Порекло презимена Параушић

1. марта 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

ПАРАУШИЋИ

(живе у Скоку)

Параушићи су огранак Мандића и прије садашњег презимена су се презивали Вуковић. Не знају када су се одвојили од братства Мандића, а садашње презиме су добили, како се прича, по једном свом претку који је парио смрзнуте уши. Средином 18. вијека закрве се са Делићима, који им убише једног братственика Параушића, а они из освете, уз помоћ никшићких Турака, убише три Делића, због чега су неки од њих одселили у Босну, на Гласинац, и у Србију.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

_______________

ПАРАУШИЋИ на Гласинцу и у Србији поријеклом су од Параушића из придворичког засеока Скока, одакле су се веома давно одселили.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997., приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.