Poreklo prezimena Oljača

29. februar 2012.

komentara: 15

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Drago Oljaca

    Porijeklo prezimena Oljaca je iz Niksica, selo Novakovici. Seobom Srba doselili su se u Liku u Veliku Popinu. Za vrijeme turske vladavine obicaj je bio da nova mlada spava sa begom. Jedan Navakovic to nije dozvolio, ubije bega i pobjegne u Austro-ugarsku u danasnji Dvor na Uni, promjene prezime u Oljaca i slavu uzme Đurđevdan.

    • Nebojsa

      Drago, da li se zna šta ste slavili pre Đurđevdana?
      Selo Novakovići postoji u opštini Žabljak, a u okolini Nikšića postoji mesto Novakovića Do.

    • Nebojsa

      O krajiškim Oljačama postoji ovaj podatak :

      ” Oljače-Petrovići-Vladušići slave Đurđevdan. Starinom su sa Zmijanja. Petrovići su prešli u Liku.
      Oljača je 16 kuća. u 6 naselja, Petrovića 8 k. u 6 n. i Vladušića 1 k. Prozvani su Oljače što su im pretci jeli nekakve “Olje” (mljevenu komušu) za gladnih godina.”

      Vaša priča mi je posebno interesantna zato što ste se, kako sami kažete, prezivali Novaković. Ja sam od jedne, krajiške grane Novakovića, pa je možda reč o srodnim porodicama, zato sam i pitao za slavu, pozdrav!

    • Oljača Boris

      Zdravo,
      Za porijeklo prezimena Oljače postoje velika nagađanja. Ja znam da su moje Oljače doselili iz Like (ne znam tačno mjesto kako se zove) u Podgrmeč. Mada, postoje i priče da su došli iz Nikšića u Liku i da su se prezivali Novakovići ili Petrovići, za prezime nisam siguran. Za vreme turske vladavine da su pobjegli u Austro-Ugarsku odnosno današnji Dvor na Uni. Kad je Bosna pripojena Austriji, oni su se vratili u Mali Krupsku Rujišku. Moj predak koji se zvao Đukan se sam vratio u Malu Krupsku Rujišku. On je imao 5 ili 6 braće, koji su se dalje raselili. Jedan od braće je otišao u Ivanjsku mjesto kod Bosanske Krupe, drugi brat je otišao negdje u Srbiju, nikad nisam saznao tačno mjeste gdje. Za ostale ne znam gdje su otišli. Postoje crkvene knjige u Beču u kojima se može naći poreklo. Ne znam kakva je procedura da se dobiju potrebne informacije.

    • Olivera

      Evo, ja sam potomak Oljaca iz Ivanjske. Znam samo da su zemlju kupili od Fetica, ali nemam ni jedan pisani trag odakle su dosli…..

  2. Drago Oljaca

    Naravno, slavili su Arhanđelovdan

    • Nebojsa

      Hvala na odgovoru,

      To je jedna od više raznorodnih grana Novakovića u Lici i Bos. krajini.
      Da li je to porodično predanje, da su Oljače/Novakovići iz okoline Nikšića? Ili ste pronašli negde taj podatak?

  3. Drago Oljaca

    To je porodicno predanje

  4. Boris Oljaca

    Kao prvo prezime “oljaca” potice iz pcinjskog okruga, tacnije iz mesta “Lopardince” kod Preseva!! A imenjaci su im u Vranju!! Nazvani “Oljacincima” slave Djurdjevdan!!

  5. ana

    interesantno,moj djed je iz hrvatske bojne ( blizu Vranograca i Velike Kladuse) takodjer ima striceve koji su otisli za Beograd pre 50-60 god.

  6. Ola Ivetic rodjena Oljaca

    Ja sam djevojacki Oljaca iz sela Hasanaa,jedino sto znam da je moj cukun djed Nikodim Oljaca dosao ka svestenik iz Knezice,u nase selo.(to je negdje blizo Kostajnice).Tu prije nije bilo Oljaca,od njega se rodio Gligo,zatim Jovo moj djed, pa Bogdan moj pokojni otac iza koga je ostalo petero djece.Slavimo Sv.Georgija.

  7. svetlana

    Porijeklom sam Oljača preko bake Jovanke Oljača koja je živjela u Ivanjskoj na Uni. Po onome što sam saznala to prezime potiče iz Crne Gore tj. Oljače su porijeklom Crnogorci.

  8. Petar Oljača

    Moj deda je kolonizacijom nakon 2. svetskog rata došao u Vojvodinu (gde i danas živimo) iz sela Kozica (okolina Sanskog Mosta).
    Slavimo Đurđevdan