Порекло презимена Вучићевић

4. март 2012.

коментара: 24

Презиме Вучићевић је веома раширено по свим областима где су живели или живе Срби. Како пише Велимир Михајловић у “Српском презименику”, најстарији помен презимена Вучићевић налазимо у Лапцу (Лика) 1451; у Буђановцима (Срем) 1736. (Vuczitzevicli); у попису Срба граничара у Хрватској 1651; у Црној Гори 1794; у Сремској Митровици 1795. године; у следећим областима: у Боки Которској, Јасеници, Лепенипи, Пожаревачкој Морави, Подибру, Рађевини, Поповом пољу, Смедеревском Подунављу, Соколској нахији. Ужичкој Црној Гори, Гласинцу у Босни; у Хрватској: околица Војнића, Костајнице. Подравске Слатине, Петриње, Глине, Ораховице, Новске и Жупање.

Како нам пише наш читалац Урош Вучићевић, у његовој породици постоје два предања – једно по којем  Вучићевићи воде порекло из Херцеговине, а друго да су са Цетиња, од Његуша.

“Касније је породица Вучићевић била једна од многих које су, на позив Кнеза Михаила Обреновића, дошле у Србију. Вучићевићи су населили село близу Тополе, а затим прешли у Чачак. Тамо су били железничари, а онда 1941., после експлозије барута у смедеревској тврђави, моје деде долазе у Смедерево, јер је близу била пруга, па је доста железничара погинуло, тако да су били потребни радници”, пише Урош и додаје да слави Светог архангела Михаила.

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Зоран Вучићевић

    Постоје Вучићевићи са Цетиња и они из Херцеговине, који међусобно нису у вези. Прве је један прота након сукоба са Његошем доселио у Ваљевски крај, док су ови други првобитно живели код манастира Дечани. Када је кратко време након Косовске битке Бајазит похарао тај крај, Митровићи и још једни су се потурчили и од њих су временом настале породице Тачи и Хајрадинај. Потоњи Вучићевићи су исламизацију избегли сеобом у стару Херцеговину, коју је краљ Никола након рата са Турцима припојио Црној Гори. Простирали су се са обе стране данашње границе, најпре у Бањанима горњим, али им се гробови налазе и у Гацком. Припадају роду Јововића. У време Првог српског устанка су се преселили из старе Херцеговине у Трнаву код Чачка, где их је у време кнеза Милоша косила колера, па се један део повратио натраг до Јавора, где су их позвали кумови Ћурчићи речима “спашавајте ђецу, дођите у брда”, који су се приликом сеобе ту задржали, док је други део остао код Чачка, у ком се крају појављују и као Вучићевићи и као Пропадовићи, што је био надимак који је временом некима прерастао у презиме које чува успомену на велику смртност током поменуте колере, због чега и Вучићевића са Јавора у крају у виду надимка алтернативно називају и Пропадовићима. Урошев навод да су се првобитно населили код Тополе ми није познат, а како је колера владала у време Хаџи Проданове буне, са горе изнетим се не уклапа Урошева прича да су Вучићевићи од Тополе у Чачак прешли на позив књаза Михаила Обреновића, јер је он владао након епидемије поменуте колере.

    Најстарији део сазнања од Дечана до старе Херцеговине Душан Вучићевић из Бруса црпе од свог деде који се ту доселио са Јавора. Сазнање о припадности роду Јововића у Бањанима и сеоби у време Карађорђа ми потиче из књиге “хроника ивањичког краја”, успомену на насељавање у Чачку, колеру и одласку код кумова Ћурчића на Јавор сам чуо од својих непосредних предака, причу о онима са истим презименом са Његуша сам чуо од ваљевских Вучићевића и једног историчара, а негде и прочитао, а од чачанских Вучићевића чуо за претка за кога је у књигама записано да је рођен код Гацка, у који реон спадају и поменути Бањани.

    Постоји и трећа књига коју нисам видео, али је мој рођак читао, по којој су Вучићевићи из Васојевића. Да ли су независни или повезани са старохерцеговачким или оним са Његуша, не знам.

    Поставља се и питање коме припадају Вучићевићи из Црмнице, тачније из села Глухов до, које се налази на путу од Подгорице преко Паштровске горе као Петровцу.

    Моја крсна слава је Свети Никола, док се овде у тексту о Вучићевићима помиње Свети Архангел Михајло, што би могло да упућује на закључак да је Вучићевић који је то написао, управо од Васојевића.

