Орешчанин

29. фебруар 2012.

коментара: 9

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Nenad

    Poštovanje, Oreščanini su iz Vukovara i Istočne Slavonije. Ako neko ima informaciju o sudbinama Mirka (1911) i Milke Oreščanin (1910) bio bih veoma zahvalan da podeli sa nama. Oni su nestali u Vukovaru u oktobru 1991. i vise ne znam nista o njima

  2. Дада

    Презиме је највише заступљено на Кордуну. Има велики бр.расељених. Моји су са општине Вргинмост,село Блатуша. славимо Св.Еванг.Марка. Колико сам успела сазнати породице са овим презименом славе још Св.Николу и Аранђеловдан.
    Ја нисам успела много сазнати јер немам живих, највише што сам успела је да ми се прадеда звао Никола,страдао у Глини (црква 1941), био је 1898год, отац му се звао Јанко,баш као и мој деда који се упокојио 1993. Најдаља год.са помињањем презимена је 1725 у Перјасици. Нема која је слава тако да нисам сигурна има ли везе с мојим прецима.
    Ако неко има икаквих инф.које би ми биле од користи, била бих захвална.

  3. Postojali su Oreščani na Kordunu, selo Gredjani kod Toplica. Doseljeni u Gredjane 30- tih godina iz Perne ili Pecke. Danas su u inostranstvu i 3 porodice u Srbiji. Ako neko zna nesto vise o prezimenu Oreščanin bio bi zahvalan.

  4. Milan

    Gledao sam upravo prilog na TV i podstakao me ja na ovaj korak. Ja sam, Milan Oreščanin, ime oca Branko, ime dede Nikola, ime pradede Milić. Milić i Nikola su živeli na Kordunu u Oreškom Selu. Selo se nalazi između većih mesta, Generalski Sto (ili Stol) i Perjasica. Krsna slava – Sv. Marko . Od poznatih nosioca prezimena, čuo sam samo za akademskog slikara Branka, sa kojim nisam u krvnom srodstvu, koji je iz Stare Pazove.

  5. Боро

    За Орешчанине знам на неколико локација. Пишем о изворним локацијама на којима су били, у глобалу, до ратних дешавања, а не о “расејању”. Најбројнији су у селу Перна у околини Топуског и посебно у засеоку Сува Перна гдје је од 21 нумера 1995 године було чак 14 Орешчанина. У засеоку Горња Перна (Брдо Ђанковића) гдје их је било на три нумера.
    Осим Перне Орешчанину су живјели у Блатуши (засеок Тук) те Пецкој (породични надимак “Рудоње) и “Рогани” – укупно 7 фамилија.
    Свима одреда је Свети Марко крсна слава.
    Било их је и у Гређанима код Топуског али то је фамилија населила из Пецке од велике фамилије Орешчанина надимка “Пеције”!