Pavlov

4. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miodrag Pavlov

    Po prepadanju moje porodice, Pavlovi su se iz okoline Uzica preselili u Vojvodinu, Banat, za vreme druge seobe, pod Arsenijem 4 Carnojevicem-Sakabentom.Doselili su se u selo Dobrica u Banatu.Krsna slava porodice je Sveti Nikola.Jedan od poznatijih Pavlova je i Milenko Pavlov, glumac, rodjen u Srpskoj Crnji 1950 godine.

  2. Mr Dositej Pavlov

    POREKLO SRPSKE PORODICE “PAVLOV” U JUŽNOJ BAČKOJ (SRBIJA)

    Prvi doseljenici porodice Pavlov bili su pod pećkim patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem početkom 1690. godine, tokom Velikog bečkog rata. Porodica se nastanjuje na prostor Čuruga. Porodica se u početku bavi poljoprivrednim poslovima, kasnije kroz istoriju je iznedrila političare, grofove, pisce i generale Austro-ugarske monarhije. Izvorna krsna slava kod većine današnjih južnobačkih Pavlova iz ove porodične loze je Sveti Stefan Prvomučenik.

    Tokom Drugog svetskog rata veliki broj pripadnika porodice Pavlov je stradao u Masakru u južnoj Bačkoj koji su izvršili fašističko-okupatorski pripadnici oružanih snaga i vojske Kraljevine Mađarske za vreme vladavine mađarskog regenta Mikloša Hortija. Tačan broj žrtava do danas nije poznat.

    Danas potomaka ove loze Pavlova ima po celoj južnoj Bačkoj, većina se i dalje nalazi među nekoliko čuruških starosedelačkih porodica, dok se ostatak nalazi po mestima kao što su Novi Sad, Žabalj i Bačka Palanka. Porodica ima mešano genetsko poreklo, jer je kroz istoriju ženske linije najviše bilo Jevrejki, Mađarica i Nemica.