Порекло презимена Парезановић

1. март 2012.

коментара: 5

Александар Парезановић из Банатског Карловца послао нам је занимљиву сторију презимена Парезановић, са крсном славом Митровдан.

 

Свима нама је углавном познато да су се наши преци населили на Голију из Херцеговине (Билећко-Невесињског краја).

Дознавши да су презимена у средњем веку настајала по називу места живљења или обрнуто, открио сам насеље ПАРЕЖАНИ које је потопљено акумулационим језером код БИЛЕЋЕ.

Затим, напуштено село ПАРЕЗАНИ (данас метеоролошка станица) на Голији где су препознатљиви остаци камених објеката.

По причи староседеоца Парезановића из Братљева то село је напуштено између Првог и Другог светског рата.

Мој прадеда ПАРЕЗАН Велимира МИРКО (крштено име и презиме) је дошао на мираз у село Бањицу (Заблаће/Чачак) негде око 1850-те из села СМИЉЕВЦА (Ивањица) као син Велимира Парезана (рођеног у селу ПАРЕЗАН).

Умро је као МИРКО ПАРЕЗАНОВИЋ крајем 1890-тих . Датум на споменику више није читљив. МИРКО и жена му Пауна су имали 4 сина (Аврам, Танасије, Јеротије и Пантелија) и 3 ћерке (Јелка, Анђелија и Јурђија). Из пописа 1886-те.

Мој деда Танасије рођен је 1875. године као ПАРЕЗАНОВИЋ!

У периоду владавине Обреновића (од 1859) спроведена је СРБИЗАЦИЈА и највероватније је тада ПАРЕЗАН постао ПАРЕЗАНОВИЋ! Логично да су тада обухваћени сви Парезани широм Србије.

 

*   *   *

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Jordan

    Porodica Parezanovic dosla je krajem 19. veka iz opstine “Ivanjica” selo Kumanice ili Bratljevo koje se 1649 godine zvalo Parezani u opstini Kursumlija,prvo u selo “Djake” a zatim u Kosanicku Racu.Dosao je Paun Parezanovic sa dva sina Jovanom i Milanom i od njih nastaju ostali clanovi porodice Parezanovica .Danas Paunovi potomci zive u Prokuplju,Nisu,Aleksincu,Beogradu i Zagrebu.I 3 porodice su u inostranstvu :Danskoj,Francuskoj i Kanadi. U 1. Balkanskom ratu 1913 na Bregalnici je poginuo Radojko Parezanovic,a 1917 u Toplickom ustanku Bugari su ubili Nikolu Parezanovica.

  2. Parezan

    Jordan pozdrav, mala korektura, Bratljevo je Bratljevo, selo Parezani se nalazi 3 km ispred Bratljeva od Ivanjice. Postoji stari i novi Parezani. Bratljevo (nekada Brašljevo) osnovao , Avram Parezan , kasnije Knez od Bratljeva u doba Obrenovica. po zapisima iz Manastira KOVILJE Bratljevo je osnovano 1828. Prvi manastirski zapisi iz knjige rodjenih u PAREZANIMA datira iz 1703.Posetio sam manastir i taj kraj u septembru 2015.
    Pozdrav

  3. Baba mi Parezanovic

    PAREZANOVICI SU PLAVI 😀 bar ovi iz ivanjice moji

  4. Stefan

    U srodstvu sam sa Parezanovicima po majkinoj liniji, posto je moja baba po majci, od Parezanovica iz Bratljeva kod Ivanjice! A, njen rodjeni brat ziveo je u Kragujevcu, deda Radic!