38] [39]

    21. Dušan Vasiljević, sportaš[40]

    22. Snežana Vasiljević, biologija[41]

    23. Petar Vasiljević, na rubu znanosti emisija na HRT[42]

    24. Dušan Vasiljević, ekolog[43]

    25. Darka Radosavljević Vasiljević[44]

    26. Vojislav Vasiljević, stomatolog[45]

    27. Biljana Vasiljević, izbjeglica u kanadi[46]

    28. Danijel Vasiljević, software[47]

    29. Lana Vasiljević, umjetnik[48]

    30. Slobodan Vasiljević, priča o kraljevskoj tapiseriji[49]

    [1] Valentin Putanec – Petar Šimunović , Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976.

    [2] I. Kukuljević Sakcinski, Zrin grad i njegovi gospodari, Zagreb 1883, str. 13

    [3] Više detalja o Pedalj Gradu može se naći u Zborniku naučnih i publicističkih izdanja općine Dvor na Uni, izdano 1991 godine.

    [4] Prof. Živko Bjelanović , “Značajnije odlike prezimena Dvorskog kraja” objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 534, 536, 537

    [5] Bračni par Rakić, etnolozi Radomir Rakić i Vera Stanisavljević već duže vrijeme istražuju srpska prezimena te su izdali knjigu „Srpske porodice i prezimena“. Osim toga u zadnje vrijeme su suradnici novina za srpsku dijasporu „Vesti“ gdje izdaju feljton o srpskim prezimenima i odgovaraju na pitanja čitalaca zainteresiranih za svoje porijeklo. Pomenuti feljton može se naći i na web stranicama http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=7401

    [6] Adam Pribićević, “Naseljavanje Srba po Hrvatskoj i Dalmaciji” web izdanje http://www.geocities.com/savindan/precani/index.html

    [7] Prof. M. Radeka, “Gornja Krajina Karlovačko Vladičanstvo”, prvo izdanje SKD Prosvjeta Zagreb 1975, God.

    [8] Ante Milinović , «Stanovništvo Dvorskog kraja», objavljeno u Zborniku naučnih i publicistiških radova Dvora na Uni, 1991,Godine

    [9] Isto kao pod 2!

    [10] Valentin Putanec – Petar Šimunović, Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976.

    [11] Plemenski Riječnik Ličko Krbavske Županije iz 1915, preuzeto sa foruma http://www.krajinaforce.com/forum/viewtopic.php?t=614&postdays=0&postorder=asc&start=0 te obrađeno za vlastite potrebe http://familytreemaker.genealogy.com/users/m/e/n/Nenad-Menicanin-TX/FILE/0015page.html

    [12] Prof, Nikola Laketa, „Nevesinjske porodice i Hercegovačka prezimena“, objavljeno na forumu http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/139/010677396/poruka_o_prezimenima_nastavak.html?308

    [13] Prof, Nikola Laketa, „Nevesinjske porodice i Hercegovačka prezimena“, objavljeno na forumu http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/139/010677396/poruka_o_prezimenima_nastavak.html?308

    [14] http://www.montenegro.org.au/prezimena.html web prezentacija „Montenegrin Etnic Association of Australia“

    [15] Ljuban Đurić , “Drugi (dvorski) bataljon 1941-1945”, objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 350

    [16] Valentin Putanec – Petar Šimunović (ur.), Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976.

    [17] http://www.ellisisland.org/

    [18] http://www.ellisisland.org/

    [19] http://www.un.org/icty/vasiljevic/trialc/judgement/index.htm

    [20] http://www.vasiljevic.com/

    [21] http://www.davidvasiljevic.com/

    [22] http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=94372

    [23] http://calbears.cstv.com/sports/m-wpolo/mtt/vasiljevic_andrija00.html

    [24] http://www.linkedin.com/in/bojanavasiljevic

    [25] http://www.absolutearts.com/portfolios/z/zoran/

    [26] http://www.genealogytoday.com/surname/finder.mv?Surname=Vasiljevic

    [27] http://www.basket-stats.info/players/playerfile/v/sasa-vasiljevic.htm

    [28] http://www.basket-stats.info/players/playerfile/v/pero-vasiljevic.htm

    [29] http://www.flixster.com/actor/mirka-vasiljevic

    [30] http://www.youtube.com/watch?v=mcJh1-ArhOc

    [31] http://data.biathlonworld.com/data/archives.aspx?IbuId=BTBIH21008198601

    [32] http://w3csites.com/profile.asp?u=modeus

    [33] http://www.diginaut.com/shareware/ados/documents/resume/

    [34] http://www.diginaut.com/darkovas/

    [35] http://www.chessgames.com/player/dragan_vasiljevic.html

    [36] http://www.discogs.com/artist/Aleksandar+Vasiljevi%C4%87

    [37] http://links.jstor.org/sici?sici=0950-7922(1964)16%3C111%3AMAV%3E2.0.CO%3B2-P

    [38] http://www.eurobasket.com/player.asp?Cntry=ESP&PlayerID=34926

    [39] http://es.wikipedia.org/wiki/Sa%C5%A1a_Vasiljevi%C4%87

    [40] http://www.goal.com/en/Giocatore.aspx?IdPersona=20597&SEOPlayerName=Vasiljevic+D.

