Oreščanin

29. februar 2012.

komentara: 9

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Nenad

    Poštovanje, Oreščanini su iz Vukovara i Istočne Slavonije. Ako neko ima informaciju o sudbinama Mirka (1911) i Milke Oreščanin (1910) bio bih veoma zahvalan da podeli sa nama. Oni su nestali u Vukovaru u oktobru 1991. i vise ne znam nista o njima

  2. Dada

    Prezime je najviše zastupljeno na Kordunu. Ima veliki br.raseljenih. Moji su sa opštine Vrginmost,selo Blatuša. slavimo Sv.Evang.Marka. Koliko sam uspela saznati porodice sa ovim prezimenom slave još Sv.Nikolu i Aranđelovdan.
    Ja nisam uspela mnogo saznati jer nemam živih, najviše što sam uspela je da mi se pradeda zvao Nikola,stradao u Glini (crkva 1941), bio je 1898god, otac mu se zvao Janko,baš kao i moj deda koji se upokojio 1993. Najdalja god.sa pominjanjem prezimena je 1725 u Perjasici. Nema koja je slava tako da nisam sigurna ima li veze s mojim precima.
    Ako neko ima ikakvih inf.koje bi mi bile od koristi, bila bih zahvalna.

    • Rade

      Oreščanin, selo Sase, opština Inđija, Srem, Srbija, odatle je moj otac i mislim da ima još tog bratstva tamo
      Ja sam u Beogradu

    • Igor

      Ja sam kao i moja brojna porodica iz Gredjana pored banje Topusko. Slavimo sv. Marka. Pradeda se zvao Simo, takodje stradao u Glinskoj crkvi

    • Igororescanin

      Ja sam kao i moja brojna porodica iz Gredjana pored banje Topusko. Slavimo sv. Marka. Pradeda se zvao Simo, takodje stradao u Glinskoj crkvi

  3. Postojali su Oreščani na Kordunu, selo Gredjani kod Toplica. Doseljeni u Gredjane 30- tih godina iz Perne ili Pecke. Danas su u inostranstvu i 3 porodice u Srbiji. Ako neko zna nesto vise o prezimenu Oreščanin bio bi zahvalan.

  4. Milan

    Gledao sam upravo prilog na TV i podstakao me ja na ovaj korak. Ja sam, Milan Oreščanin, ime oca Branko, ime dede Nikola, ime pradede Milić. Milić i Nikola su živeli na Kordunu u Oreškom Selu. Selo se nalazi između većih mesta, Generalski Sto (ili Stol) i Perjasica. Krsna slava – Sv. Marko . Od poznatih nosioca prezimena, čuo sam samo za akademskog slikara Branka, sa kojim nisam u krvnom srodstvu, koji je iz Stare Pazove.

  5. Boro

    Za Oreščanine znam na nekoliko lokacija. Pišem o izvornim lokacijama na kojima su bili, u globalu, do ratnih dešavanja, a ne o “rasejanju”. Najbrojniji su u selu Perna u okolini Topuskog i posebno u zaseoku Suva Perna gdje je od 21 numera 1995 godine bulo čak 14 Oreščanina. U zaseoku Gornja Perna (Brdo Đankovića) gdje ih je bilo na tri numera.
    Osim Perne Oreščaninu su živjeli u Blatuši (zaseok Tuk) te Peckoj (porodični nadimak “Rudonje) i “Rogani” – ukupno 7 familija.
    Svima odreda je Sveti Marko krsna slava.
    Bilo ih je i u Gređanima kod Topuskog ali to je familija naselila iz Pecke od velike familije Oreščanina nadimka “Pecije”!