Порекло презимена Предовић

3. март 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Стојан

    Распитао сам се мало о корeнима и сазнао ово.Да смо старо братство у Херцеговини из кога су се развиле бројне породице са различитим презименима.Стари Предовићи су живели у селу Пријевору и другим Билећким селима.Сматра се да су пореклом из Чепелице код Билеће.Бавили су се претежно сточарством.У Пријевору има једна стара црква коју су према предању градили Предовићи.Из Предовића је као јањичар покупљен као дијете један Предовић који је послије постао ХЕРЦЕГЛИ ГАЗИ ХАСАН ПАША ПРЕДОВИЋ.После су од њега настали и муслимани тога презимена али се зна да су настали од Православних Предовића

  2. Стојан

    Prezime Predovic pripada grupi antroponimnih prezimena patronimne osnove(prezime po imenu oca tj.rodonacelnika).Srpsko musko ime-Predoje je jedno od varijanti imena-Predislav ili Predimir,koje se davalo novorodjecetu u zelji da prede-mir ili slavu(od glagola-presti)tj. da donosi mir ili slavu.Od druge polovine 19 veka deo nosilaca prezimena Predovic-Predojevic,sa lickih i dalmatinskih prostora od strane vlasti biva evidentiran,pod prezimenom Predojevic

  3. Стојан

    Sitnicko naselje bb Bileca, nekada Naselje kod/kraj Stare dzamije), nalazi se dzamija pase Predojevica. Mislim da je podignuta neke 1456-59 god, a on je poginuo nekad 20tak god posle kod Siska..

    Ta dzamija je karakteristicna po cetvrtastom minaretu (mislim da nema takvih vise nigdje?), valjda pasa tako naredio.

    Skoro pa u isto vrijeme gradnje dzamije on je u svom rodnom mjestu Prijevoru (nekih 3-4 km iz Bilece prema sjeveru) sagradio roditeljima crkvu. Bio sam i gore cesto.. ostale su samo ”rusevine” tj nesto kao temelji..

    Mnoge stvari su zanimljive u vezi njega i mnoga mjesta nose njegovo ime.. pomogao je dosta narodu naseg kraja pa ga on po lijepom zapamtio.. (znam dosta toga al da ne duzim).. (kao npr da ga je stric dao u janjicare, a on bio jedinac, dok mu je stric imao 7-8 djece.. pa ga majka kasnije poznala po biljegu koji mu je ostao kad se kao mali izgorio ”varenikom”..).

  4. Стојан

    Znam za taj podatak u vezi janjicara ime promenjeno a prezime ostalo kako je on stigo do janjicara po predanju on je osto bez roditelja i stric ga prihvatio kao svoje dete kada su Тurci uzimali decu svaka kuca srpska morala je dati po jedno musko dete. Кada je dosаo red na njegovog strica on je imao 5 sinova i od brata tog jednog on je razmisljao kojeg da da iopredeli se da da toga od brata kada su Тurci odveli djecu i smestili ih u neku prostiju dali im da jedu iz neke velike posude podele im drvene kasike koje su imale veliki rep i da moraju kasiku drzati za vrh repa to nije bilo moguce da je stave u usta oni su gledali u tu serpu i razmisljali sta da urade to su Тurci sve gledali kroz prozorcic odjednom je Predovic predlozio ostaloj deci ja tebi dajem ti meni tako da su Тurci vidjeli da je mali mudar i da ce nesto biti od njega, a kada je porastao pokazo se kao dobar vojskovodja i kasnije posto Hasan pasa Predovic, a neki ga zvali i Predojevic kada je posto pasa doso je kod strica i kamenuje ga i raredi ko tuda prodje da mora svatko da baci po jedan kamen tako da je tu podignuta velika gomila koja se i dan danas zove glavica Predovic. Кasnije je pasa dao Srbima veca ovlascenja postavlja ih za vladare i pomogo im graditi crkve.

