Порекло презимена Ољача

29. фебруара 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. Drago Oljaca

  Porijeklo prezimena Oljaca je iz Niksica, selo Novakovici. Seobom Srba doselili su se u Liku u Veliku Popinu. Za vrijeme turske vladavine obicaj je bio da nova mlada spava sa begom. Jedan Navakovic to nije dozvolio, ubije bega i pobjegne u Austro-ugarsku u danasnji Dvor na Uni, promjene prezime u Oljaca i slavu uzme Đurđevdan.

  • Nebojsa

   Драго, да ли се зна шта сте славили пре Ђурђевдана?
   Село Новаковићи постоји у општини Жабљак, а у околини Никшића постоји место Новаковића До.

  • Nebojsa

   О крајишким Ољачама постоји овај податак :

   ” Ољаче-Петровићи-Владушићи славе Ђурђевдан. Старином су са Змијања. Петровићи су прешли у Лику.
   Ољача је 16 кућа. у 6 насеља, Петровића 8 к. у 6 н. и Владушића 1 к. Прозвани су Ољаче што су им претци јели некакве “Оље” (мљевену комушу) за гладних година.”

   Ваша прича ми је посебно интересантна зато што сте се, како сами кажете, презивали Новаковић. Ја сам од једне, крајишке гране Новаковића, па је можда реч о сродним породицама, зато сам и питао за славу, поздрав!

  • Ољача Борис

   Здраво,
   За поријекло презимена Ољаче постоје велика нагађања. Ја знам да су моје Ољаче доселили из Лике (не знам тачно мјесто како се зове) у Подгрмеч. Мада, постоје и приче да су дошли из Никшића у Лику и да су се презивали Новаковићи или Петровићи, за презиме нисам сигуран. За време турске владавине да су побјегли у Аустро-Угарску односно данашњи Двор на Уни. Кад је Босна припојена Аустрији, они су се вратили у Мали Крупску Рујишку. Мој предак који се звао Ђукан се сам вратио у Малу Крупску Рујишку. Он је имао 5 или 6 браће, који су се даље раселили. Један од браће је отишао у Ивањску мјесто код Босанске Крупе, други брат је отишао негдје у Србију, никад нисам сазнао тачно мјесте гдје. За остале не знам гдје су отишли. Постоје црквене књиге у Бечу у којима се може наћи порекло. Не знам каква је процедура да се добију потребне информације.

  • Olivera

   Evo, ja sam potomak Oljaca iz Ivanjske. Znam samo da su zemlju kupili od Fetica, ali nemam ni jedan pisani trag odakle su dosli…..

 2. Drago Oljaca

  Naravno, slavili su Arhanđelovdan

  • Nebojsa

   Хвала на одговору,

   То је једна од више разнородних грана Новаковића у Лици и Бос. крајини.
   Да ли је то породично предање, да су Ољаче/Новаковићи из околине Никшића? Или сте пронашли негде тај податак?

 3. Drago Oljaca

  To je porodicno predanje

 4. Boris Oljaca

  Kao prvo prezime “oljaca” potice iz pcinjskog okruga, tacnije iz mesta “Lopardince” kod Preseva!! A imenjaci su im u Vranju!! Nazvani “Oljacincima” slave Djurdjevdan!!

 5. ana

  interesantno,moj djed je iz hrvatske bojne ( blizu Vranograca i Velike Kladuse) takodjer ima striceve koji su otisli za Beograd pre 50-60 god.

 6. Ola Ivetic rodjena Oljaca

  Ja sam djevojacki Oljaca iz sela Hasanaa,jedino sto znam da je moj cukun djed Nikodim Oljaca dosao ka svestenik iz Knezice,u nase selo.(to je negdje blizo Kostajnice).Tu prije nije bilo Oljaca,od njega se rodio Gligo,zatim Jovo moj djed, pa Bogdan moj pokojni otac iza koga je ostalo petero djece.Slavimo Sv.Georgija.