Poreklo prezimena Vučićević

4. mart 2012.

komentara: 24

Prezime Vučićević je veoma rašireno po svim oblastima gde su živeli ili žive Srbi. Kako piše Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku”, najstariji pomen prezimena Vučićević nalazimo u Lapcu (Lika) 1451; u Buđanovcima (Srem) 1736. (Vuczitzevicli); u popisu Srba graničara u Hrvatskoj 1651; u Crnoj Gori 1794; u Sremskoj Mitrovici 1795. godine; u sledećim oblastima: u Boki Kotorskoj, Jasenici, Lepenipi, Požarevačkoj Moravi, Podibru, Rađevini, Popovom polju, Smederevskom Podunavlju, Sokolskoj nahiji. Užičkoj Crnoj Gori, Glasincu u Bosni; u Hrvatskoj: okolica Vojnića, Kostajnice. Podravske Slatine, Petrinje, Gline, Orahovice, Novske i Županje.

Kako nam piše naš čitalac Uroš Vučićević, u njegovoj porodici postoje dva predanja – jedno po kojem  Vučićevići vode poreklo iz Hercegovine, a drugo da su sa Cetinja, od Njeguša.

“Kasnije je porodica Vučićević bila jedna od mnogih koje su, na poziv Kneza Mihaila Obrenovića, došle u Srbiju. Vučićevići su naselili selo blizu Topole, a zatim prešli u Čačak. Tamo su bili železničari, a onda 1941., posle eksplozije baruta u smederevskoj tvrđavi, moje dede dolaze u Smederevo, jer je blizu bila pruga, pa je dosta železničara poginulo, tako da su bili potrebni radnici”, piše Uroš i dodaje da slavi Svetog arhangela Mihaila.

KRSNA SLAVA: Aranđelovdan

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Zoran Vučićević

    Postoje Vučićevići sa Cetinja i oni iz Hercegovine, koji međusobno nisu u vezi. Prve je jedan prota nakon sukoba sa Njegošem doselio u Valjevski kraj, dok su ovi drugi prvobitno živeli kod manastira Dečani. Kada je kratko vreme nakon Kosovske bitke Bajazit poharao taj kraj, Mitrovići i još jedni su se poturčili i od njih su vremenom nastale porodice Tači i Hajradinaj. Potonji Vučićevići su islamizaciju izbegli seobom u staru Hercegovinu, koju je kralj Nikola nakon rata sa Turcima pripojio Crnoj Gori. Prostirali su se sa obe strane današnje granice, najpre u Banjanima gornjim, ali im se grobovi nalaze i u Gackom. Pripadaju rodu Jovovića. U vreme Prvog srpskog ustanka su se preselili iz stare Hercegovine u Trnavu kod Čačka, gde ih je u vreme kneza Miloša kosila kolera, pa se jedan deo povratio natrag do Javora, gde su ih pozvali kumovi Ćurčići rečima “spašavajte đecu, dođite u brda”, koji su se prilikom seobe tu zadržali, dok je drugi deo ostao kod Čačka, u kom se kraju pojavljuju i kao Vučićevići i kao Propadovići, što je bio nadimak koji je vremenom nekima prerastao u prezime koje čuva uspomenu na veliku smrtnost tokom pomenute kolere, zbog čega i Vučićevića sa Javora u kraju u vidu nadimka alternativno nazivaju i Propadovićima. Urošev navod da su se prvobitno naselili kod Topole mi nije poznat, a kako je kolera vladala u vreme Hadži Prodanove bune, sa gore iznetim se ne uklapa Uroševa priča da su Vučićevići od Topole u Čačak prešli na poziv knjaza Mihaila Obrenovića, jer je on vladao nakon epidemije pomenute kolere.

    Najstariji deo saznanja od Dečana do stare Hercegovine Dušan Vučićević iz Brusa crpe od svog dede koji se tu doselio sa Javora. Saznanje o pripadnosti rodu Jovovića u Banjanima i seobi u vreme Karađorđa mi potiče iz knjige “hronika ivanjičkog kraja”, uspomenu na naseljavanje u Čačku, koleru i odlasku kod kumova Ćurčića na Javor sam čuo od svojih neposrednih predaka, priču o onima sa istim prezimenom sa Njeguša sam čuo od valjevskih Vučićevića i jednog istoričara, a negde i pročitao, a od čačanskih Vučićevića čuo za pretka za koga je u knjigama zapisano da je rođen kod Gacka, u koji reon spadaju i pomenuti Banjani.

    Postoji i treća knjiga koju nisam video, ali je moj rođak čitao, po kojoj su Vučićevići iz Vasojevića. Da li su nezavisni ili povezani sa starohercegovačkim ili onim sa Njeguša, ne znam.

    Postavlja se i pitanje kome pripadaju Vučićevići iz Crmnice, tačnije iz sela Gluhov do, koje se nalazi na putu od Podgorice preko Paštrovske gore kao Petrovcu.

    Moja krsna slava je Sveti Nikola, dok se ovde u tekstu o Vučićevićima pominje Sveti Arhangel Mihajlo, što bi moglo da upućuje na zaključak da je Vučićević koji je to napisao, upravo od Vasojevića.

