Порекло презимена Петрић

1. март 2012.

коментара: 92

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (92)

Одговорите

92 коментара

  1. Drasko Petric

    Pozdrav svima ljudi! Moja porodica i ja, Petrici, zivimo u Kraljevu i slavimo Djurdjevdan. Znam da je moj pradeda po kojem sam i dobio ime, takodje bio kraljevcanin, tacnije ziveo je u obliznjem selu Vrdila, nadomak Kraljeva gde i danas ima Petrica. Pored nase porodice, znam da u Kraljevu ima bar jos dve porodice sa istim prezimenom ali nismo rod.
    Voleo bih vise da saznam o svom prezimenu i poreklu. Znam da Petrica ima dosta sirom Srbije i da je tesko saznati tacno otkuda vodi moja porodica. Zivi bili

  2. Војислав Ананић

    ПЕТРИЋ, мушко име, хипокористик мјесто Петар. Код Караџића се спомињу од XV вијека. Говори се с назначеним акцентом у Лици. Служи и као презиме, али онда u неће бити дуго – Петрић. У околини Тузле има село Петрићи (25, IX, 824).
    Петрићи у Д. Јеловцу славе Никоњдан.

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

    • Anastasija Petrić

      Poštovanje svima!
      Moj pradeda je nakon Drugog svetskog rata došao sa porodicom iz Donjeg Jelovca u Srem.
      On se zvao Milorad (Mile), a njegov otac Nikola.
      Slavimo Svetog Nikolu,a po priči koju znam postojala su 3 brata Petrića u Crnoj Gori koji su vremenom kroz seobe naselili Vojvodinu, BiH i Hrvatsku.
      Molim vas, ako još neko zna nešto više o ovome neka mi se javi!

  3. Marko

    Pozdrav Petricima. Ja sam Marko iz Obrenovca. Moji Petrici su iz Trlića kod Uba, slavimo Svetog Nikolu. U Trlicu i dalje zivi nekoliko porodica.Otac mi je Jovan, deda Mihailo, pradeda Dragisa, čukundeda Arsen, njegov otac Mihailo a njegov Sima. Daljih podataka nemam. U Trlic smo se doselili pocetkom 19 veka, pre toga nemam informacije. Ako neko ima blize informacije o daljem poreklu naseg ogranka, voleo bih da me obavesti. Pozdrav!

  4. Bojana

    Postovani,
    Mi nosimo prezime Djuric ali po prici mog pokojnog djeda imamo porijeklo Petrica iz Crne Gore. Njegova baka je bila udata u Crnoj Gori u Petriće.I imala je tri sina Kostu ijos dvojicu. Muz joj pogine i ona se preuda u Bosnu za nekog Djurica koji nije mogao imati djecu pa zbog nasledstva private svi njenom udajom prezime Djuric. Ali su zapravo potomci Petrica iz Crne Gore. Ali nista vise od toga ne znam 😢

  5. Branko

    Pozdrav svim Petrićima.Ovde Petrić iz Loznice.Potičemo iz čuvenog sela Bela crkva poznatom po “istoriskom” ustanku u 2 svetskom ratu.O činjenicama istorije ne bih mnogo piše je kako ko stigne.Bela Crkva je nedaleko od Krupnja i Loznice tako da su indrustralizacijom SFRJ mnogi pohrlili u gradove.Iz moje loze tu su među Živima moj otac Vladan,stričevi Dragan koji je takođe Lozničanin,kao i Rade i već pokojni Mile iz Krupnja.Svi potiču od Borislava pradede,čiji su sinovi Sreten(moj deda), Vitomir i Mićo…Kažu da nam je poreklo iz Crne Gore.Ima tu još kuća petrića u Beloj Crkvi,sa kojima smo familija.Većina je rasuta gradovima Srbije.Imamo čak tu u Beloj Crkvi još jednu kuću petrića sa kojom nismo rod navodno,a slacimo istu slavu Sv.Alimpija Stolpnika.U priči sa jednim Petrićem Jagodincem dobio sam informaciju da Petrići potiču sa Hvara,i da na mletačkom naše prezime znači”onaj koji tuca kamen.”Navodno se otac je navodno proučio poreklo Petrića..U Beloj Crkvi je uništen malte ne kompetan crkveni arhiv,tako da se mnogo ne zna o našem poreklu.Inače u Dalmaciji ima dosta Petrića. Deo grada Zadra nosi naziv Petrići…Toliko je često prezime tamo da na ulici možeš čuti kad neko nekog Petrića po prezimenu doziva…

