Порекло презимена Павић

29. фебруар 2012.

коментара: 33

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Sveto Pavić

    Rodjen sam u Užicu i moja familija je nastanjena u jednom selu Gorjani 10ak km od grada.
    Najstariji pisani trag u crkvenim knjigama u Arhivu grada Užica je od 1836.g gde je upisan prvi Pavić u ovom kraju. U selu ima 10ak domaćinstava ovog prezimena. Iz naše familije su se dve porodice odselile za Beograd i dve u Užice. Niko od starijih ne zna tačno mesto odakle su se preci doselili osim što se pominje da je iz nekog dela Hercegovine.
    Kroz život privatno i poslovno sam Paviće sretao na Kosovu, Beogradu, Šidu pa čak i u Zagrebu. Nadam se da će Vam ovi podaci biti od koristi i da će se još neko istog prezimena javiti pa da možemo složiti kockice u vezi sa našim poreklom.
    Sve pohvale za forum!

    • Ја сам Зоран Павић из Херцеговине. Славим Аранђеловдан. По предању су моји из Црне Горе, међутим на основу ДНК тестирања претпоставља се да смо у Херцеговини још из средњег вијека. Хапло група је Ј1 PF7263. По хапло групи потичемо од предсловенског становништва.

  2. Ненад Павић

    Рођен сам и живим у селу Кршље код Новог Града (Република Српска / БиХ). Павићи су у Кршље доселили половином XIX вијека из сусједног села по имену Будимлић Јапра.

    У мом селу има још пет домаћинстава са овим презименом, али прије свега 20-30 година било их је доста више. Углавном су одселили у оближњи Нови Град или Приједор, али има и оних који су отишли доста даље, од Загреба (Хрватска) преко Италије па све до Аустралије.

    У сусједној Будимлић Јапри и даље има домаћинстава са овим презименом, али о њима не знам баш много. У Приједору постојоје Павићи о којима такође не знам пуно. Знам да постоје Павићи у Београду и Загребу који немају ближе везе са мојим прецима. Такође, знам да има доста Павића хрватске националности како у Хрватској, тако и у западној Херцеговини.

    • Милош Павић

      Здраво Ненаде ја славим Ђурђевдан и моји су поријеклом Будимлић Јапре а сада ја живим у Приједору. Моји су из Будимлић Јапре отишли у Загреб гдје је и рођен мој отац, и онда су из Загреба избјегли у Приједор.

    • Срђан Павић

      Тата ми је рођен у Будимлић Јапри, а баба из Кршаља.

  3. Војислав Ананић

    ПАВИЋ, хипокористик мјесто имена Павао, Павле. У Караџићевом Рјечнику има назнака да се Павић говори у Црној Гори: “Па покупи три четири друга и пред њима Бећковић Павића…, из Роваца Павићу сердаре”. Павић служи и као презиме, има доста примјера. Павићи су очигледно црногорског поријекла (25, IX, 712). У Ушивцу, Малом и Великом Дворишту славе Ђурђиц.

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  4. Ђоле

    Зорана Павић је недавно изјавила да јој је покојни отац из Озринића.

    “Обзиром да сам по свом дједу Милану Бјелогрлићу имам херцеговачко поријекло, поносна сам на моје Гацко. Бака по мајци је од Јокановића из Црне Горе. Покојни отац је из Озринића, тако да ми је веома драго што сам вечерас међу Гачанима срела и моје Озринићане.”

    http://slobodnahercegovina.com/zorana-pavic-djed-me-je-naucio-da-volim-gacko-i-hercegovinu/

  5. Borko Pavić

    Rođen u Pakracu, Z.Slavonija, Rep. Hrvatska. 1991 proterani sa vekovnih ognjišta i sada smo u Novom Sadu. Slava nam je Đurđevdan. Po nekim pričama dede, a potom i oca…Pavići potiču sa tromeđe Crna Gora, Srbija, BiH. Neke od porodica se pomeraju u BiH, neki ostaju, otac je naišao na selo Pavići na putu od Banjaluke prema Šipovu. Navodno su se iz BiH podelili u tri grupe, jedna je otišla u Dalmaciju gde su pretežno preuzeli katoličanstvo mada je i ostalo pravoslavaca, druga grupa se seli u Z.Slavoniju, a treća grupa ostaje u BiH. To je što se tiče većih migracija o kojima su mi pričali. Da li je bilo pojedinačnih pomeranja, verovatno da jeste.

