Poreklo prezimena Pavić

29. februar 2012.

komentara: 33

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. Sveto Pavić

    Rodjen sam u Užicu i moja familija je nastanjena u jednom selu Gorjani 10ak km od grada.
    Najstariji pisani trag u crkvenim knjigama u Arhivu grada Užica je od 1836.g gde je upisan prvi Pavić u ovom kraju. U selu ima 10ak domaćinstava ovog prezimena. Iz naše familije su se dve porodice odselile za Beograd i dve u Užice. Niko od starijih ne zna tačno mesto odakle su se preci doselili osim što se pominje da je iz nekog dela Hercegovine.
    Kroz život privatno i poslovno sam Paviće sretao na Kosovu, Beogradu, Šidu pa čak i u Zagrebu. Nadam se da će Vam ovi podaci biti od koristi i da će se još neko istog prezimena javiti pa da možemo složiti kockice u vezi sa našim poreklom.
    Sve pohvale za forum!

    • Ja sam Zoran Pavić iz Hercegovine. Slavim Aranđelovdan. Po predanju su moji iz Crne Gore, međutim na osnovu DNK testiranja pretpostavlja se da smo u Hercegovini još iz srednjeg vijeka. Haplo grupa je J1 PF7263. Po haplo grupi potičemo od predslovenskog stanovništva.

  2. Nenad Pavić

    Rođen sam i živim u selu Kršlje kod Novog Grada (Republika Srpska / BiH). Pavići su u Kršlje doselili polovinom XIX vijeka iz susjednog sela po imenu Budimlić Japra.

    U mom selu ima još pet domaćinstava sa ovim prezimenom, ali prije svega 20-30 godina bilo ih je dosta više. Uglavnom su odselili u obližnji Novi Grad ili Prijedor, ali ima i onih koji su otišli dosta dalje, od Zagreba (Hrvatska) preko Italije pa sve do Australije.

    U susjednoj Budimlić Japri i dalje ima domaćinstava sa ovim prezimenom, ali o njima ne znam baš mnogo. U Prijedoru postojoje Pavići o kojima takođe ne znam puno. Znam da postoje Pavići u Beogradu i Zagrebu koji nemaju bliže veze sa mojim precima. Takođe, znam da ima dosta Pavića hrvatske nacionalnosti kako u Hrvatskoj, tako i u zapadnoj Hercegovini.

    • Miloš Pavić

      Zdravo Nenade ja slavim Đurđevdan i moji su porijeklom Budimlić Japre a sada ja živim u Prijedoru. Moji su iz Budimlić Japre otišli u Zagreb gdje je i rođen moj otac, i onda su iz Zagreba izbjegli u Prijedor.

    • Srđan Pavić

      Tata mi je rođen u Budimlić Japri, a baba iz Kršalja.

  3. Vojislav Ananić

    PAVIĆ, hipokoristik mjesto imena Pavao, Pavle. U Karadžićevom Rječniku ima naznaka da se Pavić govori u Crnoj Gori: “Pa pokupi tri četiri druga i pred njima Bećković Pavića…, iz Rovaca Paviću serdare”. Pavić služi i kao prezime, ima dosta primjera. Pavići su očigledno crnogorskog porijekla (25, IX, 712). U Ušivcu, Malom i Velikom Dvorištu slave Đurđic.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  4. Đole

    Zorana Pavić je nedavno izjavila da joj je pokojni otac iz Ozrinića.

    “Obzirom da sam po svom djedu Milanu Bjelogrliću imam hercegovačko porijeklo, ponosna sam na moje Gacko. Baka po majci je od Jokanovića iz Crne Gore. Pokojni otac je iz Ozrinića, tako da mi je veoma drago što sam večeras među Gačanima srela i moje Ozrinićane.”

    http://slobodnahercegovina.com/zorana-pavic-djed-me-je-naucio-da-volim-gacko-i-hercegovinu/

  5. Borko Pavić

    Rođen u Pakracu, Z.Slavonija, Rep. Hrvatska. 1991 proterani sa vekovnih ognjišta i sada smo u Novom Sadu. Slava nam je Đurđevdan. Po nekim pričama dede, a potom i oca…Pavići potiču sa tromeđe Crna Gora, Srbija, BiH. Neke od porodica se pomeraju u BiH, neki ostaju, otac je naišao na selo Pavići na putu od Banjaluke prema Šipovu. Navodno su se iz BiH podelili u tri grupe, jedna je otišla u Dalmaciju gde su pretežno preuzeli katoličanstvo mada je i ostalo pravoslavaca, druga grupa se seli u Z.Slavoniju, a treća grupa ostaje u BiH. To je što se tiče većih migracija o kojima su mi pričali. Da li je bilo pojedinačnih pomeranja, verovatno da jeste.