  6. Branko

    Navodno je otac tog Jagodinca proučio poreklo našeg prezimena.Malo sam zabrljao u pisanju…Interesuje me ima li više činjenica o mojoj lozi i da li neko ima stvarne podatke ili nekakvu literaturu na koju može da se pozove ili preporuči o stvarno mnporeklu svih Petrića…Pozdrav svima…

  7. Vesna

    Postovani, ja sam Grujovic, iz Nove Varosi, ako bi neko znao da mi kaze neku informaciju o Petricima koji su se preselili davno iz Prijepolja u okolinu Nove Varosi i promenili prezime u Ostojic pa zatim u Grujovic. Prema predanju mojoh starih u Prijepolje smo dosli kao Jaksici iz Scepan Polja, odnosno Stare Hercegovine.

  8. Tasa

    Zeljela bih dodati da mi je deda Gligor pricao da su moji Petrici dosli sa Kosova, a boravili su i u Crnoj Gori, pa i u Hecegovini, dok konačno nisu dosli na Majevicu..
    Evo i jedne zanimljivosti o Caru Dušanu i njegovom ocu Stefanu:
    Душан је одлучио да остане у Србији, како би свгнуо свог оца. Августа 21. је кренуо из Скадра са малом војском ка Неродимљу, у замак где је његов отац са породицом боравио, али Стефан је успео да побегне у тврђаву Петрич.
    https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A3%D1%80%D0%BE%D1%88_III_%D0%94%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

  9. I moji su iz Prijepolja i slavim Svetog Stefana. Ali sada zivimo u Bg
    🙂

  10. Ratko

    Pozdrav svima. Čitao sam ovde komentare od mnogih Petrića,ja sam poreklom iz Gornjih Goračića opština Prijepolje. Slavim Svetoga Savu. Prvi sam rodjen u Beogradu,a znam da su 4 generacije pre mene iz Goračića.. Voleo bih nešto više da saznam ako neko zna gde da istražujem..

    • Olivera

      Poštovani Ratko,
      mi smo rodbina ja sam unuka Njegoša Petrića iz Gornjih Goračića njegov otac se zvao Spasoje, majka Divna(Bošković), Njegoš je imao brata Zdravka, Krsta, Dobra, sestru Milanku.Njegos i Zdravko se krajem II Sv. rata sele u Prijepolje a Dobro u Čačak(Ljibić).
      Njegoševi potomci su Vitomir, Vitomirka, Koviljka udato Čović, Vidosava udato Nenadić, Milun, Milenko, Gorica udato Cvijanović, skoro svi žive u Prijepolju. Zdravko ima sina Brana i cerku Novku takođe žive u Prijepolju. Dobrovi potomci žive u Ljubiću i nisam sigurna za imena.Pozdrav

    • Olivera

      Poštovani Ratko,
      mi smo rođaci moj deda Njegoš je Petrić iz sela Gornji Goračići, od oca Spasoja i majke Divne (Bošković), krsna slava je Savindan- Njegoš je imao brata Zdravka, Dobra i Krsta. Njegoš ima potomke : Vitomir, Milun, Milenko, Vitomirka, Koviljka, Vidosava i Gorica vecina živi u Prijepolju. Zdravko ima sina Brana i ćerku Novku žive u Prijepolju. Dobro ima potomke u Čačku(Ljubiću) nisam sigurna za imena. Krsto je ubijen u Prijepolju za vreme II sv. rata od strane komunista.

      • Boban Petrić

        Puno pozdrava Olivera.
        Neka od imena u vašem komentaru kao da su mi poznata iz priča moga dede Gojka Petrića iz Gornjih Goračića.
        Ime dedinog oca je Milić Petrić.
        Puno pozdrava iz Kragujevca gde je moj deda došao 1965. godine.

    • Boban Petrić

      Puno pozdrava Ratko. Ja sam jedan od izdanaka familije Petrić iz Gornjih Goračića, od dede Gojka Petrića nastanjen u Kragujevcu.

    • Boban Petrić

      Puno pozdrava Ratko. Ja sam jedan od izdanaka familije Petrić iz Gornjih Goračića, od dede Gojka Petrića nastanjen u Kragujevcu.
      Slavimo slavu Sveti Sava.
      Drago mi je da postoji još ljudi koji se interesuju za svoje poreklo.