    • Oliver Gradinac

      Здраво Зоране, видим да доста знаш о презимену Вучићевић. Можеш ми рећи одакле имаш те информације собзиром да су се мој преци презивали Вучићевић, али су из непознатих разлога променили презиме. Прича се преносила са генерације на генерацију да смо из Црне Горе тј. вероватно из Херцеговине. Како бих ја могао да дођем до неких података о својим прецима. Поздрав Оливер

  2. Зоран Вучићевић

    Миграција свих породица из старе Херцеговине је текла у два правца, један према Србији, а други према аустријској Војној крајини, што објашњава присуство Вучићевића и у оквиру авнојевских граница Хрватске.

  3. Зоран Вучићевић

    Исправка – село у Црмници није Глухов до, већ Глухи до, одакле су се неки од њих одселили у Буљарицу, где носе презиме Вучичевић.

  4. Урош Вучићевић

    Пронашао сам чукундедина документа. Он је рођен у селу Овсиште код Тополе, а као млад је са браћом отишао у Чачак како би похађао школу за железничара. Од њега потичемо ми смедеревски Вучићевићи, сви смо близак род. Прадеда је са мојим дедом и још три сина прешао 1941. у Смедерево и сви су радили у железници. Мој деда завршио је железничку школу у Смедереву и Машински факултет у Београду и радио као директор смедеревске луке. Мом оцу је мој прадеда испричао предање по којем смо се доселили из Херцеговине, али прича о Михаилу Обреновићу, била је конструкција мога оца, по претпоставци да су тек од тог периода Вучићевићи у Србији. По сазнањима до којих сам ја дошао преци су са многим породицама у Овсиште дошли још за Карађорђа и то из Сјенице. Међутим да нису староседеоци Сјенице говори то да су их све сјеничке породице звале Ерама, чак и док су живели код Тополе. Највероватније се то предање херцеговачког порекла односило на период пре 18. века.

  5. Милорад Богдановић

    16 јула 1823, бр 1332:- “Дано објавленије Радосаву Павићу, Филипу Миловановићу, Раки Филиповићу, Николи Андрејићу, РАДОЈКУ ВУЧИЋЕВИЋУ и Милутину Терзићу из Катрга и Вучићу Каровићу из Цветака да иду по нахији Крагујевачкој и Смедеревској тражити место, за населеније и гди год нађу прилично, тамо да се населе.”
    (К.К., Нах. Порт. , Унутр. Преп. 1823.)

    Литература:
    -Насељавање Србије, Архивска грађа за насеља у Србији, Тих Р. Ђорђевић, год1926, стр 386

  6. Vladan Vučićević

    Moj deda i pradeda su iz Brstice kod Krupnja toliko znam. Ako neko ima porodicno stablo Vučićevića neka se javi.

  7. Lazar Vučićević

    U selu Vardište, SO Višegrad postoji familija Vučićević, odakle sam poreklom. U istom selu je takodje i familija Neskovic, po predanju ogranak iste loze. Obe familije slave Ivanjdan (7.jul). Nemam preciznijh podataka o poreklu, te molim one koji vise znaju da me na njih upute.

  8. Novica Vučićević

    Mene interesuje odakle se doselili Vucicevici u Pozegu (Uzicku), tacnije selo Donja Dobrinja (zaseok Vucicevici), odakle sam i ja. Inace, Dobrinja je rodno mesto Milosa Obrenovica, mozda to ima neke veze sa doseljavanjem Vucicevica.

  9. Pisem na njemackoj tastaturi pa ne se moze vidjeti gdje je tvrdo a gdje meko c. Zato odmah na pocetku da objasnim prvo je tvrdo.

    Inace sam iz sela Josava (prije rata opstina Odzak), a sada poslije rata opstina Vukosavlje (Jakes) kod Modrice Republika Srpska. U salu nas ima dvadesetak kuca Vucicevica i svi smo rod. Usmeno znamo cetiri generacije, pismeno jos nisam nikada probao nesto da nadjem, ali cu se potruditi preko crkvenih knjiga nesto iskopati. Svi slavimo slavu Djurdev dan. Po prici moga oca imali smo nadimak Drinici i postoji ajmo reci legenda da je jedan nas predak ubio nekog Turcina (negdje oko Drine) i preko noci je pobjegao sa zenom i djecom na ovaj kraj.

    Koliko znam postoji u Dubrovniku novinar Goran Vucicevic jos uvijek aktivan.

    Nekad davno sam negdje citao neku knjigu narodnih pjesama u kojoj se spominje nekakav Vucicevic (nazalost sve mi je u ratu izgorilo pa ne mogu to da potvrdim) pa ako neko ima neki svezak raznih narodnih pjesama da malo ispita. Pozdrav svima Vucicevicima i ako nesta novog saznam javljam se.

  10. Pozdrav jos jedanput

    Htio sam dodati da smo svi plave i smedje kose i srednje tjelesne gradje