    • Oliver Gradinac

      Zdravo Zorane, vidim da dosta znaš o prezimenu Vučićević. Možeš mi reći odakle imaš te informacije sobzirom da su se moj preci prezivali Vučićević, ali su iz nepoznatih razloga promenili prezime. Priča se prenosila sa generacije na generaciju da smo iz Crne Gore tj. verovatno iz Hercegovine. Kako bih ja mogao da dođem do nekih podataka o svojim precima. Pozdrav Oliver

      • Gradinac Grujo

        Olivere
        mislim da si porjeklom iz Lađevina kod Rogatice.
        Mislim da smo porjeklom iz istog mjesta i da smo familija.
        Ako pročitaš ovo javi se
        Pozdrav

  2. Zoran Vučićević

    Migracija svih porodica iz stare Hercegovine je tekla u dva pravca, jedan prema Srbiji, a drugi prema austrijskoj Vojnoj krajini, što objašnjava prisustvo Vučićevića i u okviru avnojevskih granica Hrvatske.

  3. Zoran Vučićević

    Ispravka – selo u Crmnici nije Gluhov do, već Gluhi do, odakle su se neki od njih odselili u Buljaricu, gde nose prezime Vučičević.

  4. Uroš Vučićević

    Pronašao sam čukundedina dokumenta. On je rođen u selu Ovsište kod Topole, a kao mlad je sa braćom otišao u Čačak kako bi pohađao školu za železničara. Od njega potičemo mi smederevski Vučićevići, svi smo blizak rod. Pradeda je sa mojim dedom i još tri sina prešao 1941. u Smederevo i svi su radili u železnici. Moj deda završio je železničku školu u Smederevu i Mašinski fakultet u Beogradu i radio kao direktor smederevske luke. Mom ocu je moj pradeda ispričao predanje po kojem smo se doselili iz Hercegovine, ali priča o Mihailu Obrenoviću, bila je konstrukcija moga oca, po pretpostavci da su tek od tog perioda Vučićevići u Srbiji. Po saznanjima do kojih sam ja došao preci su sa mnogim porodicama u Ovsište došli još za Karađorđa i to iz Sjenice. Međutim da nisu starosedeoci Sjenice govori to da su ih sve sjeničke porodice zvale Erama, čak i dok su živeli kod Topole. Najverovatnije se to predanje hercegovačkog porekla odnosilo na period pre 18. veka.

  5. Milorad Bogdanović

    16 jula 1823, br 1332:- “Dano objavlenije Radosavu Paviću, Filipu Milovanoviću, Raki Filipoviću, Nikoli Andrejiću, RADOJKU VUČIĆEVIĆU i Milutinu Terziću iz Katrga i Vučiću Karoviću iz Cvetaka da idu po nahiji Kragujevačkoj i Smederevskoj tražiti mesto, za naselenije i gdi god nađu prilično, tamo da se nasele.”
    (K.K., Nah. Port. , Unutr. Prep. 1823.)

    Literatura:
    -Naseljavanje Srbije, Arhivska građa za naselja u Srbiji, Tih R. Đorđević, god1926, str 386

  6. Vladan Vučićević

    Moj deda i pradeda su iz Brstice kod Krupnja toliko znam. Ako neko ima porodicno stablo Vučićevića neka se javi.

  7. Lazar Vučićević

    U selu Vardište, SO Višegrad postoji familija Vučićević, odakle sam poreklom. U istom selu je takodje i familija Neskovic, po predanju ogranak iste loze. Obe familije slave Ivanjdan (7.jul). Nemam preciznijh podataka o poreklu, te molim one koji vise znaju da me na njih upute.

  8. Novica Vučićević

    Mene interesuje odakle se doselili Vucicevici u Pozegu (Uzicku), tacnije selo Donja Dobrinja (zaseok Vucicevici), odakle sam i ja. Inace, Dobrinja je rodno mesto Milosa Obrenovica, mozda to ima neke veze sa doseljavanjem Vucicevica.

  9. Pisem na njemackoj tastaturi pa ne se moze vidjeti gdje je tvrdo a gdje meko c. Zato odmah na pocetku da objasnim prvo je tvrdo.

    Inace sam iz sela Josava (prije rata opstina Odzak), a sada poslije rata opstina Vukosavlje (Jakes) kod Modrice Republika Srpska. U salu nas ima dvadesetak kuca Vucicevica i svi smo rod. Usmeno znamo cetiri generacije, pismeno jos nisam nikada probao nesto da nadjem, ali cu se potruditi preko crkvenih knjiga nesto iskopati. Svi slavimo slavu Djurdev dan. Po prici moga oca imali smo nadimak Drinici i postoji ajmo reci legenda da je jedan nas predak ubio nekog Turcina (negdje oko Drine) i preko noci je pobjegao sa zenom i djecom na ovaj kraj.

    Koliko znam postoji u Dubrovniku novinar Goran Vucicevic jos uvijek aktivan.

    Nekad davno sam negdje citao neku knjigu narodnih pjesama u kojoj se spominje nekakav Vucicevic (nazalost sve mi je u ratu izgorilo pa ne mogu to da potvrdim) pa ako neko ima neki svezak raznih narodnih pjesama da malo ispita. Pozdrav svima Vucicevicima i ako nesta novog saznam javljam se.

  10. Pozdrav jos jedanput

    Htio sam dodati da smo svi plave i smedje kose i srednje tjelesne gradje