Poreklo prezimena Pejčić

1. mart 2012.

komentara: 47

PIŠE: Dejan Pejičić

Prezimena Pejičić ili Pejčić (većina ga izgovara bez dva I, a pisanja ima svakojakog, zavisno od matičara koji je samovoljno dodao ili ispustio jedno I), u osnovi su jedno te isto prezime, a to je naročito jasno kada se uporede prezimena putem krsne slave.

Pejičići slave Sv. sveštenomučenika Irineja lionskog i mučenika Lupa koji oba padaju 5. septembra po novom kalendaru. Ovu slavu još slave porodice Josić u Obudovcu i još neke porodice u okolini Doboja koje su slavu preuzele putem nasleđa posjeda i udjom-ženidbom.

Ostali Pejičići (Vojvodina. Pirot, Suvo polje kod Bijeljine, Kifino selo kod Nevesinja) slave sv. Nikolu i Đurđevdan.

Do ovih saznanja sam došao kroz život i pomoću sveštenika Dragana Pejičića, koji je na službi u selu Janja kod Bijeljine, vjerovatno su neka od njih i nepotpuna i netačna jer su prikupljena usmenim predanjem što ne isključuje proizvoljnost pripovjedača.

Pejičići koji slave 5. septembra najviše su koncentisani u selu Ostružnja i Radnja kod Doboja, od njih su potekli Pejičići iz Čečave, Tešnja, Broda, Modriče, i Opsina-Bukovičkih Čivčija kod Doboja. Ova plemena Pejičića su došla u pomenute krajeve prije otprilike 300 godina iz pravca Hercegovine (Nevesinja) i Crne Gore. Po predanju došla su petorica braće sa porodicama, jedan od njih se zvao Bjeloš.

Pejčići katolici žive u selu Tolisa ili Bukova greda u Orašju.

Prezime Peičić (bez J) se pojavljuje u Imotskom i okolini Zadra, oni su takoće katolici.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (47)

Odgovorite

47 komentara

  1. Milenko Pejčić

    Moja porodica slavi svetog Jeliseja 27.06.po novom kalendaru iz sela Kaznoviće kod Raške i kažu da smo tu među najstarijim porodicama . Mene interesuje poreklo moje porodice jer u Vašim podacima se ne pominju Pejčići u Donjem Kaznoviću. Unapred hvala.

  2. NIKOLA

    MOJA FAMILIJA PEJCIC JE IZ LUZNICKE KOTLINE,OPSTINA BABUSNICA SELO RADOSEVAC.MI cinimo skoro polovinu sela mada nas se vise iselilo i zivi van s Radosevac.PREKOR ILI FAMILIJA NAM JE CINCARI sto mozda ukazuje na CINCARSKO poreklo.Slava nam je Sv Arhangel Mihajlo 21 Novembra,a letnja seoska slava sela je SV Pantelejmon.
    Takodje ovo prezime PEJIC je zastupljeno u srednjem Visoku u selima Gostusa,V Lukanja i Paklestica.Koliko ja znam u Gostusi PEJCICI slave Sv Jovana kao Krsnu slavu a seska slava je Sveti Ilija.

    • Jelena

      I moje poreklo je Radosevac…Pejcic Nikola I Jova…Slava sv.Arhangel… ako ima jos kakvih saznnja o nasim predacima znacilo bi mi da znam

  3. Mihajlo Pejčić

    Moji su iz sela Izvor (Babušnica) i slavi se Sv. Jovan

  4. MILAN PEJČIĆ

    Moji preci su iz sela Draginac ,Opština Babušnica.Slavimo Svetog Nikolu.

  5. Branislav pejcic

    Moj pradeda dragutin i žena mu natalija su se iz sela gostusa doselili u dobanovce iza njega ostali tri sina i dve ćerke iza njih moj deda branislav koji je imao sina mileta koji je dobio tri sina Nenad,branislav i Marko da li zna neko nešto još o Pejčićicima iz gostuse?

  6. Zoran Pejcic

    Moje poreklo je iz sela Milosevac,opstina Modrica,R.Srpska.
    Slava nam je Sv.Jovan.

  7. Pozdrav, ja sam iz Nisa. Moja familija je iz sela Kaletinac(Suva planina). Slavimo Sv. Alimpija(09.12.). Pleme izvorno, po predanju, potiče od Marjanovića. Nasi Pejcici nemaju veze s Pirotom i Belom Palankom. Po predanju poticemo iz Dalmacije. Pradeda Tasa, deda Randjel, Sreten, Djordje, jos jedan brat i 3 sestre. Ko god ima ikakvih informacija o nama, bio bih mu do zivota zahvalan na istim. Pozdrav.

  8. Pozdrav svima………..moja familija se naselila 1966 iz sela gornji dejan opsina jablanica/vlasotince u blizini pozarevca sl.salakovac
    moj pokojni deda je morao za vreme drugog svetskog rata da promeni prezime od petrovice u pejcice

  9. Pejčić Jelena

    Pozdrav
    Moji Pejčići su iz Ostružnje Gornje u RS. Slava je sv mučenik Lup, 5.septembar. Pored Pejčića istu slavu slave i Todorići (po Todori koja je dovela muža na očevinu, prezime su promenili u Todorić, a krsnu slavu zadržali). Koliko se sećam iz priča, pet braće se doselilo u ovaj kraj negde iz doline reke Zete iz Crne Gore. Vise podataka nemam.