    Kod pisca Siniše Pavića saznajem da su Pavići prebačeni kao uskoci iz Dalmacije na sadašnje granice Slovenije i Hrvatske (višlje Zagreba), kako bi branili Austrijsko carstvo od najezde Turaka. Tu oni koji su bili pravoslavci preuzimaju katoličanstvo, mada su njegovi preci zadržali pravoslavlje, sto opet govori da nije bilo nasilno pokatoličavanje. Verovatno su menjali veru kako bi imali neka veća prava.

    Pričao sam sa jednim Pavićem sa KiM. Njegovi su tamo vekovima, a deda mu je pričao da su došli sa teritorije Crne Gore i to okolina Bijelog Polja. Rekao mi je i ime sela, ali sam zaboravio. Na KiM su bili vekovima dok ih šiptari nisu proterali 1999, Sada je u Beogradu.

    Tako da je moj neki zaključak da je prezime Pavić sa područja Crne Gore. Pod najezdom turaka dešavaju se migracije porodica kako prema zapadu, tako ii na KiM. Ne odbacujem mogućnost da je bilo migraija i prema severu, pa i jugu Balkana.
    Najveći deo Pavića po mom nekom utisku, je nastanio sadašnju Hrvatsku. Tamo je prezime mnogo češće nego u bilo kom delu Srbije. Ideja koju forsiraju hrvati da su Pavići hrvatsko prezime, ne pije vodu. Po njihovim istraživanjima Pavići su bili uskoci (ne govore da su to Srbi), koji su bili nevernici, pa su im oni nametnuli katoličanstvo.
    Moja porodica je iz Z.Slavonije. Predela gde nikada nije bilo Hrvata i teritorija koju su vekovima nastanjivali isključivo Srbi krajišnici, koji su štitili Austrijsko carstvo od turaka. Moja porodica je uvek bila pravoslavna, i ne pamti se da smo ikada menjali veru, niti imamo neke običaje koji bi to dokazali.

  6. Војислав Ананић

    ПАВИЋ (п,к)- Павићи (п), у Влаховићима (Љубиње), Присоју и Кубатовини (Билећа). Поријеклом су из Црне Горе. Према предању, преци су им се повлачили пред освајачем и у борбама изгинули. Од њих је остало једно мушко дијете које је пузило и “помињало ић”. По томе су га назвали Павић. Када је младић одрастао, оженио се и засновао породицу. У 18. вијеку, за вријеме куге. страдала је породица Павић. Кугу је преживио “једини Лука Павић” и од њега су Павићи у Влаховићима. Један од Павића (Видоје) одселио је 1872. године из Влаховића на Хргуд, одакле је прешао у Присоје “на земљу аге Жује из Стоца”. У Кубатовину су доселили из “Љубомишља у Љубињском срезу” око 1879. године. Славе Аранђеловдан (155:578;248:35) Павићи су стара мостарска породица. Члан ове породице. Дејан, био је један од оснивача Српске ђачке омладине, због чега је 1915. године суђен (236:169). Павића (к) има настањених у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Zoran Pavic

    Moji su u Hrvatsku doselili sezdesetih godina dvadesetog veka.U istocnu slavoniju.Doseli su se iz Budimlic Japre,iz Republike Srpske.BiH.Slava nam je Djurdjevdan.Bio sam tamo pre cetiri godine.Tamo ima jos Pavica.Samo sto nam nisu rodjaci.Pavica ima u Vukovaru,pravoslavaca.A upoznao sam i neke koji su katolici.Zao mi je sto znam ovoliko malo,a voleo bih da saznam vise o svom prezimenu.

  8. Nenad Pavic

    Mismo Pavici sa puste njive iznad halilovacaPradeda mi je bio Marko i imao je tri sina.Deda mi je bio Jovan i on je imao tri sina Milana,Dusana i Slobodana..ja sam sin od Milana i ima nas tri brata Goran stanuje u Becu ,Pedrag i Nenad su u Kucuri kod Vrbasa Slava nam je Djurdjevdan.poz

  9. PAVIC RADE

    MOJI PAVICI SU IZ PERJASICE SA KORDUNA KAKO MANOJLO GRBIC RECE DOSLI SMO NA OVE PROSTORE IZ CAZINA 1686 GOD SLAVIMO SV.JOVANA

  10. Lazar

    Зовем се Лазар Павић, деда ми се доселио са подручја Градачца у БИХ, село Аврамовина. Тренутно живим у Шиду има нас доста породица са овим презименом овде. Славимо Св.Јована