Порекло презимена Пејчић

1. март 2012.

коментара: 47

ПИШЕ: Дејан Пејичић

Презимена Пејичић или Пејчић (већина га изговара без два И, а писања има свакојаког, зависно од матичара који је самовољно додао или испустио једно И), у основи су једно те исто презиме, а то је нарочито јасно када се упореде презимена путем крсне славе.

Пејичићи славе Св. свештеномученика Иринеја лионског и мученика Лупа који оба падају 5. септембра по новом календару. Ову славу још славе породице Јосић у Обудовцу и још неке породице у околини Добоја које су славу преузеле путем наслеђа посједа и удјом-женидбом.

Остали Пејичићи (Војводина. Пирот, Суво поље код Бијељине, Кифино село код Невесиња) славе св. Николу и Ђурђевдан.

До ових сазнања сам дошао кроз живот и помоћу свештеника Драгана Пејичића, који је на служби у селу Јања код Бијељине, вјероватно су нека од њих и непотпуна и нетачна јер су прикупљена усменим предањем што не искључује произвољност приповједача.

Пејичићи који славе 5. септембра највише су концентисани у селу Остружња и Радња код Добоја, од њих су потекли Пејичићи из Чечаве, Тешња, Брода, Модриче, и Опсина-Буковичких Чивчија код Добоја. Ова племена Пејичића су дошла у поменуте крајеве прије отприлике 300 година из правца Херцеговине (Невесиња) и Црне Горе. По предању дошла су петорица браће са породицама, један од њих се звао Бјелош.

Пејчићи католици живе у селу Толиса или Букова греда у Орашју.

Презиме Пеичић (без Ј) се појављује у Имотском и околини Задра, они су такоће католици.

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

  1. Миленко Пејчић

    Моја породица слави светог Јелисеја 27.06.по новом календару из села Казновиће код Рашке и кажу да смо ту међу најстаријим породицама . Мене интересује порекло моје породице јер у Вашим подацима се не помињу Пејчићи у Доњем Казновићу. Унапред хвала.

  2. NIKOLA

    MOJA FAMILIJA PEJCIC JE IZ LUZNICKE KOTLINE,OPSTINA BABUSNICA SELO RADOSEVAC.MI cinimo skoro polovinu sela mada nas se vise iselilo i zivi van s Radosevac.PREKOR ILI FAMILIJA NAM JE CINCARI sto mozda ukazuje na CINCARSKO poreklo.Slava nam je Sv Arhangel Mihajlo 21 Novembra,a letnja seoska slava sela je SV Pantelejmon.
    Takodje ovo prezime PEJIC je zastupljeno u srednjem Visoku u selima Gostusa,V Lukanja i Paklestica.Koliko ja znam u Gostusi PEJCICI slave Sv Jovana kao Krsnu slavu a seska slava je Sveti Ilija.

  3. Mihajlo Pejčić

    Moji su iz sela Izvor (Babušnica) i slavi se Sv. Jovan

  4. МИЛАН ПЕЈЧИЋ

    Моји преци су из села Драгинац ,Општина Бабушница.Славимо Светог Николу.

  5. Branislav pejcic

    Moj pradeda dragutin i žena mu natalija su se iz sela gostusa doselili u dobanovce iza njega ostali tri sina i dve ćerke iza njih moj deda branislav koji je imao sina mileta koji je dobio tri sina Nenad,branislav i Marko da li zna neko nešto još o Pejčićicima iz gostuse?

  6. Zoran Pejcic

    Moje poreklo je iz sela Milosevac,opstina Modrica,R.Srpska.
    Slava nam je Sv.Jovan.

  7. Pozdrav, ja sam iz Nisa. Moja familija je iz sela Kaletinac(Suva planina). Slavimo Sv. Alimpija(09.12.). Pleme izvorno, po predanju, potiče od Marjanovića. Nasi Pejcici nemaju veze s Pirotom i Belom Palankom. Po predanju poticemo iz Dalmacije. Pradeda Tasa, deda Randjel, Sreten, Djordje, jos jedan brat i 3 sestre. Ko god ima ikakvih informacija o nama, bio bih mu do zivota zahvalan na istim. Pozdrav.

  8. Pozdrav svima………..moja familija se naselila 1966 iz sela gornji dejan opsina jablanica/vlasotince u blizini pozarevca sl.salakovac
    moj pokojni deda je morao za vreme drugog svetskog rata da promeni prezime od petrovice u pejcice

  9. Pejčić Jelena

    Pozdrav
    Moji Pejčići su iz Ostružnje Gornje u RS. Slava je sv mučenik Lup, 5.septembar. Pored Pejčića istu slavu slave i Todorići (po Todori koja je dovela muža na očevinu, prezime su promenili u Todorić, a krsnu slavu zadržali). Koliko se sećam iz priča, pet braće se doselilo u ovaj kraj negde iz doline reke Zete iz Crne Gore. Vise podataka nemam.