    Kod pisca Siniše Pavića saznajem da su Pavići prebačeni kao uskoci iz Dalmacije na sadašnje granice Slovenije i Hrvatske (višlje Zagreba), kako bi branili Austrijsko carstvo od najezde Turaka. Tu oni koji su bili pravoslavci preuzimaju katoličanstvo, mada su njegovi preci zadržali pravoslavlje, sto opet govori da nije bilo nasilno pokatoličavanje. Verovatno su menjali veru kako bi imali neka veća prava.

    Pričao sam sa jednim Pavićem sa KiM. Njegovi su tamo vekovima, a deda mu je pričao da su došli sa teritorije Crne Gore i to okolina Bijelog Polja. Rekao mi je i ime sela, ali sam zaboravio. Na KiM su bili vekovima dok ih šiptari nisu proterali 1999, Sada je u Beogradu.

    Tako da je moj neki zaključak da je prezime Pavić sa područja Crne Gore. Pod najezdom turaka dešavaju se migracije porodica kako prema zapadu, tako ii na KiM. Ne odbacujem mogućnost da je bilo migraija i prema severu, pa i jugu Balkana.
    Najveći deo Pavića po mom nekom utisku, je nastanio sadašnju Hrvatsku. Tamo je prezime mnogo češće nego u bilo kom delu Srbije. Ideja koju forsiraju hrvati da su Pavići hrvatsko prezime, ne pije vodu. Po njihovim istraživanjima Pavići su bili uskoci (ne govore da su to Srbi), koji su bili nevernici, pa su im oni nametnuli katoličanstvo.
    Moja porodica je iz Z.Slavonije. Predela gde nikada nije bilo Hrvata i teritorija koju su vekovima nastanjivali isključivo Srbi krajišnici, koji su štitili Austrijsko carstvo od turaka. Moja porodica je uvek bila pravoslavna, i ne pamti se da smo ikada menjali veru, niti imamo neke običaje koji bi to dokazali.

  6. Vojislav Ananić

    PAVIĆ (p,k)- Pavići (p), u Vlahovićima (Ljubinje), Prisoju i Kubatovini (Bileća). Porijeklom su iz Crne Gore. Prema predanju, preci su im se povlačili pred osvajačem i u borbama izginuli. Od njih je ostalo jedno muško dijete koje je puzilo i “pominjalo ić”. Po tome su ga nazvali Pavić. Kada je mladić odrastao, oženio se i zasnovao porodicu. U 18. vijeku, za vrijeme kuge. stradala je porodica Pavić. Kugu je preživio “jedini Luka Pavić” i od njega su Pavići u Vlahovićima. Jedan od Pavića (Vidoje) odselio je 1872. godine iz Vlahovića na Hrgud, odakle je prešao u Prisoje “na zemlju age Žuje iz Stoca”. U Kubatovinu su doselili iz “Ljubomišlja u Ljubinjskom srezu” oko 1879. godine. Slave Aranđelovdan (155:578;248:35) Pavići su stara mostarska porodica. Član ove porodice. Dejan, bio je jedan od osnivača Srpske đačke omladine, zbog čega je 1915. godine suđen (236:169). Pavića (k) ima nastanjenih u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Zoran Pavic

    Moji su u Hrvatsku doselili sezdesetih godina dvadesetog veka.U istocnu slavoniju.Doseli su se iz Budimlic Japre,iz Republike Srpske.BiH.Slava nam je Djurdjevdan.Bio sam tamo pre cetiri godine.Tamo ima jos Pavica.Samo sto nam nisu rodjaci.Pavica ima u Vukovaru,pravoslavaca.A upoznao sam i neke koji su katolici.Zao mi je sto znam ovoliko malo,a voleo bih da saznam vise o svom prezimenu.

  8. Nenad Pavic

    Mismo Pavici sa puste njive iznad halilovacaPradeda mi je bio Marko i imao je tri sina.Deda mi je bio Jovan i on je imao tri sina Milana,Dusana i Slobodana..ja sam sin od Milana i ima nas tri brata Goran stanuje u Becu ,Pedrag i Nenad su u Kucuri kod Vrbasa Slava nam je Djurdjevdan.poz

  9. PAVIC RADE

    MOJI PAVICI SU IZ PERJASICE SA KORDUNA KAKO MANOJLO GRBIC RECE DOSLI SMO NA OVE PROSTORE IZ CAZINA 1686 GOD SLAVIMO SV.JOVANA

  10. Lazar

    Zovem se Lazar Pavić, deda mi se doselio sa područja Gradačca u BIH, selo Avramovina. Trenutno živim u Šidu ima nas dosta porodica sa ovim prezimenom ovde. Slavimo Sv.Jovana