    [41] http://www.biomedcentral.com/profiles/authorindex/default.asp?action=display&id=2130199815106952

    [42] http://video.aol.com/video-detail/na-rubu-znanosti-david-icke-petar-vasiljevi/447009180

    [43] http://www.agitprop.org.au/stopnato/19991218poisnasy.php

    [44] http://www.rastko.org.yu/likovne/xx_vek/darka_radosavljevic_e.html

    [45] http://www.vasiljevic.co.yu/english/aboutus.htm

    [46] http://thecanadianimmigrant.com/index.php?option=content&task=view&id=306

    [47] http://www.essays.se/about/Daniel+Vasiljevic/

    [48] http://lanavasiljevic.com/

    [49] http://www.obilic.com.au/atest1.php

    Index V

    Пријави ме|Пријави злоупотребу|Одштампај страницу|Уклони приступ|Обезбеђују Google сајтови

    • Милорад Богдановић

      Јеромонах Партениј Васиљевић, рођен 1696 године у Хорсагу близу Загреба, имат љета 37, пришел манастир Раковац 1742. От фамил. имат сродники во отечеству. – стр 385

      Димитрије Руварац – Опис српских фрушкогорских манастира 1753; година 1903

  3. Фамилије-презимена Васиљевић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Васиљевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Бабина Лука
    -Белошевац
    -Бошњановић
    -Братачић
    -Велишевци
    -Дивци
    -Драгијевица
    -Драчић
    -Жабари
    -Клинци
    -Команице
    -Лопатањ
    -Наномир
    -Пауне
    -Пепељевац
    -Попадић
    -Совач
    -Станина Река
    -Суводањ
    -Сушица

  4. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Васиљевић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Васиљевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Араповац
    -Арнајево
    -Брајковац
    -Барошевац
    -Барајево
    -Барич
    -Велики Црљени
    -Гунцате
    -Дражевац
    -Јунковац
    -Лазаревац
    -Миросаљци
    -Сакуља
    -Соколово
    -Трбушница
    -Ћелије (општина Лајковац – Ваљевска Тамнава)
    -Мали Црљени
    -Шиљаковац
    -Шушњар

    • Бојан Васиљевић

      Ја и моја породица живимо у Баричу. У Барич смо се населили из једног села око Беле Цркве.
      Крсна слава нам је Свети Јован Крститељ. Моје мишљење је да су ти Васиљевићи које сте споменули или Цинцари или неки трећи (пошто нисте споменули Белу Цркву).

  5. Презимена-фамилије у Шумадији, Васиљевић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Баничина
    -Ботуњ
    -Крњево
    -Велики Крчмар
    -Орашац
    -Мала Плана
    -Трмбас

  6. Фамилије-презимена Васиљевић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија”.

    -Драгодол
    -Гурња Буковица
    -Горње кошље (Херцеговци)
    -Овчина
    -Пецка.

  7. Vesna Pejic

    Moj deda Jelesije Vasiljevic
    Dosao je kao siroce/ koliko se secam svi su umrli od difterije ili neke druge zarazne bolesti/
    iz Obaj Gore kod Bajine Baste u valjevsku Mionicu gde je postao cenjeni opancar. Pred II Svetski Rat seli se u Valjevo gde je i umro krajem 60tih ili pocetkom 70 tih.
    Imao je cetvoro dece, samo dvoje unuka. Ja sam bila do udaje zadnji Vasiljevic. Unuk se preziva Lukic slavio je Svetog Luku.

  8. Фамилије-презимена Васиљевић, према местима живљења. Према књизи Радомира Илића “О љубићским селима”.

    -Бресница
    -Лађевци
    -Тамник
    -Доња Горевница
    -Бечањ

  9. senada(ajdinovic) colic

    Moja majka je poreklom iz sela Milutovac,tacnije deo sela Orlovac Prezime Vasiljevic slave Sv.Jovana, znam da vode poreklo od porodice Dodic koja se takodje nalazi u Orlovcu i isto slave Sv. Jovana

  10. Фамилије-презимена Васиљевић по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковић “Космај”.

    -Амерић
    -Рајковац
    -Раниловић
    -Рожанци
    -Слатина