Порекло презимена Пантић

29. фебруар 2012.

коментара: 54

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (54)

Одговорите

54 коментара

  1. Dragoljub

    Ja, Dragoljub r.1959 vodim poreklo od Pantica iz s, Pakastica i Kraljevac kralj Milutin, podigao crkvu otud ime Kraljevac( mz Krpimej, opstina Podujevo Kosovo i Metohija, od cukundede Milete, pradeda Stanko, deda NOVAK , solunac, 1892/1976, otac Mileta 1928. 1991 radio Kragujevac sahranjen u Cicevcu gde je sahranjen i deda Novak i stric Miladin, Najmladji stric Pavle sahranjen u Veliki Crljeni/Sokolovo inace stric Miladin ima sina Aleksandra, ja imam brata Dragana, zivi u kg. imam sinove Igora I Dejana, blizanci i dve cerke i unuku. zivim od 1992 u Kraljevu gde su mi i rodjeni sinovi 1993 g. Krsna slava moje familije Sveti Nikola

  2. Sreten

    Porodica Pantic, Sremska Mitrovica, doseljena iz sela Jamena-Srem 1962.godine a pre toga iz Semberije, BIH, selo Crnjelovo, slavimo Sv.Nikolu 19.decembar.

  3. Пантићи у мјесту Варварин са околином и селом Избеница општина Варварин , славе Славу Свети Сергије и Вахо.
    Презиме су узели по имену пртка Панте који се у времену опсаде Турске на балкану јуначки борио против турака и чувао Крушевац са околином од турског харача.

  4. Djordje

    Moja baba rodom Pantica.Dosli iz Osata kod Srebrenice.Imaju malo crnji ten ali su pravoslavci.Zanima me da li su dosli iz Crne Gore u Osat ili ne.Ne mogu da nadjem nikakve podatke ako mozete pomozite mi.

  5. Pantic Radenko

    Moji su rodom iz Kursumlije pradeda mi je bio narednik u gvozdenom puku. Stanimir Pantic zvani ćopa. Moji slave Svete Vračeve i skoro svi Pantići koji slave istu slavu potiču od istog plemena sa Kosova u okolini Peći.

  6. Војислав Ананић

    ПАНТИЋ (п), у Драчевици (Бишће, Мостар) и у Клепцима (Чапљина). У Драчевицу су дошли из Преграђана у Бијелом Пољу код Мостара. У Клепцима је Пантић (звани Куцета) старином “Бибераш из Попова”. У ово село доселио је неки Панто “прадјед данашњих Пантића”. Славе Ђурђевдан (59:239,261). Пантића је било и у Гацку до половине 18. вијека. Одселили су у Сарајево, гдје се 1769. године помиње Божо и Јован Пантић са надимком Гачанице. Овај су надимак добили “како би им се сачувало поријекло” (147:586). Пантићи живе и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Mateja Pantić

    Ljudi, ja sam uspeo da dodjem do informacije o mojoj familiji koje datiraju najranije izmedju 1750-1770, ne znam tacno precizno, ali u tom periodu, radi o selu Izvoru kod Paraćina…slavim Sv. Djordja i Djurdjevdan, predak po kom smo dobili prezime je Panta iz Izvora kod Paraćina, pre njega su se par generacija prezivali Miletic, po Mileti, koji je valjda bio Pantin otac ili deda, a taj Mileta potiče od Đorđa, koji je živeo od prilike u tom periodu…
    Zanimljivosti: Znam za strica od mog pradede Aleksandra Pantića, da je bio vojnik i da se nije iz rata vratio ali ne mogu da odredim u kom je ratu učestvovao tačno i za Pantu sam čuo od jednog starca(generacija mog pradede) koji je takođe Pantić i pričao mi je kako je njemu pradeda pričao o Panti da je bio u hajducima,tj. da se u selu borio protiv turaka i najvaznija priča kad je spasio ćerku da je ne odvedu turci, to je otprilike bilo u vreme Karađorđeve Ustaničke Srbije…
    Toliko znam…ako neko može da mi pomogne oko dalje pretrage nek se javi!
    Svaka informacija mi znači, hvala svima unapred!

    • Sanja

      Ja znam slicnu pricu, Panta Stojkovic je pobio neke turke da bi spasao cerku , pa je promenuo ime I prezime u Stojan Pantic, slave sv. Jovana

    • Biljana Pantić Milovanović

      Zdravo Mateja,tvoja priča je slična onome što i ja znam o svojim precima.Mislim na spasavanje ćerke od turaka.Mi živimo u Beogradu,naselje Žarkovo(nekada selo),brat i ja smo sedma generacija. Takođe slavimo Đurđevdan.

  8. Stanislava Pantić

    Prezime Pantić koje ja nosim vodi porijeklo iz Crne gore ( Stara Hercehovina- od plemena Aleksići).Doselili se u Prigrađane , Bijelo Polje kod Mostara, dolina rijeke Neretve.
    Slavimo slavu Sv.Ignjatije Bogonosac 02.janura.

    • Pozdrav ..* moj Deda Luka Pa t8c tj njegovi i moji preci su iz stare Hercegovine samo što su tad bili Tomović ,ili Ivanović pa su posle došli u Metohiju U Peć

      Pozdrav .
      I moji preci su staro Hercegovci,tj pradeda,i nadalje unazad .
      Sad smo Pantić,bili smo Tomović,ili Ivanović,Pa smo posle došli u Peć..tad je bio crno gorski.tu se i rodio Deda…slava nam je Sv Mihajlo 21 novembar

    • Pantic Danilo

      Pozdrav Stanislava. Unuk sam Ilije Pantica rodjenog 1930 godine u Mostaru, i danas je ziv Bogu hvala sa prebivalistem u Niksicu. Ovo sto ste naveli se poklapa sa nasim porijeklom, Bijelo Polje kod Mostara,okolika rijeke Neretve. Slavimo takodje istu slavu. Rodjen sam u Niksicu, kao i moj otac Tihomir i stricevi Miodrag i Dano Pantic.
      Porijeklom smo sa Kosova.

  9. Ја сам од Пантића из РС-а.. Околина Сребренице.. Прадеда страдао на Солунском фронту..