Порекло презимена Петрић

1. март 2012.

коментара: 92

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (92)

Одговорите

92 коментара

  1. Djordje

    Postoje Petrići i u Sloveniji (naravno tamo u varijanti Petrič s obizrom da oni praktično nemaju ć), kao što su čuvena braća plivači Borut i Darjan iz vremena bivše Juge.

  2. Aleksandar Petrić

    Pozdrav moji Petrići!
    Otac mi je pricao da nasi koreni poticu iz Crne Gore od Petrovića iz Kosenice.
    Nas cukun,cukun deda Simo je sa svojim bratom Novakom dosao iz Crne Gore u Prijepolje,selo Zvijezd.
    Navrdeda mi je Mirko
    Cukundeda Filip
    Pradeda Sredo
    Deda Mihailo (Micun)
    Otac Slavko
    Imam 2 brata Filipa i Marka.Slavimo Sv. Stefana.Pradeda Sredo je stariji od mene 100 godina.
    Svako dobro vam zelim!

  3. Dragoljub

    Pozdrav za Dejana,Djordja i Aleksandra.Aleksandre,znam ti oca i djeda i moji su
    iz Zvjezda,tebe i bracu ne znam,mladji ste od mene,a ja sam od 1986.godine u
    Beogradu,pozdravi tvoje kuci,zivi i zdravi bili.

  4. djordje

    Pozdrav Petrici mojii,drago mi je sto se javljatee,i ja sam naiso da poticemo iz Kuca na internetu,spominje se i pleme Drobnjaka,bas sam danas naisaoo da poticemo od cuvenog plemena Bjelopavlica-odakle su poreklom cuveni Ilija i Milutin Garasanin,i mnogii drugii…ja samm u Beogradu,ako je neko od vas u Beogradu,nek se javi pa da se vidimoo bracoo,moj otac je poreklom iz Osoja-Prijepolje,imam i familije u Zvijzdu..veliki pozdravv 🙂

  5. Vojislav

    Pozdrav petrici! Otac mi je iz dervente (bosna) pejo i deda teodor.

  6. Uros

    Pozdrav svim Petricima, prema pricama koje su se prenosile sa kolena na koleno, nekad smo se prezivali Petrovici i poreklom smo iz Crne Gore, e sad da li je ta prica kao sto je postovani Dragoljub rekao da je cukuncukundjed ubio turcina ili je jednostavno jedan deo plemena prebegao u vise krajeva od Turaka da bi se bolje branio i opstao. Moji Petrici su iz Jabuke kod Prijepolja, i slavimo Sv. Stefana.

  7. Miroslav Petric

    Pomaze Bog braćo Petrići.
    Srećna nam krsna slava sv. Jovan Krstitelj ( oni koji slave).
    Moji su porijeklom iz sela Ćetojevići, opština Ilijaš. Po pričama predaka, govoru i običajima, Petrići su se doselili negdje iz Crne Gore (Stara Hercegovina) prije oko 200 godina u Ćetojeviće. Poslije zadnjeg rata su se raselili širom svijeta, tako da danas u Ćetojevićima niko ne živi od Petrića. Moja porodica danas živi u Brčkom.
    PS Dejane, mi smo sigurnpo rodjaci, otac Srpko, djed Strailo, pradjed Risto, čukundjed Milan itd.
    Pozdrav

  8. Taša

    Pozdrav Petricima,

    Moj deda Gligor (pradeda Živko), je rođen u selu Jablanica, zaseok Petrići, na Majevici, slava Sv. Đorđe.
    Deda Gligor je od 1945 živio u Sarajevu.
    Volila bih da znam nešto više o porijeklu mojih Petrića.Hvala

  9. Vidak Petrić

    Pozdrav svima. Ja najdalje znam za cukundjeda. Vid Petric. Banja Ilidza, Sanski Most. Slava je Sv. Jovan Krstitelj. “Osmom ofanzivom” je veći dio nase familije migrirao u Vojvodinu. Novi Sad i okolina. Ja licno poznajem preko 50 rodjaka u NS i okolini. Imamo i rodjake u Sarajevu. Poznata braca Petrici. Bave se programiranjem…

    • Dragan Petrić

      Pozdrav svima!
      Vidače, nama je identična loza, ali u potpunosti. Svi moji su iz Ilidže, S.Most. Otac Gojko, deda Jovan, pradeda Ilija, čukundeda – Vid. Deda doselio u Knićanin, Banat, otac se preselio u Vrbas, a ja sam u NS.
      Svako dobro i pozdrav.

    • Galina Petrić

      Pozdrav svima, moj deda je bio Jefto Petrić iz Ilidze, Sanski Most. Imao je brata Vida Petrića. Slava je Sveti Jovan Krstitelj. Vidim da je proslo dosta vremena, ali ako budete u prilici javite se.

  10. Vukomir Petrić

    Dragi moji, sve vas pozdravljam!Veoma se radujem da čujem da Petrića ima svuda po svetu! E ja ću vam sada reći odakle potiče verovatno najjača loza Petrića. Selo se zove Rujišta, pripada opštini Berane u Crnoj Gori.To je jedno živopisno mesto, na visini, jako dobro zaštićeno i pozicionirano.Sa tri strane je lako primetiti svakog nedobronamernog gosta, a sa četvrte je planina gde se lako može pobeći, u slučaju neke muke.To je Petrićima, kao i Bugarima i Koraćima, koji su takođe živeli u Rujištima, obezbeđivalo opstanak tokom burne istorije i čestih pohara. Petrići su, kako se pretpostavlja, tu došli sa Kosova, tokom neke od seoba.Selo je malo, ali je iznedrilo mnogo jako uspešnih ljudi…Iz ovog sela se stalno odlazilo trbuhom za kruhom, tako da je sada u njemu tek nekoliko porodica Petrića.Moj đed Mihailo se iz Rujišta preselio u selo Zaton kod Bijelog Polja 1934. godine, kada i mnoge druge porodice Petrića.Otac se 1964. godine preselio sa porodicom u mesto Ribarevine, takođe opština Bijelo Polje, gde i danas živi desetak porodica Petrića.I to mesto je odnegovalo značajne ljude doktore, profesore, inženjere, novinare…Među njima je, nadam se, i moja malenkost. Krsna slava Petrića poteklih iz Rujišta je Sveti Arhanđel Mihailo, koji se slavi 21. novembra.

    • Vesna petric

      I ja sam iz te familije Petrica iz Trubine ,Rujista 😊

      • Vesna petric

        Moj pok djede se zvao Milos preselio se na primorje njegovi su ostali u Trubinu i Loznu. Drago mi je sto ste pojasnili odakle poticemo. Bila sam u Trubinu kao dijete i kedva cekam opet da odem tamo

    • Mirko petric

      Svaka cast Vukomire….ja sam iz Rujista kod Berana….i znam da su moji vazda govorili da su nam najblizi rodjaci sa Ribarevina….pozdrav za tebe i sve Petrice po svijetu….

    • Душан

      Моје порекло даље је из села Шуме (старо Шумане).10 км источно од Рудника.Досељени у Мачву , Црна Бара у 17. веку због померања Срба при сеоби са Чарнојевићима.Већина дошла око Ваљева , а мој део до Дрине , Мачва.Славим Аранђеловдан.
      Отац Милорад, деда Милосав , прадеда Милорад , ч.деда Никола , наврдеда Живко.

      Одговори