Порекло презимена Предовић

3. март 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Ovaj zadnj post mi je zanimljiv, dosta podataka. Potičem iz Krajine koja je naseljena oko 1531 godine, prva Vojna Krajina sa austrijske strane. Prvotno se je naselilo oko 500 porodica , među njima i Predovići. Istražujem porjeklo svojih predaka i Predovići su mi neka orjentirna točka. Inače kod nas još postoji selo Pilatovci, i prezime Sumina, možda od Somine na granici CG i Hercegovine. Sad da su ti ljudi bili Vlasi, ne znam, možda su nekad bili , pa su postali vlasi , i to se je moralo dogoditi prije početka 16. vijeka. Imena su pretežno kršćanska , mnoga su nam slovenska, imamo ime za pašnjak u gori – katunište. Neka prezimena imaju u korjenu vlaško ime, napr. Sekulić…DNK istraživanja , mali uzorak za sada, nam govore od oko 60 % slovenskih , oko 30 % latinskih (vlaških) gena, i ostalo u tragovima.

    • Povlašeni Srbi i Srpkinje

      Mnogi Srbi i Srpkinje su postali Vlasi i Vlahinje. Tako takozvani Vlasi u jugoistočnoj Srbiji nisu pravi Vlasi, nego su povlašeni Srbi i Srpkinje koji su se povratili u Srbiju u 18. i 19. veku nakon izbeglištva u Rumuniji odnosno Vlaškoj pred Osmanlijama. Mnogi Vlasi imaju srpsku genetiku. Srbi su postali Cincari. Moskopolje ima slovensko-srpsko poreklo.