  5. Стојан

    Prema “Leksiku prezimena SR Hrvatske”, sa podacima do sedamdesetih godina 20. veka, koji jasno ocrtavaju situaciju pred poslednja ratna zbivanja na ovom zapadnom balkanskom prostoru, Predovića je bilo u više mesta i opština – u Škarama (Otočac) samo jedna porodica, a najbrojniji su u Krupi (Benkovac) i u Liješću (Karlovac), kao i u Zagrebu. U Kašljarima (Bjelovar) ih ima dosta, a alternativno se zovu i Predojević (kako je zabeleženo u “Leksiku”). Takođe u Osijeku, Sisku, Splitu, Obrovcu i Brinju.
    (Predojeviće ostavljamo za drugu priliku, tj. nadajući se da će se u međuvremenu javiti neki čitalac ovog prezimena!)
    Prema Stjepanu Pavičiću, sredinom 17. veka u okolinu Otočca, pa i Škara, nastanile su se mnoge srpske porodice iz Primorske krajine, iz Srba i uopšte sa brinjskog područja. Krajiš
    ka komisija dala je ovim naseljenicima zemlje u Humu, Podhumu, Zalužnici i Škarama. Među mnogobrojnim porodicama bili su i Predovići. U spiskovima nije navođen broj naseljenih porodica, nego samo prezime, tako da se ne zna koliko ih je tada uistinu doseljeno. U svakom slučaju, Primorska krajina je nastala mnogo pre, pa se doseljenje Predovića, ili njihov starosedelački status može zasigurno pomeriti na 16. ili čak 15. vek.

    U Bosni, Predovića samo sa slavom Jovanjdan ima u okolini Prijedora, u Bistrici i Ferićima.
    Inače samo ime Predoje i varijante kao Predislav i slična, a od njih su nastala nekolika patronimička prezimena, datiraju još od srednjeg veka. Dedijer tvrdi da su kneževi Predojevići jedna od najstarijih hercegovačkih vlasteoskih porodica, a u “Letopisu popa Dukljanina” (12. vek) stoji da je postojao kralj Predimir koji je vladao u Humskoj zemlji (na prostoru današnje Hercegovine) koju je potom podelio četvorici sinova.

  6. Стојан

    Ima nas u okolini Zajecara i oni slave Arandjelovdan, a ima nas i u okolini Kraljeva, selo Samaila, oni slave Djurdjic.

  7. Милорад Богдановић

    У Републици Српској, у селу Бистрица, општина Приједор, и селу Верићи (Ферићи)бањалучка општина, које дијели рјечица Бистрица, налазе се Предојевићи и славе Јовањдан.
    Да, у “Шематизму дабробосанском за 1882 годину” пише Предовићи, мада они кажу да је то грешка (има их доста са овог подручја) и да се они презивају Предојевићи.

  8. M.Predovic

    Pozdrav od Predovica, iz Herceg Novog. Mi slavimo Nikoljdan. Ako saznam malo više informacija o našem prezimenu i porijeklu, napisaću ovdje.

  9. вуја

    предовића има и у старчеву код панчева.крсна слава им је аранђеловдан.

  10. Luke

    Predojevići nisu Srbi niti nekakvo srpsko bratstvo, nego s vremenom su postali dio Srpske etnije zbog pripadanja Pravoslavnoj Crkvi. Predojevići su primarno bili Vlasi iz Hercegovine; Vlasi Predojevići (de cathono Predoe, vlachus de catono Predoeuiç,apud vlacchos dictos Predoeuich, vlacchos de Predoeuich, de vlachis Priedoeuichii, de Pridoeuichi, de morolacchis Predoeuich) bili susmješteni na području Bileće, gdje se nalazio njihov glavni naseobinski kompleks (de villa de Predoeuich). Katun vlaha Predojevića spominjese 1372. i njegovo ime je povezano uz ime katunara Predoja (de cathono Predoe). Kasnije se kao katunar Predojevića spominje Čeprnja Brajanović. Njegov sin je Stjepan Čeprnjić, zabilježen u izvorima 1456–1469. Možda je Stjepan Čeprnjić bio i katunar. Teško je znatičiji su vazali bili vlasi Predojevići. Podatak iz 1433. indicira da su bili ljudi vojvode Radoslava Pavlovića. Svakako su ih zatekle Osmanlije i uključile u svoju hijerarhiju, kako se to da zaključiti iz pokazatelja iz 1468. I u novim okvirima Predojevići nastavljaju svoje poslovne vezesa Dubrovčanima, kako to pokazuje informacija iz 1377. (E. Kurtović, Seniori hercegovačkih vlaha, 2011.)

    • Povlašeni Srbi i Srpkinje

      Mnogi Srbi su postali Vlasi. Takozvani Vlasi u jugoistočnoj Srbiji nisu pravi Vlasi, oni su povlašeni Srbi koji su se doselili u Srbiji u 18. i 19. veku.